Connectiviteit

Hoe Augmented Reality en hologrammen dankzij 5G jouw bedrijf naar een next level kunnen brengen

AR/VR en hologrammen zijn technieken die soms nog steeds een beetje futuristisch klinken. Maar met de komst van 5G zijn ze dichterbij dan ooit. Sterker nog: T-Mobile U.S. steunt met haar 5G Open Innovation Lab startups die dit soort technieken omarmen. Founders nam een aantal van deze initiatieven onder de loep. Lees snel verder!

Clock 3 min

5G voor ondernemers

e-book-5g-voor-ondernemers-LP-cover-250x340

In dit e-book nemen we je mee in nieuwe manieren van ondernemen die door 5G mogelijk gemaakt gaan worden.

DOWNLOAD GRATIS
Het is ongeveer een jaar geleden dat velen van ons het kantoor verlieten om, zonder dat we ons dat op dat moment beseften, het gevecht aan te gaan met een wereldwijde pandemie. Onze kinderen gingen op afstand leren en de vermoeidheid van eindeloze en haperende videogesprekken begon. Mensen zijn gewend om in drie dimensies te opereren, maar het afgelopen jaar werden we meer dan ooit een 2D-wereld in gedwongen.

Met 5G verandert dit snel. Gelukkig, want het leven is gewoon beter in 3D. Met Mixed Reality en realtime 3D-videocommunicatie kijken we naar sport, kopen we producten, verkennen we nieuwe plekken en gaan we op verbazingwekkende nieuwe manieren om met de wereld om ons heen. Bedrijven vinden betere manieren om virtueel samen te werken en bij externe medewerkers de productiviteit te verhogen. En consumenten worden beziggehouden met virtuele ervaringen die hen dichter dan ooit bij de producten en het entertainment waar ze van houden brengen.

Augmented & Virtual Reality voor eerstelijnswerkers

Augmented en virtual reality (AR/VR)-technologie is een belangrijk aandachtsgebied bij T-Mobile voor de ontwikkeling van 5G-use-cases. Het is van toepassing op een legio aan industrieën. Van gezondheidszorg tot productie, landbouw en meer. Ondernemingen hebben tegenwoordig complexe machines, een tekort aan geschoolde werknemers en klanten zonder geduld voor stilstand, waardoor geavanceerde trainingen en technische ondersteuningsmogelijkheden belangrijker zijn dan ooit. Met het 5G-netwerk met lage latentie van T-Mobile zien we dat bedrijven de productiviteit en snelheid verhogen naarmate technici augmented reality gebruiken voor meeslepende trainingen en om samen te werken en problemen snel op te lossen.

Taqtile, een van de startups van het 5G Open Innovation Lab (mede opgericht door T-Mobile), is een bedrijf dat fascinerend werk doet: het bouwen van AR-oplossingen voor eerstelijnswerkers. Timberline Communications Inc. (TCI), een communicatie-infrastructuurbedrijf, gebruikt de AR-oplossing van Taqtile (die draait op T-Mobile 5G) om mobiele site-upgrades en onderhoud uit te voeren. TCI-technici gebruiken Taqtile AR-headsets om virtuele servicecontrolelijsten te bekijken en problemen op afstand op te lossen. AR-oplossingen zoals deze stellen eerstelijnsmedewerkers in staat hun vaardigheden te verbeteren en complexe taken uit te voeren. Vanaf elke locatie, om objecten zoals machines in 3D vanuit alle hoeken te kunnen verkennen.

Real-time holografische telepresence

Een andere 5G-use case waarin we bij T-Mobile geïnteresseerd zijn, is holografische telepresence. Hoewel hologrammen al geruime tijd bestaan ​​als zeer geënsceneerde, vooraf opgenomen producties, zien we vandaag het potentieel voor 5G om hologrammen in het dagelijks leven te brengen met realtime holografische videogesprekken. Rechtstreeks op je mobiele apparaat, altijd en overal. Met holografische videogesprekken kunnen we op een meer natuurlijke, intuïtieve manier communiceren met 3D-beelden, waardoor we fysieke aanwezigheid beter kunnen ervaren.

We hebben de technologie voor holografische videogesprekken getest met Omnivor, ook een van de startups die meededen aan het 5G Open Innovation Lab. We hebben het Omnivor-systeem opgezet bij T-Mobile om deze technologie zelf uit te proberen op het T-Mobile 5G-netwerk. En onlangs hebben T-Mobile collega’s in Amerika hun driemaandelijkse teamvergadering uitgevoerd met behulp van holografische telepresence. Adam Kirk, CEO van Omnivor, en onze collega John Saw voegden zich bij ongeveer 70 mensen in hun home offices en andere locaties in realtime als 3D-hologrammen. Interessant genoeg waren Adam en John tijdens het gesprek niet eens in dezelfde stad. Maar hun hologrammen waren dus virtueel in die thuiskantoren.

Founders-augmented-reality-hologrammen-bedrijf-web2

Deze oplossing is gebaseerd op volumetrische ruimtelijke verwerking – een techniek waarbij meerdere camera’s een beeld vanuit alle hoeken vastlegt om een ​​3D-video te maken die wordt verzonden via het T-Mobile-netwerk, waardoor het beeld in realtime 360 ​​graden kan worden bekeken op smartphones.

Zelf een 5G businesscase ontwikkelen?

Als ondernemer wil je concurrerend blijven en inspelen op de laatste digitale ontwikkelingen. Het is dan ook belangrijk om je te oriënteren op de mogelijkheden van 5G. Wil je weten hoe je hiermee geld verdient? Download ons e-book ‘5G voor ondernemers‘ waarin wij je in 5 stappen op weg helpen naar een businesscase.

e-book-5g-voor-ondernemers-LP-cover-250x340

5G voor ondernemers

In dit e-book nemen we je mee in nieuwe manieren van ondernemen die door 5G mogelijk gemaakt gaan worden.

DOWNLOAD GRATIS
Beeld: Shutterstock