Connectiviteit

Boris Veldhuijzen van Zanten: ‘Mijn telefoon zit altijd in mijn linkerhand’

Als je Boris Veldhuijzen van Zanten in één woord zou moeten omschrijven, is dat: efficiënt. Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit van de man die bij The Next Web (TNW) ‘verantwoordelijk is voor alles, maar niet alles zelf doet’?

Clock 3 min

Ochtend

07:30 uur “De wekker gaat. Een uitzondering, want normaal gesproken word ik uit mijzelf wakker. Met tieners in huis kom je vanzelf in dat ritme. Het enige dat dit kan verstoren is een jetlag: ik kom net uit Amerika en moet nog wennen aan de Nederlandse klok. Ik pak als eerste mijn telefoon en kijk wat ik die nacht heb gemist aan notificaties en mailtjes. Ik neem hiervoor vijf minuten de tijd, daarin ben ik heel efficiënt en dan begin ik de dag met een schone lei.”

“Vervolgens check ik mijn agenda. Staan er belangrijke meetings gepland? Die alertheid is mijn tweede natuur: werk is voor mij geen belasting. Het is interessant en uitdagend. Ik vind het geruststellend dat ik direct weet wat er speelt op kantoor, wat er is afgerond en waar ik aandacht aan moet besteden.”

09:00 uur “Ik help de kinderen naar school. Dat doe ik altijd: ook als ik hierna een moeilijk gesprek heb, dan deal ik er daarna mee. Tussen half 9 en kwart voor 9 wandel ik naar kantoor. Daar eet ik een croissantje met jam en drink ik een cappuccino. Mijn eerste afspraak vandaag is pas om half 10.”

“De eerste sites en apps die ik check zijn in chronologische volgorde mijn mail, agenda en Slack. Privé bekijk ik Instagram en ik werp een oog op Twitter. Ik check in de ochtend lokaal en internationaal nieuws en that’s it. Wat dat betreft ben ik best gedisciplineerd: ik heb veel apps op mijn telefoon maar uiteindelijk ben ik ook wel gefocust.”

11:00 uur “Ik doe veel tegelijk. Terwijl ik naar een meeting loop, bekijk ik een Slack-berichtje. Mijn telefoon zit altijd in mijn linkerhand, klaar om kleine dingen op te doen. Twee jaar geleden voorspelde iemand op TNW dat er binnen 5 jaar een start-up zou komen die werknemers geen laptop maar smartphone zou geven. Ik kon me daar niks bij voorstellen. Sindsdien zit ik er steeds meer op en merk ik dat dingen soms beter gaan op mijn iPhone dan op mijn laptop. Om het gebruik enigszins te beperken, gebruik ik Moment: een app die mijn smartphone-gebruik bijhoudt. In het overzicht zie ik dat op een dag zo’n twee uur op mijn telefoon zit.”

Middag

13:00 uur “Afhankelijk van de dag heb ik er rond lunchtijd al een boel afspraken op zitten. Vandaag had ik een meeting met onze marketingmanager, daarna liep ik iemand tegen het lijf. Ik heb een aantal grotere taken die ik doe als ik straks een uurtje tijd over heb. Elk vrij moment tussen afspraken check ik Slack en mijn mail. Berichten check ik op prio: is er iets wat ik nu moet behandelen of kan het wachten? Dan gaat de mail direct in de goede map variërend van ‘belangrijk’ tot ‘kan wachten’ en ‘nee’. Dat geeft mij rust en overzicht.”

“Lunchtijd betekent voor mij rust. Deze tijd probeer ik te reserveren voor een wandeling buiten. Voor mijn gezondheid is het beter niet altijd achter een bureau te zitten. Ik wandel graag en het gras op het Rembrandtplein is heerlijk om even tien minuten te liggen, desnoods tussen de blowende toeristen. Als ik tijd over heb, fiets ik naar de Hoxton of naar de ADAM Toren.”

“Soms als ik een uurtje over heb fiets ik heel hard naar de health club in het Amstel Hotel en ga ik heel even naar het Turks stoombad, heerlijk en verfrissend als je een drukke dag hebt. Dit soort momenten zijn van levensbelang: ik kies heel bewust voor plekjes om even tot rust te komen. Meetings zijn mijn werk, en die doe ik graag, maar van drie meetings achter elkaar zonder mij even af te zonderen, word ik echt heel erg moe. Dat vind ik veel te inspannend.”

Avond

17:30 uur “Ik ga richting huis, doe boodschappen en kook voor mijn gezin. Ook tijdens het koken gebruik ik mijn telefoon: als timer of om iets op te zoeken. Ik zet het licht ermee aan – mijn huis is voorzien van smartlichten – en speel muziek af via Sonos. Na het eten plof ik op de bank met mijn laptop en telefoon, en verricht ik nog wat werk. Dit is een rustig gedeelte van de dag waarin ik nog wat dingetjes voor mezelf doe. ‘s Avonds werk ik zelden hard, maar lees ik veel. Ik check alvast mijn agenda voor morgen zodat ik weet wat ik kan verwachten. Om 23:00 uur is het klaar: dan ga ik richting mijn bed.”

23:00 uur “Ik kan goed slapen en ben vaak binnen een halfuur weg. Dat smartphones een negatief effect op je slaap zouden hebben, wat je nu veel hoort, geloof ik niet. Ik heb hier onderzoeken op nagelezen en die waren gebaseerd op de allereerste iPad en de felste verlichtingsstand. Een rustig muziekje op je mobiel of een boek via je reader maakt juist rustig. Op dit moment vermijd ik wel mails met een lang of vervelend verhaal. Morgen is er weer een dag.”

Beeld: Shutterstock