Connectiviteit

“Een event live streamen gaat steeds vaker over 4G”

Thom Verdenius is eigenaar van Stream My Event, een bedrijf dat de livestream en videoproductie van allerlei grote en kleine events regelt. Dat gebeurt niet via wifi, maar via een mobiele dataverbinding.

Clock 3 min

Download de gratis checklist

Als ondernemer wil je Unlimited bereikbaar zijn, voor, tijdens en na je werk. Hoe haal je het maximale uit jouw zakelijke mobiele abonnement? Download nu onze gratis checklist!

Download gratis
Thom Verdenius begon in 2012 met zijn bedrijf Stream My Event. Hij zag hoe de grote mediabedrijven in Hilversum werkten en besefte dat dit beter kon. “Ze liepen daar eigenlijk gewoon een beetje achter. Zes jaar geleden was het nog helemaal niet normaal dat je een De Wereld Draait Door-uitzending direct kon terugkijken. Wij werden toentertijd ingehuurd om presentaties van een grote tech-conferentie binnen 24 uur op YouTube te zetten.”

Goede kans

Een jaar later werd Stream My Event weer ingeschakeld om exact het zelfde te doen als het jaar ervoor. “Ik dacht, als ze daar een jaar lang hebben stilgezeten, dan is dit voor ons een goede kans. Ik heb de URL van Stream My Event gekocht en er wat advertenties tegenaan gegooid. Op die manier vonden we de eerste klant. Ik had dan wel de domeinnaam gekocht, maar eerlijk gezegd hadden we nog nooit eerder een event gestreamd.”

Events streamen is niet het enige dat het bedrijf doet, er wordt ook software gebouwd. En naast de technische kant is er nog een creatieve tak. Inmiddels bestaat het bedrijf uit negen mensen. “We werken met een aantal fulltime werknemers, stagiaires en we huren een aantal freelancers in.”

Thom Verdenius (rechts)

Wifi, 4G en kabelinternet

Thom: “Voor onze core business is internet heel belangrijk. Daarom hebben we zelf een tool gemaakt om te checken hoe sterk het netwerk is op de locaties.” Deze is door Thom’s businesspartner Floris Porro geprogrammeerd. “Als een klant zegt dat er goede wifi is, dan is dat vaak niet goed genoeg voor ons. Streamen via wifi doen we namelijk niet. We zoeken daar altijd andere bronnen bij, zoals bekabeld internet of 4G.”

“Er zijn steeds meer toepassingen waarbij we 4G gebruiken. We hebben een aantal verschillende accounts bij verschillende internetproviders waar we gebruikmaken van een 4G-simkaart. Op die manier hebben we op alle plekken in Nederland de beste verbinding.” Maar wat voor het bedrijf eigenlijk het allerbelangrijkste is: “Stel dat er iets mis is met het netwerk van de ene provider, dan kunnen we altijd nog doorgaan op het netwerk van de ander. Op deze manier wedden we nooit op één paard.”

Thom legt uit: “Voor live streaming maken we gebruik van een hardware encoder. Met dit apparaat zetten we het videosignaal om in een videostream. Onze encoder maakt gebruik van bonding, waarmee je meerdere internetbronnen tot één grote internetbron maakt. We gebruiken hiervoor wifi, twee keer een 4G-verbinding en bekabeld internet. Op die manier weten we zeker dat we een betrouwbare verbinding hebben.”

Social media

Sinds twee jaar is het mogelijk om live video’s te streamen via Facebook. Dit is dan ook een belangrijk kanaal voor Stream My Event. “Op Instagram is het niet mogelijk om professioneel te streamen, dus we maken veel gebruik van Facebook.

Het is heel populair omdat live video door Facebooks algoritme beter wordt behandeld dan welke andere vorm van content ook. Deze video’s krijgen veel meer engagement dan wanneer je bijvoorbeeld alleen een foto plaatst, die alleen wordt gezien door jouw hardcore fans.”

Bijzonder project

Wat ze zoal streamen? Van de jaarcijfers van Philips tot een live-unboxing van Footlocker. Maar het bijzonderste project dat ze gedaan hebben, was toch wel met het Nuon Solar team (zie video hieronder), zegt Thom. “Als je internet via de satelliet wilt gebruiken, dan moet deze eerst ergens worden neergezet. Wij hebben het voor elkaar gekregen dit rijdend te doen, iets dat normaal op vliegdekschepen gebeurt. We hebben geregeld dat we daarmee door Australië konden rijden voor het Nuon Solar Team, met de NOS achter ons aan. Zij konden maar 30 minuten materiaal per dag versturen en ik kon vanaf de achterbank WhatsApp-bellen met onze producer in Nederland.”

Download de gratis checklist

Als ondernemer wil je Unlimited bereikbaar zijn, voor, tijdens en na je werk. Hoe haal je het maximale uit jouw zakelijke mobiele abonnement? Download nu onze gratis checklist!

Download gratis
Foto’s: Stream My Event

Lees meer over onze oplossingen voor zakelijk internet en bellen. Ben je zzp’er? Ontdek dan ook de voordelen van zakelijk internet voor zzp.

Beeld: Shutterstock