Om direct even het onderscheid te maken: een connected car is niet per definitie een zelfrijdende auto. Hoewel zelfrijdende auto’s connectiviteit van auto’s onderling nodig hebben – op die manier kunnen ze met elkaar en met bijvoorbeeld stoplichten ‘praten’ – kan een connected car niet per definitie zelfstandig rijden.
Een connected car is in eerste instantie vooral verbonden met het internet. Een gemiddelde auto verzamelt tegenwoordig allerlei informatie. Denk bijvoorbeeld aan je brandstofverbruik en je rijgedrag. Die data kunnen via het internet gedeeld worden met de bestuurder, fabrikanten, dealers en de alarmcentrale.
Die data kunnen erg nuttig zijn. Zo kun je zelf zuiniger of veiliger gaan rijden op basis van het inzicht dat de data geeft in je rijgedrag. Daarnaast kun je zelf zien wat de staat van je accu is en bijvoorbeeld waar je je auto hebt geparkeerd. Voor bijvoorbeeld garages is deze informatie handig om snel storingen op te sporen.
Fabrikanten
Steeds meer fabrikanten maken hun auto’s standaard connected. Zo heeft Volvo de On Call-app, waarmee je altijd verbinding kunt maken met je auto. Niet alleen kun je diverse data uitlezen, maar je kunt de auto ook van alles laten doen.
In de wintermaanden wil het bijvoorbeeld nog wel eens vriezen in Nederland. Dat betekent dat je moet krabben en dat je auto koud is. Volvo laat je via de On Call-app de auto vast aanzetten, voor je daadwerkelijk instapt. Dit kan tot maximaal 15 minuten voordat je echt in de auto gaat zitten. Daarnaast kun je de auto ook vast opwarmen – of in de zomer juist laten afkoelen. De auto heeft dan de gewenste temperatuur voor je instapt en je ruiten zijn eenvoudiger te krabben.
Voordeel van een dergelijk systeem is ook dat de alarmcentrales automatisch op de hoogte worden gesteld als je in een ongeluk terechtkomt. Ben jij dan buiten westen, dan is de ambulance alvast onderweg. De auto stuurt met de notificatie ook je GPS-locatie mee, zodat de juiste hulpdiensten precies weten waar je bent.
Volkswagen heeft een zelfde soort app, waarvoor er wel eerst wat hardware geïnstalleerd moet worden. Dit kan gratis bij de dealer. Vervolgens is het mogelijk om met de Mijn Volkswagen-app te betalen voor het parkeren, via een samenwerking met Parkmobile. Op je smartphone verschijnt een melding wanneer je je auto parkeert in een zone waar je moet betalen. De betaling stopt automatisch als je weer wegrijdt. De app laat je verder zien hoe zuinig je remt en optrekt. Daar krijg je een uitgebreide score van. Daarnaast krijg je tips op basis van je rijgedrag.
Natuurlijk zijn dit maar enkele voorbeelden van fabrikanten die hun auto’s connected maken. Vrijwel iedere automaker is hier tegenwoordig mee bezig. Om te zien wat alle opties precies zijn, is het goed om naar de website van je fabrikant te gaan. Daar staat vaak meer informatie over mogelijkheden.
Android Auto
Naast autofabrikanten zijn ook grote techbedrijven bezig met slimme oplossingen voor connected cars. Apple en Google zijn hier twee grote voorbeelden van, met hun Carplay en Android Auto.
Android Auto is een speciaal besturingssysteem van Google voor de infotainmentsystemen in auto’s. Met dit systeem verbind je je telefoon met de auto, waarop het scherm van Android Auto op je dashboard wordt getoond. Vanuit daar kun je navigeren met Google Maps, muziek luisteren via bijvoorbeeld Spotify of Play Music en binnenkomende telefoontjes en berichtjes beantwoorden.
Handig is verder dat je via Google Now informatie te zien krijgt die je op dat moment nodig hebt. Heb je bijvoorbeeld een afspraak in Amsterdam? Dan laat Android Auto die afspraak zien, samen met de optie om er direct heen te navigeren. Heb je vertraging, dan kun je via het systeem een e-mail of sms naar je afspraak versturen.
Nadeel is echter dat Android Auto vooralsnog niet in Nederland beschikbaar is. Wanneer dit wel gebeurt, is niet bekend.
CarPlay
CarPlay van Apple is al wel in Nederland te gebruiken. Net als bij Android Auto is dit een verlengstuk van je telefoon voor je infotainment-systeem. Met CarPlay kun je navigeren, telefoontjes plegen, berichtjes ontvangen en versturen en muziek luisteren. Ook hier laat je je telefoon verbinding maken met het systeem.
De besturing van dit systeem kan via je telefoon, een touchscreen en met spraakbesturing. Dat is wel zo veilig, want dan hoef je je ogen nooit van de weg te houden. Wil je dus muziek afspelen? Dan vraag je Apple’s spraakassistent Siri hierom.
CarPlay zit in diverse verschillende auto’s, maar is ook achteraf in te bouwen. Dit kun je doen met producten van Pioneer, Parrot, Kenwood en Alpine. Een geheel nieuwe auto kopen is dus niet nodig.
OBD-dongel
Je auto kun je ook achteraf connected maken met een OBD-dongel. Hierbij heb je twee opties: een bluetooth-dongel of een simkaart-dongel. In beide gevallen stop je het apparaat in de OBD-poort van je auto, die vaak onder het dashboard aan de bestuurszijde zit.
Zodra je dat hebt gedaan, verzamelt het systeem de informatie over hoe je auto functioneert. In de bluetooth-variant wordt de data via een draadloze verbinding naar je smartphone verstuurd. Hiervoor moet je echter wel in de buurt van je auto zijn. De simkaart-variant laat je daarentegen ook real time gegevens op afstand opvragen, omdat het niet van bluetooth afhankelijk is.
De dongel geeft je allerlei informatie over je auto, bijvoorbeeld over de motor, de temperatuur van de koelvloeistof en hoeveel brandstof je verbruikt. Er zijn tegenwoordig diverse dongels van allerlei fabrikanten te koop, met veel verschillende prijzen. Je kunt ze echter al vanaf 9,99 euro kopen.