De grootste hobbel is genomen: T-Mobile en Tele2 mogen fuseren van de Europese Commissie. Reden voor een feestje?
Léon Toet: “We zijn superblij met deze beslissing, er liggen in één keer heel veel kansen. We zijn na de fusie een waardige tegenstander van de concurrentie. Dat was T-Mobile al op het gebied van mobiel, maar nu kunnen we onze klanten een totaalpakket bieden. Met de beste expertise op het gebied van mobiele én vaste netwerken.”
Kunnen zakelijke klanten ook de kurken laten knallen? Wat gaan zij merken van deze fusie?
Voor de zakelijke klanten van Tele2 wordt het leven een stuk mooierTweet
“Als klant zul je er waarschijnlijk pas echt wat van merken in de loop van 2019. Dan hebben we de twee organisaties en ons productaanbod op elkaar afgestemd, en bieden we voortaan totaaloplossingen voor vast én mobiel. Een voorbeeld: T-Mobile introduceerde onlangs met een aantal partners de Unlimited Workspace. Dat is helemaal gebaseerd op mobiel. Als je dat als klant wilt combineren met het vaste netwerk in jouw pand, kan dat dus straks, dankzij de expertise van Tele2. Samen zijn we in Nederland voortaan dé connectiviteitspartner bij uitstek.
Ook kunnen we door onze grotere schaal beter gaan inkopen. Het voordeel dat dat oplevert, rekenen we door aan onze klanten. En het wordt veel gemakkelijker om grote investeringen rendabel te maken. Kijk naar onze belofte om zelf glasvezel uit te rollen in Nederland.
In de dagelijkse praktijk wordt het leven van de zakelijke klanten van Tele2 een stuk mooier, schat ik in. Zij gaan over op het mobiele netwerk van T-Mobile – nog altijd het beste van Nederland– en ze kunnen gebruikmaken van Unlimited-abonnementen die ook écht unlimited zijn.”
Een van de beloftes is ook dat T-Mobile en Tele2 uiterlijk eind 2020 als eerste Nederlandse partij een 5G-netwerk hebben uitgerold.
“We hebben al het beste netwerk en zijn daarop hard aan het innoveren. Kijk bijvoorbeeld naar de Massive MIMO-antenne op het Leidseplein in Amsterdam. Die positie willen we natuurlijk graag houden, en daar past onze 5G-belofte perfect in.
De kern van deze belofte is dat we willen innoveren, dat we Nederland voorwaarts willen drijven. En 5G is het netwerk van de toekomst. We innoveren verder op ons bestaande netwerk en maken nieuwe innovaties zo snel als het kan beschikbaar voor onze klanten.
Natuurlijk, om een super-5G-netwerk te krijgen zijn we ook afhankelijk van factoren waar we zelf weinig invloed op hebben. Wanneer worden welke frequenties geveild, bijvoorbeeld. Maar daar willen we niet op wachten; we willen vooruit, we willen innoveren en nieuwe mogelijkheden beschikbaar maken. Dus gaan we aan de slag met de frequentiebanden die we tot onze beschikking hebben. We lanceren nieuwe ontwikkelingen zodra ze er zijn en drijven daarmee innovatie voorwaarts.”
Internet of Things (IoT) is een van de ontwikkelingen die met 5G een vlucht zal gaan nemen. T-Mobile/Tele2 doet al een voorzet op dat gebied.
“Uiteindelijk zie ik een toekomst voor me waarbij connectiviteit in devices zit. Dat wil zeggen: elk device dat data doorstuurt, kan dat uit zichzelf, zonder dat daar een abonnement met een netwerkoperator voor nodig is. Zo ver is het nog niet, dus hebben wij gezegd: tot die tijd willen we de drempel om met IoT te beginnen zo laag mogelijk maken. We stellen daarom tot 2025 de connectiviteit voor Narrow Band IoT gratis beschikbaar. Wederom met het doel om ondernemerschap en innovatie te stimuleren.”
Even terug nog naar het besluit van de Europese Commissie (EC). Die vreesde dat er door de fusie minder concurrentie zou zijn op de Nederlandse markt. Hoe hebben jullie de EC ervan overtuigd dat dat niet zo is?
“We hebben vanaf het begin duidelijk gemaakt dat T-Mobile en Tele2 elkaar aan gaan vullen en samen juist een sterkere speler worden. Die dus ook beter tegenwicht kan bieden aan grote spelers als KPN en VodafoneZiggo.Onze vijf promises hebben zeker geholpen om aan te tonen dat dat zo zal zijn. Daarmee hebben we bij de Europese Commissie kunnen laten zien dat de fusie écht iets goeds voor de Nederlandse markt betekent. Dat het de concurrentie juist stimuleert. Neem bijvoorbeeld onze belofte over de uitrol van glasvezel in Nederland. Door de fusie hebben we voldoende volume om dat echt goed te doen. KPN doet dat nu mondjesmaat. Maar als wij het op grote schaal gaan oppakken, legt dat op hen weer druk om het beter te gaan doen. Daar profiteert dus iedereen van.
En het gaat niet alleen om concurrentie. We maken ook snelle internetverbindingen via ons mobiele netwerk beschikbaar voor de half miljoen huishoudens die nog kampen met traagheid. Ook dat is voor heel Nederland een positieve ontwikkeling.”
De EC heeft daar lange tijd anders tegenaan gekeken.
“De EC had in het begin onvoldoende oog voor de specifieke kenmerken van onze fusie. Daarnaast hebben vaste en mobiele communicatie al enige tijd directe invloed op elkaar. Alles is met elkaar verweven. Een gecombineerd pakket biedt voordelen: als ik een tv-abonnement neem, krijg ik voordeel op mijn mobiele abonnement.
Met onze promises hebben we volgens mij wel duidelijk gemaakt dat het niet simpelweg gaat om het groter worden. Door de samenvoeging van onze netwerken kunnen we ontwikkelingen in gang zetten die los van elkaar niet gekund hadden, en die andere aanbieders aansporen om beter hun best te doen. 1 en 1 is dus duidelijk 3 in dit geval.”