Rotterzwam haalt koffiedik op bij bedrijven en horecagelegenheden in Rotterdam. Op die koffiedik kweken ze oesterzwammen. Deze zwammen kun je vervolgens drogen, of je maakt er bitterballen, kroketten of spread van. Slegers: “Met afval maken we dus iets bijzonders. Ook onze eerste kweek locatie, het voormalige Tropicana, is eigenlijk afval, afval van de stad. Een leegstaand zwembad dat lang geen functionaliteit had.” In het voormalige subtropische zwemparadijs heeft Rotterzwam van 2013 tot 2017 hun zwammen gekweekt en inmiddels is BlueCity in het pand gevestigd. BlueCity is een voorbeeldstad voor de circulaire economie: een stad binnen de stad Rotterdam waar ondernemende geesten elkaar ontmoeten en concreet handelingsperspectief ontwikkelen. Of het nu gaat om het vergroten van impact, zero waste leven of het ontwikkelen van een future proof materiaal. “De ondernemers in BlueCity tonen de wereld hoe de nieuwe economie eruit ziet”, vertelt Slegers.
Zuinig op de aarde
Duurzaam circulair ondernemen is voor Rotterzwam en BlueCity de kern van het bestaan en bedrijf. Het huidige model van een lineaire economie willen ze doorbreken. “Daarin ontstaat heel veel afval en verspilling. We hebben maar één aarde en we moeten zorgvuldig omgaan met onze grondstoffen.” Circulair ondernemen houdt in dat er geen afval bestaat, alleen maar kansen om waarde te creëren en deze terug te geven aan de aarde. De toekomstige generaties worden zo voorzien van een plek waar ook zij nog lang en voorspoedig kunnen leven.
Duurzaam en modulair
Rotterzwam is een modulair bedrijf dat nieuwe technieken gebruikt, legt Slegers uit. “Alle energie die we gebruiken wordt opgewekt door zonnepanelen en ons hele wagenpark is elektrisch. Moderne techniek is de basis van onze onderneming en die hebben we nodig om ons bedrijf te laten functioneren.” Rotterzwam deelt kennis online, zodat op andere plekken kwekerijen kunnen worden opgezet. Daarbij draait hun hele netwerk op de cloud. Ze kunnen dus niet zonder een stabiele en betrouwbare internetverbinding.
Droom: in heel Nederland oesterzwammen kweken
Slegers: “Onze ultieme droom is om in heel Nederland, in elke stad, mobiele kwekerijen te verzorgen. We zijn nu druk bezig om de eerste mobiele kweek-units uit te leveren, waarmee overal gekweekt kan worden.” Deze kweek-units kunnen het lokale koffiedik gebruiken om er eetbare paddestoelen voor de consument op te kweken. Een goed mobiel netwerk vormt de basis voor het succes van deze units.
Overal en altijd bereikbaar
Een goed mobiel netwerk vormt de basis voor het succes van de kweek-units. “We willen namelijk technieken leveren waarmee we op afstand het teeltproces kunnen begeleiden”, licht Slegers toe. Bijvoorbeeld sensoren en videobeelden. Om dit altijd en overal te kunnen faciliteren, is een betrouwbaar en veilig mobiel netwerk vereist. Met een snelle en stabiele internetverbinding. “Het zou perfect zijn om via het T-Mobile mobiele netwerk toegang te krijgen tot de teeltgegevens. Dan hoeft het koffiedik niet meer door het hele land getransporteerd te worden en kan het gewoon lokaal verwerkt worden tot oesterzwammen. Rotterzwam maakt daar o.a. heerlijke bitterballen van. Slegers: “Het zou geweldig zijn als onze bitterbal de vleesbitterbal gaat vervangen, waardoor we met z’n allen een beetje minder impact hebben op onze planeet.”