Connectiviteit

Glasvezel steeds populairder: 22% Nederlanders kiest voor glasvezel internet

Ruim 22% van de Nederlanders laat weten graag te willen overstappen op glasvezel.

Clock < 1 min

Glasvezel wordt steeds populairder in Nederland. Ruim een vijfde van de bevolking geeft aan al glasvezel in huis of op de zaak te hebben, of binnenkort te willen gaan overstappen. Dit blijkt uit cijfers van Telecompaper.

Sneller internet dankzij glasvezel

Glasvezeltechnologie, ook wel bekend als ‘Fiber to the Home’ (FTTH), biedt een veel snellere internetverbinding dan bijvoorbeeld ADSL, wifi of 4G. Daarnaast is de uploadsnelheid van fiber net zo snel als de downloadsnelheid. Omdat de aansluiting op het glasvezelnetwerk tot in je huis of (thuis)kantoor via glasvezeldraden loopt, is er geen snelheidsverlies. Daarnaast hoef je de verbinding niet te delen met je buren.

Dit maakt glasvezel ideaal voor huishoudens of bedrijven waar veel data gestreamd wordt, bijvoorbeeld via Netflix of streaming games zoals Google Stadia. Ook voor bedrijven die volledig in de cloud werken biedt de hoge snelheid van glasvezel veel voordelen.

Glasvezelproject T-Mobile Den Haag

Voor steeds meer Nederlanders wordt een overstap naar glasvezel mogelijk omdat het glasvezelnetwerk in Nederland in rap tempo wordt uitgebreid. Zo is T-Mobile op dit moment bezig met de uitrol van glasvezel in de gemeente Den Haag. Momenteel maakt 15% van de Nederlanders al gebruik van glasvezel.

In 2017 gaf 4% van de Nederlanders aan bezig te zijn met een overstap naar glasvezel. Eind 2019 was dat al 11%. Nog eens 11% geeft aan na te denken over een mogelijke overstap. Veel mensen geven aan dat ze wel willen overstappen, maar dat er in hun gemeente nog geen glasvezel ligt.

T-Mobile riep in 2019 alle telecomproviders op om de uitrol van glasvezel te versnellen. “Nederland moet veel sneller verglazen” zei T-Mobile CEO Søren Abildgaard destijds. Onlangs werd bekend dat het glasvezelproject in de gemeente Den Haag in 2020 verder zal worden uitgebreid.

cta-je-eigen-bedrijf-starten

Gratis e-book 'Je eigen bedrijf starten'

Wat heb je allemaal nodig om je nieuwe bedrijf succesvol op de kaart te zetten? Download ons gratis e-book vol praktische tips, uitleg, links en tools.

Download gratis eBook
Foto: T-Mobile