Connectiviteit

Radio-dj Michiel Veenstra: ‘Ik rinkel nooit aan alle kanten’

Voor veel Nederlanders is de stem en de muziek van radio-dj Michiel Veenstra vaste prik in de ochtend. Hij is met recht een radio-veteraan, al 12,5 jaar in dienst bij 3FM. Maar wist je dat hij ook een groot tech-liefhebber is?

Clock 4 min

We kijken mee welke apparaten en apps de presentator gebruikt op een gemiddelde werkdag.

Ochtend

07:00 uur “De Sonos gaat af met mijn eigen interne radiozendertje. Mijn huis is voorzien van behoorlijk wat vernuftige dingen – alleen de badkamer en wc hebben geen Philips Hue-verlichting – maar ik vind het zelf nog niet smart genoeg. Mijn iPhone 10 ligt ‘s nachts op de draadloze oplader op mijn nachtkastje en pak ik meteen. Ik wil snel douchen, ontbijten en aankleden dus ik check alleen snel of ik belangrijke dingen heb gemist in de 3FM-appgroep of in de wereld. Als er geen breaking news is, check ik wat voor weer het wordt. Die paraatheid vind ik heerlijk. Toch doe ik verwoede pogingen niet alle socials continu te checken, dat lukt mij gelukkig steeds vaker.”

09:00 uur “Ik breng de kinderen naar school en rijd dan door naar mijn werk waar ik van 9 tot 12 mijn programma presenteer. Op de fiets switch ik tussen het luisteren van een podcast, 3FM of een internet-radiostation dat ik bestier. Ook kijk ik wie er zo in de studio is. Aan het werk krijg ik de meeste informatie tot me via een desktop pc. Ik gebruik Tweetdeck als overzichtskanaal van wat er gebeurt en wie wat zegt over 3FM. Ook komen hier berichten binnen van de 3FM-app en kan ik af en toe een Google Newssearch doen om iets op te zoeken. Ik check regelmatig mijn mobiel en als een bericht de moeite waard is, beantwoord ik dat ook. Updates op social media horen erbij: dan maak ik een goede foto of maak ik een tweet met een gifje en welke artiesten ik draai.”

11:00 uur “Ik ben vrij actief op social media, ik zou bijna zeggen té. Ik grijp er zo snel naar. Een tijdlang besteedde ik veel tijd aan een spelletje, dat doe ik gelukkig niet meer. Inmiddels heb ik ook de Facebook-app verwijderd. Apps als Twitter en Instagram vind ik top. Ook check ik nog steeds in op Foursquare. Het slaat nergens op, je verdient er stickertjes mee, maar ik vind het leuk. Een à twee keer per dag check ik Blendle. De iCulture app pak ik er regelmatig bij. Tijdens mijn programma komt het voor dat ik wat Disney updates maak: met twee vrienden run ik een Disney-website en podcast. Elke werkdag om 12 uur maakt iemand van ons de nieuwtjes, en soms ben ik dat: dan zet ik de avond ervoor wat klaar. Al sinds ik mij kan heugen, ben ik fan van Disney.”

Middag

13:00 uur “Tijd voor de lunch, een van de weinige momenten dat mijn telefoon in de zak blijft. Met collega’s ga ik naar de kantine. Sinds een tijdje heb ik een Apple Watch waardoor ik minder op mijn smartphone kijk. De push-notificaties staan uit, daardoor valt het me nu pas op hoeveel aandacht apps eigenlijk vragen. Mijn telefoon staat gedurende de dag op stil. Word ik gebeld, dan voel ik een puls op mijn pols en that’s it. Ik ben nooit die dude in een vergadering die rinkelt aan alle kanten. Door die smartwatch zie ik wel direct wat er allemaal binnenkomt. Op de dingen die aandacht vereisen, reageer ik snel. Minder urgente zaken laat ik wachten.”

15:00 uur “De ene keer loopt een werkdag om 17:00 uur ten einde, de andere om 14:00. Mijn smartphone-gebruik hangt daarmee samen. Thuis gebruik ik het veel om het Sonos muzieksysteem aan te slingeren, het is de meest gebruikte app op mijn telefoon. In de middag ben ik redelijk smartphone af – dan ligt hij vaak aan het infuus. ’s Avonds ben ik over het algemeen thuis met mijn vriendin en twee kinderen van 7 en 9. Tenzij we op pad zijn voor voetbal, zang- en toneelles. Na het eten kijken we het NOS Jeugdjournaal.”

Avond

20:00 uur “De scheidslijn tussen mijn werk en vrije tijd is niet heel duidelijk. Ook in mijn vrije tijd ‘maak’ ik dingen. Elke dinsdagavond zit ik achter mijn Mac en neem ik de Disney-podcast op. Ook neem ik op onregelmatige basis een podcast op voor techwebsite Numrush over gadgets. Er is altijd wel iets te doen; een playlist om bij te werken of een tweet en Instapost.”

“Heel af en toe wil ik ook nog met mijn meisje kijken naar een Netflix-serie als Homeland. Dat is een grote hobby. Doelloos op de bank zappen zal ik niet snel meer doen; dan zit ik liever gericht te werken op mijn Mac. Alles wat ik doe, doe ik vrij ad hoc. Ik zou meer tijd moeten besteden aan een planning en productiviteit. Het enige wat mij hierbij helpt is de herinneringen app op de iPhone: deze zegt me wanneer ik de grijze container moet buitenzetten en de wc moet schoonmaken. Heel handig! Rond half 12 is het tijd om naar bed te gaan. Ik zeg ‘Welterusten Siri’ en de lampen gaan uit.”

Beeld: Shutterstock