Connectiviteit

Is jouw bedrijf al klaar voor 5G in 2020?

In 2020 wil T-Mobile 5G introduceren in Nederland. 5G is nog veel sneller dan 4G, maar bovenal heeft het een veel grotere capaciteit voor devices die zijn aangesloten op het web. En dat is juist nu relevant voor het bedrijfsleven.

Clock 4 min

Digitale Transformatie 5G: dit is pas het begin

cta-ebook-digitale-transformatie-5g

Wil je ook aan de slag met 5G? Download dan ons gratis e-book met vier adviezen waarmee je op een nuttige en realistische manier met 5G aan de slag kunt.

DOWNLOAD GRATIS
Waarom gaat het 5G-netwerk zo’n groot verschil maken? En waarom is het zo belangrijk daar nu al rekening mee te houden als ondernemer? Directeur Zakelijke Markt van T-Mobile Léon Toet: “Het kan straks heel snel gaan. Dan is het goed om in de voorhoede te zitten.”

Koffieautomaten die op afstand laten weten dat ze bijgevuld moeten worden. Fabrieksgebouwen die zelf waarschuwen dat ze last gaan krijgen van een muizenplaag. En hooibalen die de boer netjes laten weten dat ze in brand staan.

Alle drie toepassingen van Internet of Things (IoT) die er nu al zijn. “You ain’t seen nothing yet”, dropt Toet midden in zijn betoog over wat het bedrijfsleven in binnen- en buitenland de komende jaren kan verwachten van Internet of Things. Als directeur Zakelijke Markt houdt hij zich bezig met de vraag hoe T-Mobile ondernemers het beste kan helpen om nu al aan de slag te gaan met IoT. En met de mogelijkheden die het 5G-netwerk straks gaat bieden.

Snel downloaden

Voor ondernemingen wordt het dankzij 5G nog aantrekkelijker om een vaste verbinding in te ruilen voor een mobiele
Tweet
Twitter
Dat 5G een enorme verandering teweeg gaat brengen op het gebied van mobiele communicatie is namelijk wel duidelijk. De snelheid van dataverwerking wordt stukken hoger dan bij 4G. Waar je nu nog minuten nodig hebt voor het downloaden van bijvoorbeeld filmpjes, wordt dat met 5G een kwestie van seconden. Zo wordt het straks voor ondernemingen nóg aantrekkelijker dan het nu met 4G al is, om een vaste verbinding definitief in te ruilen voor een mobiele.

Léon Toet

De grootste verandering die 5G voor het bedrijfsleven – en eigenlijk de hele maatschappij – met zich meebrengt, is een veel grotere mobiele netwerkcapaciteit. En die is hard nodig. Het zijn immers al lang niet meer alleen mensen die internetverbindingen gebruiken, maar ook dingen: machines, auto’s, koelkasten, lantaarnpalen. Het ‘Internet of Everything’ dus. En al die voorwerpen geven data door die verwerkt moet worden.

5G in Nederland

Nu redden we het nog met een 4G netwerk. Maar als straks alles is verbonden, kunnen we niet meer zonder 5G
Tweet
Twitter
“Nu redden we het nog met het 4G-netwerk”, vertelt Toet. “Maar zodra we leven in een wereld waarin alles écht verbonden is, dan kunnen we niet meer zonder 5G.” T-Mobile wil 5G al in 2020 lanceren in Nederland, twee jaar eerder dan oorspronkelijk gepland. Een belangrijke voorwaarde daarvoor was de fusie met Tele2.

“Eenmaal gefuseerd voegden we onze infrastructuren samen. Dat levert een enorm schaalvoordeel op, waarmee we veel beter de concurrentie aankunnen met KPN en Vodafone, die momenteel allebei een stuk groter zijn”, verduidelijkt Toet. Dat betekent volgens hem niet alleen een snellere ‘uitrol’ van 5G, maar ook meer glasvezel in Nederland, snel internet op meer plekken en meer klanten die gebruik kunnen maken van unlimited data.

