Connectiviteit

SuperTrash-oprichter Olcay Gulsen: ‘Niet bereikbaar zijn? Dat kan ik niet’

Olcay Gulsen gaat niet naar bed voordat ze al haar mails heeft gelezen. Een gewoonte die stamt uit haar eerste prille jaren als ondernemer. ‘Ik ben een controlefreak. Wat als ik iets mis?’

Clock 3 min

Olcay Gulsen (37) staat constant ‘aan’. Van een goede werk-privébalans is dan ook weinig sprake. Gekscherend zegt ze hierover: “Ik denk dat het neerkomt op 80/20: en dan staat de tachtig voor werk. Dit proberen te veranderen heb ik al lang opgegeven. Ik accepteer het nu voor wat het is.”

De mode-ontwerpster slash mediapersoonlijkheid maakte onlangs bekend het stokje door te geven, na 12 jaar CEO te zijn geweest van SuperTrash en later ook ST. studio. Ze wil meer tijd om creatief bezig te zijn en neemt de rol van Brand Director binnen het bedrijf op zich.

Smartphone-verslaafd

De mateloze ondernemingsdrang leidde bij Olcay tot een internationaal bedrijf en daarnaast projecten zoals de deelname aan Wie Is De Mol 2018, waarin ze de finale behaalde. De drie weken die ze doorbracht in Georgië waren een verademing voor de deelneemster.

“Ik had voor het eerst sinds lange tijd geen omkijken naar mijn smartphone – een iPhone 7 plus. Waar ik normaal gesproken zit vastgelijmd aan mijn mobiel, had ik er nu nul behoefte aan. ’s Avonds mochten we bij onze telefoon, maar dan stond het me zelfs tegen: ik wilde daar niet werken. Dan belde ik even met mijn vriend of zusje. Ik ben een beetje van de uitersten: het is of volop aan het werk, of helemaal niet.”

Toen Olcays telefoon onlangs kapotviel, was ze een dag lang niet bereikbaar. Het gevolg: een continue staat van paniek. “Dat mensen mij niet kunnen bereiken, kan ik niet laten gaan. Ik ben een controlefreak en ga niet naar bed voordat ik al mijn mails heb gecheckt. Niet omdat ik graag beter ben dan anderen, maar omdat ik het jammer zou vinden iets te missen. Wat als ik te laat ben met reageren? Het geeft mij rust, iets wat er vanaf het begin is ingeslopen.”

De enige die weleens wat zegt van haar smartphonegebruik is Olcays vriend. “Hij vindt het behoorlijk irritant. Anderzijds betrap ik hem ook vaak op zijn mobiel. Ik vind dan niet dat je de ander zoiets kan verwijten. Wel heb ik met mijzelf de afspraak niet in een restaurant mijn telefoon op tafel te hebben. Op zakelijk vlak heb ik echter geen grenzen.”

Praktische appgebruiker

Mails wegwerken, de navigatie gebruiken en een Uber bestellen: Olcay noemt zichzelf een ‘praktische appgebruiker’. Shoppen doet ze niet via apps en van productiviteits-apps moet ze niets hebben. Een anti-verslavingsapp zorgde ervoor dat ze is gestopt met roken.

Op het gebied van social media is Instagram haar absolute favoriet. Haar zakelijke kanalen SuperTrash.HQ en STstudio.HQ zijn samen goed voor bijna 110.000 volgers. Een team van vier man is daar continu mee bezig.

Zelf zit Olcay hooguit tien minuten per dag op Instagram. Ze houdt haar account zelf bij, tot ergernis van haar marketingcollega’s die de posts graag allemaal wat gelikter zien. “Daar heb ik schijt aan. Ik vind: op social media mag ik mezelf zijn. Met humor en mooie outfits, maar ook met gescheld als ik daar zin in heb.”

Empowering en flirty

Waar de uitspraken van Olcays persoonlijke social media-accounts ‘volledig ongecensureerd’ zijn, is de strategie van de SuperTrash-kanalen uitgekiend. “Onze strategie is feministisch, flirty, empowering. We letten er per woord en zin op dat het ook hierbij past.”

Sociale media zijn een belangrijk deel van haar onderneming geworden, iets wat Olcay nooit had voorspeld. Sterker nog: ze vond ze aanvankelijk erg overtrokken. “Ik vind die afhankelijkheid best heftig. Het gaat niet meer om de kern die je goed moet doen – zoals het ontwerpen van een jurk – maar vooral hoe je het verkoopt en online wegzet.”

“Bij SuperTrash beschikken we over een team van 52 man met elk hun specialisatie, waaronder sociale media, maar zelf ben ik best beperkt. Ik kan ontwerpen, weet wat van marketing, maar mijn edit-skills van mijn vlogs zijn bijvoorbeeld een ramp. Door het digitale gedeelte voel ik me oud, het is bijna niet meer mijn wereld.”

Netflix

Voor iemand die tot voor kort CEO was van een groot kledingbedrijf, verbaast het  te horen dat ze geen laptop bezit. Als Olcay Gulsen werkt, doet ze dat op kantoor achter haar desktop of vanaf haar smartphone.

“Het ontbreken van die laptop is het enige dat mij ervan weerhoudt ’s avonds ook nog te werken. Ik check heus mails op mijn smartphone, maar kan dan niet ergens meer volledig induiken. Ik heb ook geen zin in gesjouw en gedoe met dat ding. Ik ben in die zin best ouderwets. Voor mij betekent het gebrek aan een laptop een scheidslijn tussen werk en privé, anders zou ik na het eten gewoon doorwerken. Dan zou ik nooit meer kunnen Netflixen, een van mijn grote hobby’s.”

Foto: Myrthe Giesbers

Beeld: Shutterstock