In het restaurant van haar nieuwe Groningse kantoor bestelt Janneke een latte. Het is de tweede locatie van het wereldwijd opererende IT-bedrijf Dacom Farm Intelligence in Emmen. Het bedrijf fuseerde onlangs met de onderneming van haar man Crop-R. Door de bedrijven te bundelen, combineert Janneke dataverzameling in de agrarische industrie met concrete adviezen. Het resultaat: beter inzicht in het dagelijkse werkproces van de teler en de agribusiness. En dat is voor boeren onmisbaar om efficiënt gewassen te verbouwen en overmatig gebruik van water, bestrijdingsmiddelen en mest te voorkomen. Volgens Janneke werkt elke vooruitstrevende boer ter wereld inmiddels met de slimme agricultuur van Dacom.
Hoe groot het bedrijf ook is, het is en blijft een echt familiebedrijf. Jannekes vader richtte het in de jaren tachtig op in zijn hoogtijdagen als akkerbouwer om boeren efficiënter te laten werken met behulp van de eerste computers. “Hij is een uitvinder met een vooruitkijkende blik,” aldus zijn dochter. “Al in de jaren tachtig bedacht hij iets dat lijkt op de huidige ‘cloud’. Een centrale plek waar boeren gegevens van hun percelen kwijt kunnen en waar de juiste partijen toegang tot hebben. Dat heb je nodig om te overleven: continue innovatie.”
Continue innovatie: Dat heb je nodig om te overlevenShare

Zware keus
Janneke omschrijft het gezin waarin ze werd grootgebracht als hardwerkend en creatief: “De ideale bodem voor een bloeiend familiebedrijf waar je nooit hoeft te twijfelen aan elkaar en elkaars intenties.” Een goed uitgangspunt, weet de ondernemer. Dat ze de zakenwereld in zou gaan stond al vroeg vast. “Zonder het woord ‘ondernemer’ ook maar in de mond te hebben genomen, wist ik al vroeg dat ik het bedrijfsleven in wilde. Het liefst als iemand met eindverantwoordelijkheid. Ik liep op de middelbare school al in nette colbertjes rond om me daarop voor te bereiden.”
Dus volgde een studie recht en bedrijfskunde en reisde ze de wereld rond. Haar carrière begon bij Microsoft, een bedrijf dat hoog op haar wensenlijst stond vlak na haar afstuderen. Lachend: “En dan kom je er achter dat je daar natuurlijk niet zomaar iets in de melk te brokkelen hebt. Ik merkte al snel dat hoe gaaf deze functie ook was, ik wilde echt invloed hebben en dat kan nu eenmaal niet als nieuwkomer in een groot bedrijf.”
Na haar vertrek bij Microsoft twijfelde ze over de vervolgstap. Een rol binnen het technologisch vooruitstrevende agrarische bedrijf van haar vader lonkte, maar de jonge bedrijfskundige had aanvankelijk grote twijfels of het bij haar zou passen. “Ik vond het een zware keuze om in het familiebedrijf te stappen. Je weet van tevoren niet waar je tegenaan loopt. Maar mijn vader vond die zorgen nergens voor nodig. Hij zei: “Er is altijd een mouw aan te passen.” En zo geschiedde.
Rolmodel
Janneke startte niet in de top van het bedrijf maar op de nog jonge salesafdeling waar ze een frisse start maakte met een nieuwe huisstijl en website. Ze is dan nog de enige vrouw in het technische bedrijf zónder administratieve functie. “Dat vrouw-zijn heeft me mijn hele carrière wel achtervolgd. Toen ik jonger was zelfs nog meer dan nu. Zodra ik een ruimte betrad met nieuwe mensen, werd mij gevraagd of ik de notulen kwam doen. Ik heb er gelukkig nooit echt last van gehad en vond het vaak juist wel grappig.”
Dat vrouw-zijn heeft me mijn hele carrière wel achtervolgd. Toen ik jonger was zelfs nog meer dan nuShare
Terwijl ze zelf een vrouw aan de top is binnen een innovatief techbedrijf, ziet ze zichzelf niet als een rolmodel voor anderen. Ze is er niet zo mee bezig. “Vreemd”, zegt ze zelf, “want ik vond het bijvoorbeeld wel heel belangrijk dat Hillary Clinton bijna president is geworden. Dat mijn dochter opgroeit in een wereld waarin ze die keuze heeft.”
Denken in omwegen
Twijfels over een andere baan heeft Janneke nooit: “Ik wil niks anders. Er is vast wel wat te verzinnen maar er is geen plek waar ik mijn ei zó kwijt kan. Dat heeft te maken met creativiteit. Niet in de zin van iets maken met mijn handen, maar het denken in omwegen. De meest creatieve ideeën komen niet door er hard op te broeden, aldus Janneke, maar door het los te laten. “Sinds ik werk, boek ik het weekend bewust in voor rust. Die twee dagen bestaan vooral uit niets bijzonders. Geen spannende uitjes; gewoon een beetje aanrommelen en naar de speeltuin met de kinderen.”
Het vertrouwen op haar eigen creativiteit en oplossingen die spontaan komen aanwaaien heeft haar wel een aantal jaar gekost. “Ik merk nu vaker dat antwoorden op vraagstukken komen op het moment dat ik er niet mee bezig ben. En ja, ondernemen geeft veel onzekerheden, maar het is voor mij de ultieme flexibiliteit en vrijheid. Ik zou niet anders kunnen.”
Ze kijkt naar de Groningse lucht boven het voormalige kantoor van haar man en besluit: “Weet je, de lijstjes waarin ik op sta zijn leuk, maar ze doen me niet zoveel. Want wat me écht gelukkig maakt, dat heb ik hier voor mijn neus.”