Investeren in IoT

Van dat laatste hebben ondernemingen sowieso voordeel. Maar in hoeverre loont het om nu al flink te investeren in Internet of Things-ontwikkelingen? Want de fase van experimenteren is al even aan de gang. Toet: “Momenteel zitten we nog vóór de periode dat het écht groot wordt. De belangrijkste reden is dat veel partijen moeten samenwerken om IoT optimaal te kunnen gebruiken. En de meeste ondernemingen en instanties zijn vooral nog naar elkaar aan het kijken. Gelukkig komen er wel veel initiatieven los en beginnen die momenteel zelfs op te schalen. Je zult zien dat als er een aantal écht grote partijen mee gaan doen, het dan plotseling heel hard gaat.”

Daarom is het volgens de T-Mobile-topman ook belangrijk voor ondernemers om zich wel al met IoT bezig te houden en te kijken wat 5G straks voor mogelijkheden biedt. Toet neemt retailers als voorbeeld: “Die hebben internet lang niet onderkend als concurrentie van het businessmodel dat ze voorheen hadden. Dus het is goed om daar bij dit soort nieuwe ontwikkelingen wél op voorbereid te zijn. En het is vooral léúk om ermee bezig te zijn; je kunt het doen vanuit angst, maar ook vanuit kansen. Het komt eraan, dus is het beter om in de voorhoede te zitten.”

Startups

T-Mobile zelf biedt sinds 2018 vijf standaardpakketten voor toegang tot het Internet of Things-netwerk. De provider timmert op het gebied van IoT hard aan de weg. Zo zijn er samenwerkingen met startups en langer bestaande ondernemingen als Het Internet Huis, Dual Inventive en TagTell. Partners daarbij zijn grote namen als Eneco en Huawei. Die laatste was ook betrokken bij een experimentele 5G antenne van T-Mobile op het Leidseplein in Amsterdam, waarmee 5G-capaciteit werd nagebootst.

Verwacht van ons geen connected fiets of connected huis. Wij zijn goed in connectiviteit, en we zoeken juist partners die goed zijn in andere zaken.
Tweet
Twitter
“Onze insteek is: ondernemers moeten vooral makkelijk aan de slag kunnen met ons IoT-netwerk. Wij zorgen dat we hen daarbij zo laagdrempelig van dienst kunnen zijn. T-Mobile biedt géén eindoplossingen. Verwacht van ons geen connected fiets of huis, want wij maken geen fietsen en huizen. Wij zijn goed in connectiviteit, de infrastructuur van netwerken en het beheer van datastromen. Voor andere zaken die een klant nodig heeft, zoeken we partners die daar weer goed in zijn. Doen waar je goed in bent dus, daar handelen we naar. Dat zit bij ondernemers in het DNA.”

Muizen

Experimenten met IoT hebben nu al geregeld opvallende resultaten. Een voorbeeld dat dat mooi illustreert, is het ongedierteprobleem dat door middel van het Internet of Things werd aangepakt. Toet: “Dat was een experiment van Rentokil in samenwerking met Google, waarbij muizenvallen in fabrieken gegevens doorstuurden. Uiteindelijk konden met die data voorspellingen worden gedaan over onder meer het gedrag van de dieren en wanneer er meer overlast zou kunnen komen. De verantwoordelijken konden zelfs de indeling van de fabriek dusdanig aanpassen dat ze voortaan minder overlast hadden van muizen.”

Internet of Things is wat Toet betreft een kwestie van ontelbaar veel brokjes informatie op een beheersbare, betrouwbare en efficiënte manier bij elkaar brengen. Ondernemers zullen uit die data conclusies moeten trekken om hun businessprocessen en -modellen te verbeteren.

“Als T-Mobile willen we dat faciliteren, en hun ondernemerschap stimuleren. Dus laten we met z’n allen aan de slag gaan en volop experimenteren. Wij willen zorgen voor gezonde concurrentie. Na de fusie met Tele2 kunnen we die ook bieden en willen we koploper zijn op het gebied van 5G en IoT. We zorgen ervoor dat het netwerk in elk geval nóóit de bottleneck wordt.”

cta-ebook-digitale-transformatie-5g

Digitale Transformatie

Wil je ook aan de slag met 5G? Ons gratis e-book biedt vier adviezen om met 5G aan de slag te gaan.

DOWNLOAD GRATIS
Beeld: Shutterstock