Connectiviteit

Hoe de beveiligingssector met IoT beveiligd wordt [video]

IoT, oftewel het ‘Internet of Things’, is momenteel hét buzzword in ondernemersland. Niet gek. Dankzij deze slimme technologie kunnen apparaten die met hetzelfde netwerk zijn verbonden namelijk met elkaar communiceren. En dat levert data op. Heel veel data. Data die jou helpen je bedrijfsprocessen te optimaliseren, nieuwe businessmodellen te ontwikkelen en duurzaam te ondernemen. Maar al die data moet wel goed beveiligd zijn. Zeker als je in de beveiligingssector werkt. Om daar voor te zorgen is ADI Global Distribution een partnerschap aangegaan met T-Mobile Ondernemen en IoT unlimited.

Clock 3 min

T-Mobile Ondernemen is al jaren dé connectiviteitspartner voor zakelijk Nederland. Dat doen we niet alleen, maar in samenwerking met strategische partners zoals IoT unlimited. Met deze partij werken we al ruim 5 jaar samen. Recent werd deze samenwerking uitgebreid met een partnerschap met ADI Global Distribution. Eén van de grootste distributeurs van beveiligingsproducten ter wereld.

De beveiligingssector beveiligen

Connectiviteit is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden, ook in de beveiligingssector. Koen de Rooij, General Manager Benelux ADI Global: “Er was een enorme behoefte bij onze partners en de beveilingsinstallateur, om hun oplossingen op een veilige en flexibele manier in een platform te kunnen brengen.” Floris van Amerongen, directeur van IoT unlimited: ”T-Mobile en ADI wilden graag samenwerken om slimme en veilige connectiviteitsdiensten te kunnen aanbieden aan de partners van ADI. Zowel T-Mobile als ADI hebben een sterke partnerstrategie en IoT unlimited heeft dit als enabler mogelijk gemaakt met haar flexibele distributie- en beveiligingsplatform, als brug tussen de twee grote partijen. We helpen bedrijven met het invullen van hun IoT-behoeften met een netwerkonafhankelijk platform waar bestaande netwerken en simkaarten in worden verwerkt. Zo kunnen we groei op een mooie, maar vooral veilige manier realiseren voor onze klanten. In ons partnerschap met ADI stappen we in de beveiliging van de beveiligingssector.”

Bij simkaarten denken de meeste mensen aan mobiele telefoons. Hoe worden simkaarten in de beveiliging ingezet?     

Floris: ”In principe worden simkaarten in de beveiligingswereld vaak als back-up oplossingen voor stand-alone projecten gebruikt. Bijvoorbeeld bij alarmsystemen om via 4G of 5G een verbinding met de meldkamer te kunnen garanderen. Maar het kan ook voor IP-camera’s die worden gebruikt voor het beveiligen van afgelegen plekken waar (nog) geen internet aanwezig is, zoals bouwplaatsen. Een derde toepassing is het gebruik van simkaarten in de persoonsbeveiliging, in mobiele noodknoppen.” T-Mobile levert de simkaarten en sluit deze aan op het connectiviteitsplatform van IoT unlimited. Floris vertelt: ”Met dit platform kunnen installateurs eenvoudiger diensten op afstand activeren, beheren en monitoren. Gebruikers kunnen op verschillende niveaus met verschillende rechten inloggen en de installateur kan partners en zelfs eindgebruikers toegang verlenen. Een bijkomend voordeel van ons onafhankelijke platform is dat we in staat zijn om reeds uitgeleverde systemen (lees: simkaarten) van andere leveranciers, in één platform onder te brengen. Hiermee heeft onze partner het voordeel dat er binnen een management omgeving gewerkt kan worden met alle bijkomende functionaliteiten.”

Welke rol speelt beveiliging precies in IoT?

Floris: ”Een hele belangrijke. Wat je vaak ziet bij IoT is dat er in het veld wat ‘dommere’ apparaten worden ingezet: apparaten die geen verbinding met het internet kunnen maken. Juist dan wil je zeker weten dat de beveiliging in orde is, zodat het dataverkeer, de communicatie tussen de apparaten, niet gemanipuleerd of beïnvloed kan worden. Via ons SAM-platform (Secure Access Management-platform) zorgen wij ervoor dat verkeer vanaf de bron veilig bij jou op je bedrijfsnetwerk aankomt. Daarnaast zijn we in staat om, in overleg met de ADI-partner, te bepalen wat er wel of niet mogelijk is met een simkaart om misbruik te voorkomen. Een belangrijke trend die we nu zien heeft betrekking op ‘remote access’ tot systemen. In ongeveer alle technische branches is een tekort aan personeel. Met ons SAM-platform stellen we partners in staat om hun systemen op afstand te benaderen. Hiermee voorkom je in sommige gevallen een ritje naar een klant-locatie, iets wat tegenwoordig zeer waardevol is. Met deze oplossing bouwen we ook weer een onafhankelijke oplossing van de hardware-leverancier waardoor de partner via één platform/oplossing toegang heeft tot alle systemen in het veld.” 

Bouwplaatsbeveiliging

Bouwplaatsbeveiliging is een goed voorbeeld van IoT in de beveiligingssector. Op bouwplaatsen hangen namelijk veel camera’s waarmee je de veiligheid van de bouwplaats in de gaten kunt houden. Al deze camera’s sturen grote hoeveelheden data naar een centraal, veilig platform. Voor het ontvangen en verwerken van die data heb je een stabiele en betrouwbare connectiviteit nodig. En flexibele partners die snel kunnen schakelen en die op de juiste momenten de juiste oplossingen kunnen bieden op verschillende locaties. Want niets is zo veranderlijk als een bouwplaats.

IoT praktijkvoorbeeld

Wil je meer weten over het partnership van T-Mobile Ondernemen, IoT unlimited en ADI Global Distribution en een praktijkvoorbeeld zien van bouwplaatsbeveiliging? Bekijk dan de IoT reference video die bovenaan dit artikel staat, of bekijk een eerdere reference video die we over het mooie werk van Munisense maakten.

Beeld: T-Mobile