Juriaan Matthijsen.
Mobiele technologie noemt hij ‘enerzijds een zegen, anderzijds een vloek’. Matthijssen is de hele dag online. Al is het maar om ontwikkelingen in de branche bij te houden op zijn favoriete sites The Next Web, TechCrunch of logistiek.nl. “Je bent toch een beetje een slaaf van je telefoon.” Hij is zich er bewust van, maar voelde tot nu toe nog niet de urgentie om zichzelf een limiet op te leggen. “Ik merk wel dat ik er meer op moet letten, zeker nu het met Homerr zo druk is. Bij mij gaat 24/7 door. Soms ben ik te veel met mijn telefoon bezig, moet ik eerlijk zeggen.”
Eerste levensbehoefte
Bereikbaar zijn is voor Matthijssen dan ook een eerste levensbehoefte, zegt hij. “Ik kan er echt niet tegen als ik geen internet of bereik heb.” En zonder mobiele technologie geen Homerr. Homerr is een app die particulieren (BuurtPunten) en winkels (ServicePunten) in staat stelt pakketjes tegen een kleine vergoeding (0,40) aan te nemen voor hun buren, zodat ze ook na werktijd hun aankopen in de buurt kunnen ophalen.
Die pakketjesaannemers, Homerrs genoemd, kunnen de barcodes op de pakketjes scannen met hun telefoon. “In de pakketjesmarkt wordt doorgaans gewerkt met hardwarescanners, wij hebben er bewust voor gekozen om een scanner in de app te verwerken. Dat levert niet alleen een significante kostenreductie op, maar het is ook gebruiksvriendelijk. Zo hebben Homerrs real-time inzicht in hun verdiensten en kunnen ontvangers ermee zien dat hun pakketjes onderweg zijn.”
Enorme stapel pakketjes
Matthijssen, eerder actief als marketingmanager bij KPN en oprichter van verschillende bedrijfjes, kwam op het idee voor Homerr toen hij met zijn vrouw in New York woonde. “In ons kleine appartementencomplex werden we elke dag geconfronteerd met een enorme stapel pakketjes in de hal. Dan zie je met eigen ogen hoe ongelooflijk veel er online besteld wordt. En vaak zijn mensen niet thuis als hun pakketjes worden bezorgd en worden buren ermee belast of moeten bezorgers een paar keer terugkomen. Dat moest efficiënter kunnen, dacht ik.”
Dat bleek inderdaad het geval. Hij maakte een businessplan, trok investeerders aan en Homerr was een feit. Met Homerr snijdt het mes aan meerdere kanten, zegt Matthijssen. “Aan de ene kant verbetert het de ‘customer journey’ van online shoppers. Je hoeft niet meer thuis te zijn om pakketjes te ontvangen en kunt ze voortaan altijd in de buurt ophalen, ook ’s avonds. Aan de andere kant is het beter voor het milieu. Want al die busjes die af en aan blijven rijden met onbezorgde pakketjes, veroorzaken onnodige CO2-uitstoot.”
Sociaal aspect
Voor Homerrs zijn er ook alleen maar voordelen. Ze verdienen gemiddeld tussen de 50 en 100 euro per maand met het aannemen van pakketjes – met uitschieters rond de feestdagen – en leren de buurt wat beter kennen. “Mensen die veel thuis zijn, zoals freelancers, zzp’ers, huismannen en -vrouwen en pensionado’s, vinden het vaak erg leuk om tegen een kleine vergoeding die pakketten aan te nemen en mensen in de buurt te ontmoeten. Voor winkeliers zitten er extra voordelen aan: je krijgt klandizie in je zaak, de buurt leert je kennen en het is een bepaalde vorm van marketing.”
Homerr kreeg in mei nog een investering van een miljoen. Daarmee wil Matthijssen het netwerk en het team – nu 10 man sterk – uitbreiden en het IT-platform verbeteren. Homerr heeft inmiddels 1000 punten in Nederland, met name in de grote steden. In 2020 moeten dat er 5000 zijn.