Connectiviteit

We zijn vier keer meer data gaan gebruiken sinds roamingkosten zijn afgeschaft

Het gebruik van mobiele data door reizigers binnen de EU is in anderhalf jaar maar liefst verviervoudigd.

Clock 2 min

Ook Unlimited ondernemen met een T-Mobile Unlimited @Work abonnement? Bekijk dan hier de voordelen. 

De introductie van RLAH (Roaming Like At Home) heeft nadrukkelijk impact gehad op het gebruik van onze mobiele telefoon buiten de landsgrenzen. Dat blijkt uit een voorlopig rapport dat de Europese Commissie eerder deze maand publiceerde.

Sinds het beëindigen van de roamingtarieven binnen de EU is er niet alleen meer gebeld door reizigers, maar werd ook de databundel vaker aangesproken. Ten opzichte van de periode vóór 15 juni 2017 (de datum van afschaffing) werd er bijna twee keer zoveel gebeld binnen de EU, terwijl het mobiele dataverkeer gemiddeld zelfs verviervoudigde.

Veranderd gebruik

Uit het rapport van de Europese Commissie blijkt ook dat ons mobiel telefoongebruik is veranderd sinds de afschaffing. Zo blijkt uit een enquête dat het aantal personen dat stelt nooit gebruik te maken van mobiele data tijdens zijn reis te zijn afgenomen van 42% voor de afschaffing tot 19% na juni 2017.

Ook maken reizigers nu sneller gebruik van mobiel internet tijdens hun reis. Maakte voor de afschaffing van de roamingtarieven slechts 15% van alle ondervraagden graag gebruik van data in het buitenland, is dat aantal nu gestegen tot 34%.

De aanpassingen zijn ook naar tevredenheid van veel gebruikers, 62% van alle ondervraagden geeft aan dat zij of een bekende profijt hebben van de nieuwe regelgeving. En hoewel misschien nog niet iedereen bekend is met de afschaffing van de tarieven (62%), blijkt dat 81% van de ondervraagden die het afgelopen jaar binnen de EU gereisd hebben er wel van op de hoogte is.

Het volledige rapport van Europese Commissie is hier terug te lezen. Het betreft hier nog een tussentijdse rapportage, de EC zal aan het eind van 2019 een volledig rapport publiceren.

Foto: Shutterstock

 
Beeld: Shutterstock