Vorige week werd ons netwerk nog uitgeroepen tot het beste mobiele netwerk ter wereld. Een goed moment om dat in de praktijk uit te testen! Tijdens dit 5G-muziekspektakel bundelden T-Mobile en The voice of Holland hun krachten. The voice of Holland zorgde voor de band, de muziek, de talenten en productie, en T-Mobile leverde de snelle 5G-verbinding. Het resultaat: het eerste 5G-concert op afstand van geweldige kwaliteit en perfect op maat. Van de gitarist op de Oranjemolen in Vlissingen en de drummer in een kas in Amsterdam tot de bassist op de Afsluitdijk en de liveshowtalenten in Ahoy Rotterdam: iedereen stond mijlenver uit elkaar, maar toch konden zij volledig synchroon hun muziek ten gehore brengen. Iets wat met de Unlimited mogelijkheden van ons snelle en stabiele 5G-netwerk zonder vertraging, tot uiting kwam.
Topsnelheid door lage latency
Kort gezegd maakt de lage latency van 5G realtime reactie mogelijk. Dit is bijvoorbeeld ook van belang voor toepassingen als Virtual Reality, telesurgery (oftewel het op afstand opereren) en (realtime) vertaling. De muzikanten waren tijdens het concert verbonden met elkaar via het T-Mobile 5G-netwerk. Kim Larsen, Directeur Technologie bij T-Mobile: “Wat 5G zo bijzonder maakt is de topsnelheid en lage latency van deze technologie. Die is onmisbaar bij een concert, waar verschillende instrumenten perfect op elkaar moeten kunnen inspelen. Normaal gesproken bevinden muzikanten zich om die reden in dezelfde ruimte, maar met de ongekende snelheid van ons 5G-netwerk is dat niet meer nodig.”
5G-netwerk
Met het 5G-netwerk kunnen we een miljoen apparaten per vierkante kilometer aansluiten op het internet. Een grote winst voor ondernemingen met een 5G-frequentie is de extra ruimte voor IoT-aansluitingen. Het voordeel van deze frequentie is het grote bereik. Dat maakt haar bij uitstek geschikt voor IoT-toepassingen in bijvoorbeeld de landbouw en de industrie. De lage latency bij 5G is slechts één milliseconde. Dat betekent dat de vertraging tussen het versturen en ontvangen van data en signalen dus heel laag is. Voor organisaties die bijvoorbeeld een multi-cloud strategie willen realiseren om daarmee hun IT-landschap opnieuw inrichten, is het fijn als de netwerkverbinding vrij van vertragingen en storingsvrij is. Want een haperende werkplek als gevolg van vertragingen in het netwerk is niet alleen vervelend voor de gebruiker, maar zorgt ook voor verlies van productiviteit op de (digitale) werkvloer. De ultra korte responstijd maakt bijvoorbeeld dat zelfrijdende auto’s, bussen en vrachtwagens in de toekomst werkelijkheid worden. Deze voertuigen kunnen alleen functioneren als ze constant en zonder vertraging met elkaar communiceren.