Connectiviteit

Internet of Things voor bedrijven

The Internet of Things; dat klinkt als eindeloze mogelijkheden voor jou als ondernemer. En dat betekent het ook! Wat is IoT, wat kan het voor je bedrijf betekenen en wat heb je nodig om ermee aan de slag te gaan? Je leest het in dit artikel.

Clock 3 min

Snel, stabiel en veilig zakelijk internet?

niets houdt je tegen cta

Ontdek nu de mogelijkheden voor jouw bedrijf. 

LEES MEER!
Wat is Internet of Things?

De afkorting IoT staat voor Internet of Things, oftewel ‘het internet van dingen’. Hoewel dat abstract klinkt is de uitleg concreet en letterlijk. IoT is namelijk een netwerk van objecten, dingen, die via het internet met elkaar communiceren. Die ‘dingen’ zijn allerlei objecten met twee voorwaarden: er moet een IP-adres aan het object gekoppeld kunnen worden en het object moet in staat zijn om data uit te wisselen zonder dat daar menselijke interactie voor nodig is. Denk aan een slimme thermostaat of aan een auto met ingebouwde sensoren die een seintje geven wanneer de bandenspanning te laag is. Maar ook een huisdier met een chip en zelfs een persoon met een hartmonitor-implantaat zijn onderdeel van het Internet of Things. Alles smart dus, en realtime met elkaar verbonden. Zo brengt IoT de fysieke en de digitale wereld samen.

Hoe werkt IoT?

De objecten die onderdeel zijn van het IoT-netwerk verzamelen data met bijvoorbeeld sensoren, antennes, processors en hardware. Vervolgens verzenden de objecten deze data binnen het netwerk en reageren andere objecten erop. De apparaten in het IoT-netwerk communiceren dus met elkaar en ondernemen actie op basis van de informatie die ze van elkaar krijgen. Daarnaast kan het Internet of Things gebruikmaken van AI en machine learning om de processen voor het verzamelen van data te optimaliseren.

Internet of Things voor bedrijven

Slim werken met slimme apparaten. Thuis is dat handig, maar op zakelijk gebied is het een uitkomst. IoT biedt een oplossing om processen zo efficiënt mogelijk te automatiseren en te optimaliseren. Zonder dat daar mensen voor nodig zijn. Dit bespaart je tijd en (arbeids)kosten. Tel uit je winst! Daarnaast worden je bedrijfsprocessen minder foutgevoelig en kun je dus altijd kwalitatieve producten of diensten leveren. Zo helpt IoT om een zo goed mogelijke klantervaring te bieden.

Maar dat is nog niet alles. Met IoT heb je altijd en overal toegang tot data van je apparaten en bedrijfssystemen, waardoor je meer inzicht hebt in je bedrijfsprocessen. Met die informatie kun je beslissingen maken om je businessmodel te verbeteren. Niet gek dus, dat het Internet of Things een van de belangrijkste technologische ontwikkelingen van de 21e eeuw is.

Let wel op: het aan elkaar verbinden van apparaten – en dat worden er steeds meer – brengt ook risico’s met zich mee. Een hacker kan bijvoorbeeld in een keer toegang krijgen tot informatie uit het hele netwerk. En een storing bij een apparaat kan meerdere apparaten corrupt maken. Zorg dragen voor goede cyberbeveiliging wordt dus nóg belangrijker.

Voorbeelden van Internet of Things in het bedrijfsleven

Internet of Things wordt al in talloze sectoren gebruikt. Met succes. In logistieke bedrijven en productiebedrijven helpt IoT bijvoorbeeld bij het stroomlijnen van de bedrijfsprocessen. In kantoorgebouwen meten sensoren hoeveel mensen er in een ruimte zijn, zodat de verwarming automatisch uitgaat wanneer iedereen naar huis is. Maar denk ook aan een boerenbedrijf waarbij sensoren de vochtigheid van de grond meten. Die gegevens worden gecombineerd met satellietgegevens van de weersverwachting om zo – uiteraard automatisch – te irrigeren op precies het juiste moment.

Nog een mooi voorbeeld: in de gezondheidssector verbetert het Internet of Things de manier waarop de vitale functies van patiënten gemonitord worden. Het op afstand monitoren van deze functies via wearables zoals smart watches biedt ook een oplossing om bijvoorbeeld brandweerlieden in de gaten te houden in levensgevaarlijke situaties. Op grotere schaal ligt het Internet of Things ten grondslag aan bijvoorbeeld smart cities. Daar vinden bewoners razendsnel de locatie van de dichtstbijzijnde deelfiets en geven afvalcontainers zelf aan wanneer ze geleegd moeten worden. De mogelijkheden zijn inderdaad eindeloos.

Als ondernemer beginnen aan Internet of Things

De technologie van de toekomst dus, maar waar begin je om Internet of Things in te zetten voor je bedrijf? Bij het begin: een product, locatie of toepassing die je op afstand wil monitoren en/of waar je informatie over wil verzamelen. Ga aan de slag met de juiste apparaten, uitgerust met sensoren en een internetverbinding, en zorg voor een stabiel, beveiligd netwerk met een goede dekking. Vanuit daar bouw je jouw IoT-netwerk uit en til je jouw bedrijf naar het volgende technologische level. Meer informatie over IoT en concrete tools om een business case op te zetten? Download het e-book ‘Kansen pakken met 5G en IoT: naar een business case in 5 stappen’. Of kom langs bij ons T-Mobile Innovation Center om mee te maken wat IoT voor jouw bedrijf kan betekenen.

niets houdt je tegen cta

Snel, stabiel en veilig zakelijk internet?

Ontdek nu de mogelijkheden voor jouw bedrijf. 

LEES MEER!

Beeld: T-Mobile