Connectiviteit

Deze nieuwe internetwijk in Toronto wordt een proeftuin voor smart city ontwikkeling

Sidewalk Labs, een zusterbedrijf van techgigant Google, gaat een futuristische woonwijk bouwen in Toronto, Canada.

Clock 2 min

Het bedrijf heeft een aanbesteding gewonnen om een stuk grond om te toveren tot ‘internetwijk’. Dat heeft het bedrijf eerder deze week bekendgemaakt. In de wijk komt onder meer zelfrijdend openbaar vervoer en een netwerk van Internet of Things-sensoren die de omgeving monitoren. Daarmee wordt een deel van de Canadese stad dus in gebruik genomen als zogenaamde smart city.

Het gaat bijvoorbeeld om sensoren die bijhouden wanneer een openbare prullenbak vol is of wanneer er geluidsoverlast plaatsvindt. Sidewalk Labs steekt het komende jaar 50 miljard dollar in het project om de stad verder vorm te geven. Het bedrijf is een dochteronderneming van Alphabet, het moederbedrijf van onder meer Google.

Het project moet de toon zetten op het gebied van duurzaamheid, betaalbaarheid, mobiliteit en economische kansen. De nieuwe wijk krijgt de naam Quayside en komt net buiten het centrum te liggen. In totaal moeten tienduizend mensen in de wijk samenkomen om te wonen en te werken.

Smart city en privacy

Sidewalk Labs zegt netjes om te willen gaan met data van mensen die er rondlopen. Allerlei sensoren meten natuurlijk van alles. Het bedrijf zegt te willen bouwen volgens het principe privacy by design. Dat houdt in dat privacy meegenomen wordt in het ontwerp van allerlei functies. Privacy wordt dus vanaf het begin meegewogen, in plaats van bijvoorbeeld achteraf.

Het komende jaar willen de overheid van Toronto en Sidewalk Labs vooral de discussie aangaan over hoe de wijk eruit moet gaan zien. Wat de planning voor de periode daarna inhoudt, is nog onbekend.

Beeld: Shutterstock