Connectiviteit

Wat is sim-swapping en wat kun je er tegen doen?

Het komt helaas steeds vaker voor: sim-swapping. Wat is dit precies? En nog belangrijker: hoe zorg je ervoor dat het jou niet overkomt? Founders ploos het voor je uit! In dit artikel lees je wat sim-swapping precies is en welke stappen we ondernemen om dit soort cybercrime een halt toe te roepen. Bovendien zijn er ook een aantal zaken die jezelf kunt doen om sim-swapping tegen te gaan. Lees dus snel verder!

Clock 3 min

Cybercrime op de zaak

cta-ebook-cybercrime

Cybercriminaliteit is in opkomst. Weet jij wat je moet doen als je bedrijf wordt aangevallen? En hoe je een aanval kunt voorkomen? Download ons gratis e-book en kom erachter.

DOWNLOAD GRATIS
Wat is-sim swapping? 

Bij sim-swapping neemt iemand met criminele intenties jouw mobiele telefoonnummer over op een andere simkaart en een ander toestel zonder dat je hiervoor toestemming hebt gegeven.

Hoe werkt sim-swapping? 

Een crimineel speurt het internet af op zoek naar persoonlijke gegevens, zoals geboortedatum, 06-nummer en adresgegevens. Hij kan ook in het bezit zijn gekomen van jouw gegevens door diefstal van die gegevens of door een data-lek van een andere organisatie. Hij neemt hiermee ongewenst jouw identiteit aan en misleidt vervolgens de telecomaanbieder om je nummer over te zetten op een andere simkaart.

Met je oorspronkelijke simkaart heb je daarna geen toegang meer tot het netwerk. Je kunt dan niet meer bellen, geen berichten meer versturen en niet meer mobiel internetten.

In sommige gevallen gebruik je je telefoonnummer ook om jezelf te identificeren bij websites en apps door middel van sms verificatie – zoals bijvoorbeeld je bank-, social media-, bitcoin brokers, DigiD- en creditcard account. Deze controle sms-jes komen niet meer bij jou binnen, maar bij degene die je 06-nummer heeft overgenomen. In combinatie met eerder verkregen persoonsgegevens kan hij zich toegang verschaffen tot alle webportals.

Als je merkt dat je slachtoffer bent geworden van sim-swapping, is het vaak al te laat. Neem in dat geval altijd zo snel mogelijk contact op met je telecomaanbieder. Ben je klant bij T-Mobile, dan kun je contact opnemen met de klantenservice van T-Mobile.

Hoe gaan we sim-swapping tegen?

T-Mobile vindt het belangrijk criminelen een halt toe te roepen om sim swapping tegen te gaan en doet dit op drie manieren:

Aangescherpte protocollen en processen

Klanten die hun simkaart kwijt zijn of een kapotte simkaart hebben, kunnen alleen nog in de T-Mobile winkel hun nieuwe simkaart activeren. Klanten die echt niet in de gelegenheid zijn om naar de winkel te komen, worden doorgeschakeld naar een speciaal team dat met extra controlestappen alsnog in uitzonderlijke gevallen de nieuwe simkaart kan activeren.

Contact opnemen

Als we zien dat er een poging is gedaan om te sim-swappen, nemen we contact op met de klant om hierop te wijzen. Daarbij adviseren we extra waakzaam te zijn op verdachte zaken.

Voorlichting over sim-swapping

Via onze kanalen brengen we het gevaar van sim swapping bij klanten, dealers en medewerkers op regelmatige basis onder de aandacht.

Alle systemen van T-Mobile worden continu en conform de laatste standaarden bijgewerkt om de veiligheid van onze diensten te blijven bewaken.

Wat kun je zelf tegen sim-swapping doen en waar moet je op letten?

Uiteraard kun je zelf ook diverse acties ondernemen om sim swapping te voorkomen. Denk hierbij aan de volgende tips:

  1. Wees terughoudend met het delen van persoonsgegevens op het internet of het bewaren van inloggegevens van belangrijke portals in je Hotmail of Gmail account. Veel bedrijven en diensten gebruiken bijvoorbeeld jouw telefoonnummer, geboortedatum, adres of rekeningnummer ter verificatie van je identiteit. Vraag je af hoe goed deze gegevens zijn afgeschermd, bijvoorbeeld op je social media-accounts.
  2. Gebruik unieke wachtwoorden voor je verschillende accounts en bewaar deze op een aparte plek. Kies voor wachtwoorden die moeilijk te raden zijn en speciale tekens bevatten.
  3. Gebruik waar dat kan een tweede stap om je accounts extra te beveiligen (tweestapsverificatie). Bij voorkeur via speciale authenticatie-apps, zoals bijvoorbeeld Google Authenticator, Microsoft Authenticator of LastPass Authenticator, maar dit kan ook per sms. Door nieuwe fenomenen zoals sim swapping is het gebruik van speciale authenticatie-apps nog veiliger dan het gebruik van sms als tweestapsverificatie. Het gebruik van authenticatie-apps verdient dan ook de voorkeur.

Cybercrime

Wil je meer weten over cybercrime en hoe je je bedrijf daartegen kan wapenen? In ons e-book ‘Cybercrime op de zaak’ vind je handige tips om cybercrime buiten de deur te houden.

cta-ebook-cybercrime

Cybercrime op de zaak

Cybercriminaliteit is in opkomst. Weet jij wat je moet doen als je bedrijf wordt aangevallen? En hoe je een aanval kunt voorkomen? Download ons gratis e-book en kom erachter.

DOWNLOAD GRATIS
Beeld: T-Mobile