Connectiviteit

Innoveren met IoT: hoe het ‘Internet of Things’ jouw bedrijf verder helpt

In onze digitale wereld zijn we meer en meer met elkaar verbonden. En niet alleen als mensen onderling. Ook ‘dingen’ en apparaten communiceren steeds vaker met elkaar via IoT: oftewel het ‘Internet of Things’. Maar wat is dat nou precies? En wat kan IoT voor jouw bedrijf betekenen? In dit Founders-artikel duiken we in de vele mogelijkheden die ‘Het internet der Dingen’ heeft voor ondernemers.

Clock 3 min

Wat valt er onder IoT?

Auto’s, huishoudelijke apparaten, industriële machines en zelfs hele kantoorpanden. Tegenwoordig zijn steeds meer ‘dingen’ met elkaar verbonden. Onder IoT vallen alle dingen (en dus ook apparaten) die via sensoren met elkaar én met het internet verbonden zijn en die zo, via een eigen netwerk, met elkaar communiceren. Zowel met elkaar, als met hun gebruikers. En dat realtime en overal. Wereldwijd zijn er al meer dan 13 miljard IoT apparaten aan het web gekoppeld en dit aantal groeit nog dagelijks. En snel ook. Experts verwachten namelijk dat er in 2030 meer dan 25 miljard apparaten onderdeel uit maken van IoT.

Dit is waarom IoT nuttig is voor ondernemers

Nu je weet wat het is, vraag je je wellicht af waar IoT voor wordt gebruikt. En hoe het jou als ondernemer helpt. Het antwoord is eigenlijk vrij simpel. Alle met IoT verbonden apparaten leveren een enorme hoeveelheid data en informatie op. En dat is super nuttig. Deze data geven namelijk niet alleen inzicht in het gebruik van apparaten of in bepaalde werkprocessen, maar kunnen ook worden ingezet om toekomstvoorspellingen te doen. Door verschillende datastromen met elkaar te vergelijken zul je patronen gaan herkennen. Zo valt er op wat er goed gaat, maar ook wat er misschien minder goed gaat binnen jouw bedrijf. Zeer waardevolle informatie op basis waarvan jij je werk- en bedrijfsprocessen kunt verbeteren. En dat wil je. Dit zijn de grootste voordelen van IoT voor ondernemers:

1. Beter marktinzicht

Doordat je met IoT veel verschillende soorten klant- en gebruikersdata kunt verzamelen weet je steeds beter wie jouw klanten en gebruikers zijn. Dankzij informatie over online gedragingen, koopgedrag en voorkeuren kun jij je aanbod én je serviceniveau continu verbeteren.

2. Verbeterd productieproces

Maak jij gebruik van robots of andere productiemachines binnen jouw bedrijf? Via IoT kun je de prestaties van deze machines realtime inzien en bijhouden. Zo weet je het meteen wanneer een machine niet meer naar behoren functioneert en kun je direct ingrijpen. Hoe sneller een machine of robot wordt gerepareerd, hoe sneller jij je productie weer op kunt starten. Een slimme manier om kosten te besparen.

3. Diefstalpreventie

Door apparaten op IoT aan te sluiten zijn ze altijd en overal traceerbaar. Het kwijtraken van spullen wordt zo verleden tijd. Weet je niet meer waar je die ene reserve laptop hebt gelaten? Geen probleem. Met IoT spoor je hem binnen no-time op. Dit is gelijk de perfecte diefstalpreventie. Waar ook ter wereld je kwijtgeraakte of gestolen item zich bevindt: IoT vertelt het je.

4. Energiebesparing

Je denkt er misschien niet direct aan, maar dankzij IoT kan je veel geld besparen op je energierekening. Met slimme verlichting en verwarming bijvoorbeeld die je op afstand bedient. Hiermee regel je de verlichting en de temperatuur per ruimte in plaats van per volledig kantoor. Door gegevens te verzamelen over wie er wanneer op kantoor is (of in ieder geval, over hoeveel mensen er gemiddeld per dag op kantoor zijn) vind je mogelijk nog meer manieren om energie te besparen. Is er bijvoorbeeld op woensdag bijna niemand aanwezig? Maak dit een vaste thuiswerkdag voor het hele kantoor. Dan kunnen de lampen en de verwarming die dag mooi uit. Je bespaart niet alleen op operationele kosten, maar bent ook nog eens lekker duurzaam bezig!

5. Innovatieve businessmodellen

Innovatie is een van de sleutelwoorden die hoort bij ondernemen. Laat IoT jou helpen om te innoveren. Neem het voorbeeld van de afvalverwerker die draadloze sensoren in afvalcontainers heeft geplaatst. Doordat de sensoren realtime aangeven hoe vol de containers zitten, hoeft de afvalverwerker alleen dan naar de betreffende containers toe om ze te legen. Of denk aan de wagenparkbeheerder die via IoT realtime inzicht heeft in de bezettingsgraad van zijn parkeerplaatsen. Komen er vier vrachtwagens zijn kant op, maar heeft hij nog maar twee plekken vrij? Doordat hij zowel de aankomende vrachtwagens als de bezettingsgraad van zijn parkeerplaatsen ziet hoeft hij niemand teleur te stellen. De twee dichtstbijzijnde vrachtwagens laat hij naar de door hen uitgekozen parkeerplaats rijden, de andere twee leidt hij om naar een volgende waar wel plek voor ze is.

6. Monitor je medewerkers

Wow, wat? Dit klinkt misschien een beetje ‘Big Brother’, maar zo bedoelen we het niet. Via draagbare IoT-apparaten, zoals smartwatches, kun je de gezondheid en veiligheid van je medewerkers op afstand monitoren. Denk aan een horloge dat een alarm geeft als iemand hard is gevallen en niet reageert op prikkels. Handig voor bedrijven met medewerkers die onder gevaarlijke omstandigheden werken.

Zelf ondernemen met IoT

Wil je ook (meer) gebruik gaan maken van IoT binnen jouw bedrijf, maar weet je niet hoe? Geen zorgen. Je hoeft echt niet meteen groots uit te pakken. Begin klein. Onderzoek bijvoorbeeld of je jouw kantoorpand kunt verduurzamen met smart lights en smart verwarming. Of neem je bedrijfsprocessen één voor één onder de loep om te zien waar jij kunt innoveren. Het is nooit te laat om te beginnen. Benieuwd hoe andere ondernemers innoveren met het Internet of Things? Ontdek hoe ondernemers IoT van T-Mobile inzetten in hun bedrijf en leer van hun succes.

Beeld: Shutterstock