Connectiviteit

IoT voor MKB’ers: hoe ondernemers innoveren met het Internet of Things

De wereld van Internet of Things (IoT) is een nieuwe wereld. Met nieuwe spelers, nieuwe technologie en nieuwe businessmodellen. In deze snel veranderende wereld is innovatie cruciaal voor toekomstbestendige bedrijven. Maar waar en hoe kan IoT het beste in jouw bedrijf worden ingezet? Hoe kun je innovatief en succesvol ondernemen met IoT? En hoe verbind je alledaagse dingen met IoT?

Clock 4 min

Om antwoord te krijgen op die vragen organiseerde T-Mobile diverse webinars om ondernemers te inspireren en informeren om de wereld van IoT en al zijn mogelijkheden te begrijpen. Heb je deze webinars moeten missen? Geen zorgen. In dit artikel hebben wij de webinars kort voor je samengevat. Wil je de webinars terugkijken? Dat kan! Via bijgevoegde links bekijk je op je gemak deze leerzame en inspirerende webinars terug.

Innoveren met IoT

Innovatie is een belangrijk speerpunt voor bedrijven. In een snel veranderende wereld is innovatie cruciaal. Dat lijkt misschien moeilijk, en groots. Maar de truc is om klein te beginnen. Met de inzet van IoT kun je versneld digitale innovaties doorvoeren. Inmiddels is de term IoT gemeengoed en is duidelijk op welke wijze het in verschillende sectoren kan zorgen voor verhoogde productiviteit en efficiency. Maar: het is nooit te laat om te beginnen met innoveren. Het lijkt alsof je de boot mist als je nu niet begint. Dat is misschien zo als je een nieuw bedrijf begint, maar juist voor bestaande industrieën is het slim om te kijken hoe je je onderneming kunt transformeren. IoT is daar een goed middel voor. Het werkt als een soort SIM-kaart. Je voegt connectiviteit toe. En dat is waar IoT om draait: connectiviteit. Stel jezelf de vraag: hoe kan ik IoT inzetten om waarde te creëren voor mijn klanten? IoT is niet een doel an sich, maar juist een middel om klantwaarde te creëren. Ga experimenteren, inzichten opdoen, en leer van die inzichten. Want als je als bedrijf blijft doen waar je goed in bent en dat lang genoeg blijft doen, wordt je minder relevant. Op dit moment heb je een businessmodel waar je goed geld mee verdient, maar je moet juist op naar het punt waar verandering plaatsvindt. Waar zit nou die edge of innovation? Welke rol wil je als bedrijf spelen en welke businessmodellen horen daar dan bij? Als je dat eenmaal in kaart hebt, kun je die shift gaan maken.

Op 12 november legden Gijs Mensing en John Tillema in een webinar uit hoe je innoveert met IoT en gaven praktische handvatten hoe je je eigen IoT-innovatieproces succesvol doorloopt.

Terugkijken: Webinar ‘Innoveren met IoT’

Ondernemen met IoT

De wereld is continue in beweging. Door die veranderingen, veranderen ook de behoeftes en mogelijkheden voor bedrijven. Technologie is in veel gevallen de drijvende kracht achter deze veranderingen. Om je bedrijfsvoering gezond te houden, moet je steeds vaker en sneller anticiperen op nieuwe technologieën. Technologie creëert verbinding en IoT verbindt uiteindelijk verschillende devices met elkaar. Het belangrijkste om te beseffen is dat technologie geen doel is, maar een middel om die verandering teweeg te brengen. Het gaat eigenlijk om 1 ding: welke waarde creëer je voor wie? En waar wordt de nieuwe waarde gecreëerd? Het zoeken naar nieuwe waarde is zeker geen ‘business as usual’. Ga op een gestructureerde, maar iteratieve manier op zoek naar hoe je in de toekomst op een duurzame manier waarde kunnen leveren aan je klanten. Met name oudere industrieën hebben vaststaande processen, die je met behulp van het IoT kunt stroomlijnen. Met het verbeteren van industriële processen door I-IoT-elektronica, is het mogelijk om echt waarde toe te voegen of de veiligheid te vergroten. Wat is er precies nodig om een verstandige investering in IoT te maken?

Op 24 november lichtte Gijs Mensing en Goran Gavric in een webinar toe hoe je succesvol een IoT-project realiseert en welke mogelijkheden en nieuwe waarde IoT biedt voor jouw organisatie. Terugkijken? Dat kan!

Terugkijken: TableTalk TV: Ondernemen met IoT

Alledaagse dingen krijgen een andere functie

Het IoT is het netwerk van apparaten die op het internet zijn aangesloten om gegevens te verzamelen en uit te wisselen over de manier waarop ze worden gebruikt. Het delen van deze informatie maakt de wereld ‘smart’. Hoe meer informatie je hebt, hoe meer inzicht je krijgt. Hierdoor kun je betere beslissingen nemen. Slimme dingen spelen een sleutelrol bij IoT. Wanneer de informatie van het internet wordt toegevoegd aan domme dingen, worden ze nuttiger en zijn ze breder inzetbaar. Neem nu een gewone lamp. Door deze te verbinden met een infrarode peersensor wordt deze nuttiger: de lamp gaat pas aan wanneer hij jou detecteert. Maar daarnaast krijgt het ook nog een andere functie, namelijk als alarmsysteem. Want het kan ook met andere dingen communiceren. Wanneer er namelijk iemand inbreekt terwijl je op vakantie bent, detecteert de lamp dat en stuurt dan meteen een appje naar jou, de buren en de politie dat er een indringer is. De lamp kan ook als weksysteem dienen: wanneer de lamp detecteert dat je nog steeds niet bent opgestaan gaat hij aan. Doordat je een alledaags ding met IoT verbindt, krijg je de gebruikelijke functie van dat ding met een digitale service erbij. Voor deze service hoef je maar eenmalig kosten te maken om ervoor te zorgen dat er een softwareprogramma is wat dat ding slim maakt. Daarna kun je dit kopiëren naar andere dingen, wat het heel makkelijk schaalbaar maakt. Wat weer een positieve invloed heeft op je businessmodel. Door IoT toe te voegen aan hardware creëer je een heel nieuw ecosysteem van kansen voor je business.

Hoe kun je nou als ondernemer dit vertalen naar jouw business? Op 26 november 2020 legden ondernemers Winston Mendeszoon, Piotr Zarobkiewicz en Niels Postma in een webinar uit hoe je dit kunt doen.

Terugkijken: ‘Alledaagse dingen verbinden met IoT

Lees meer over onze oplossingen voor zakelijk internet en bellen, ook voor zzp.

Beeld: Shutterstock