Connectiviteit

Een los toestel met sim only-abonnement wordt steeds populairder

Ga je binnenkort een nieuwe telefoon kopen? En: wordt het een toestel op afbetaling, of liever een los toestel met sim only-abonnement?

Clock < 1 min

Kies je voor het laatste, dan ben je niet de enige. Mensen kiezen namelijk steeds vaker voor een los toestel met sim only-abonnement. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Telecompaper.

Van de mensen die in de eerste drie maanden van 2017 een nieuwe telefoon kocht, koos 34 procent voor een los toestel met sim only. In het derde kwartaal van 2017 is dat gestegen naar 44 procent. In één keer een toestel kopen, neemt dus in populariteit toe.

Een toestel op afbetaling blijkt een stuk minder populair te worden. Daarbij betaal je niet alleen een maandelijks bedrag voor je abonnement, maar ook voor je toestel.

Nieuwe wet

De reden daarvoor lijkt te liggen in nieuwe regels, die in mei zijn ingegaan. Sinds dit voorjaar is T-Mobile wettelijk verplicht om te controleren of iemand wel genoeg verdient om een toestel op afbetaling te nemen. Ook moeten we de lening voor het toestel doorgeven aan het Bureau Krediet Registratie (BKR) als die groter is dan 250 euro.

Uit onderzoek van Telecompaper blijkt ook dat mensen minder vaak het volledige toestelbedrag lenen. In het eerste kwartaal koos 25 procent nog voor het volledige bedrag. In het derde kwartaal wilde slechts 14 procent het volledige bedrag voor de smartphone lenen. Je kunt een BKR-registratie namelijk voorkomen door de lening van het toestel onder de 250 euro te houden.

Stel: je wilt een nieuwe telefoon van 700 euro. Als je 450 euro direct afrekent, betaal je de overige 250 euro gedurende je abonnement (1 of 2 jaar) af. Hoewel een BKR-registratie niet per se iets negatiefs is, kun je het op deze manier dus wel voorkomen. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een telefoon van minder dan 250 euro, of een van onze sim only-abonnementen.

Beeld: Shutterstock