Connectiviteit

NFC tickets bij voetbalwedstrijden en concerten hebben de toekomst

QR codes zijn zó 2014. Het duurt niet lang meer of we betalen overal met onze smartphone, gewoon door het apparaat in de buurt van een scanner te houden. Dat…

Clock 2 min

QR codes zijn zó 2014. Het duurt niet lang meer of we betalen overal met onze smartphone, gewoon door het apparaat in de buurt van een scanner te houden. Dat kan met dank aan de ingebouwde NFC technologie in de meeste nieuwe toestellen. Ondanks maakte ook Apple bekend dat NFC in de iPhone toegankelijk wordt gemaakt voor developers om hun eigen apps en toepassingen op te bouwen. En dat betekent dat niets een grote doorbraak van NFC nu nog in de weg staat.

In de VS maken ze daar op dit moment al gretig gebruik van. Deze week werd bekend dat een Amerikaans honkbalteam, de Oakland Athletics, op dit moment experimenteert met het toelaten van mensen tot haar sportevenementen via NFC tickets. Bezoekers die een kaartje hebben gekocht voor een thuiswedstrijd, hoeven enkel hun iPhone of Apple Watch mee te nemen. Een scanner bij de ingang van het stadion herkent via NFC of de bezoeker een geldig kaartje op zijn mobiele telefoon heeft staan. Daarvoor is een samenwerking gesloten met Tickets.com, die NFC in zijn app ondersteunt.

Het is voor het eerst dat de technologie op iPhone wordt gebruikt voor het toelaten van mensen tot een event. Eerder werd er in de NBA, de Amerikaanse basketballcompetitie al geëxperimenteerd met NFC t-shirts: Wanneer je een basketball wedstrijd bezoekt en zo’n speciaal NFC shirt draagt, ontvang je tijdens het spel gratis allerlei extra content op je smartphone.

Alhoewel mobiel betalen in Nederland nog steeds geen grote doorbraak heeft gehad – Apple Pay is hier bijvoorbeeld nog steeds niet beschikbaar – wordt wel verwacht dat betalen met behulp van NFC technologie de toekomst heeft. Ga maar na, wanneer je bij een concert, voetbalwedstrijd of koffietentje alleen nog maar je telefoon uit je broekzak hoeft te halen (of nog beter, je smartwatch), zullen de rijen voor de ingang een stuk korter zijn. Het werkt de illegale kaartverkoop tegen en daarnaast is je portemonnee een stuk lichter. Wij zien alleen maar voordelen.

Foto: Shutterstock

Beeld: Shutterstock