Nee, eigenlijk zijn we niet verslaafd, stelt hoogleraar verslavingszorg Wim van den Brink tegenover NOS in de special “Onder de duim”. “Voor je het label kunt krijgen dat je ergens ‘verslaafd’ aan bent, moet je onder meer ‘lijdensdruk’ ervaren. Jij of je omgeving moeten eronder lijden. Er moet grote negatieve impact zijn op je sociale leven of werk en je moet er heel moeilijk vanaf kunnen komen.”
Bovendien is er nog te weinig onderzoek gedaan om echt te constateren of er echt een verslaving is. Wel wordt er opgeroepen om er meer onderzoek naar te doen.
Dopamine
De data die de NOS in zijn special “Onder de duim” gebruikt, komt van een iPhone-app die telefoongebruik meet. Daaruit blijkt bijvoorbeeld dat de telefoon gemiddeld iets minder dan 4 uur per dag gebruikt wordt. En daar is een duidelijke reden voor aan te wijzen: dopamine.
Dopamine is de stof die voor een geluksgevoel zorgt. En iedere keer dat je telefoon af gaat, wordt er dopamine aangemaakt door je hersenen. Daardoor ga je vervolgens over op actie, namelijk het oppakken van je telefoon. Er wordt echter vermoed dat niet de inhoud van een appje voor dopamine zorgt, maar de gedachte er aan.
Probleem is echter dat je lichaam went aan deze dopamine-shots. De reactie op een prikkel blijft dus wel, maar er is meer gevoel bij nodig. Daardoor blijf je je telefoon steeds controleren en creëer je onbewust dwangmatig gedrag. Grijp je namelijk naar je telefoon, dan zoek je naar dat geluksgevoel voor je hersenen.
Zo kom je er weer vanaf
Dat het slecht voor je is om veel met je telefoon bezig te zijn, is inmiddels redelijk bekend. Toch wordt het dus nog niet als een officiële verslaving gezien. En dat betekent dat een behandeling niet vergoed wordt door je zorgverzekering. Maar er zijn wel dingen die je kunt doen om je smartphone-gebruik te verminderen.
Installeer bijvoorbeeld een app die bijhoudt hoe veel je met je telefoon bezig bent. Daardoor krijg je er een duidelijker beeld van, maar kun je ook zien wat je voornaamste bezigheden zijn op de smartphone. Is dat bijvoorbeeld Instagram, dan kun je die app verwijderen. Zo zorg je ervoor dat je je telefoon minder gebruikt.
Een andere optie is het uitzetten van alle notificaties. Geen notificaties, geen dopamine en geen neiging om steeds je telefoon te pakken.