Connectiviteit

T-Mobile heeft voor derde jaar op rij het best geteste mobiele netwerk van Nederland

Vandaag is bekend geworden dat T-Mobile voor het derde jaar op rij het best geteste mobiele netwerk van heel Nederland heeft! Met een score van 977 uit 1000 mogelijke punten behaalt T-Mobile dit jaar zelfs de hoogste score ooit gemeten wereldwijd.

Clock 3 min

In het jaarlijkse telecomonderzoek van onafhankelijk onderzoeksbureau P3 dat vandaag is gepubliceerd, komt T-Mobile dus opnieuw als grote winnaar uit de bus. P3 connect Mobile Benchmark 2018 onderzocht de vier grootste Nederlandse providers T-Mobile, KPN, Tele2 en Vodafone, waarbij T-Mobile overall de beste resultaten scoorde.

T-Mobile behaalde in de categorie data opnieuw de hoogste score van alle Nederlandse providers. De onderzoekers hebben tijdens het onderzoek zowel bellen als datagebruik getest in drie verschillende testgebieden: steden, dorpen en op verbindingswegen. T-Mobile’s netwerk scoorde op de verbindingswegen maar liefst 98% gemiddeld qua bellen en 96% gemiddeld qua data. ‘Een uitmuntende score’, aldus het rapport.

Trots

Johan van den Branden, directeur Netwerk bij T-Mobile Nederland, is apetrots. “Dit is een fantastische prestatie! We zijn enorm trots dat ons mobiele netwerk voor het derde jaar op rij als het beste mobiele netwerk uit de P3 connect Mobile Benchmark komt. Dankzij de inzet van de beste technici hebben wij dit resultaat bereikt.”

“Ons netwerk kenmerkt zich door een uitgekiende combinatie van frequenties. En met de meest geavanceerde technologie en het grootste aantal LTE-masten, kunnen we de forse toename van het dataverkeer goed aan. Daardoor kunnen onze klanten optimaal gebruikmaken van het Unlimited netwerk van Nederland.”

Johan van den Branden
Johan van den Branden | Foto: Billie-Jo Krul

Hoe doen we dat?

Het is niet voor niets dat T-Mobile er elk jaar met alle netwerkprijzen vandoor gaat. Inmiddels hebben we in heel Nederland namelijk meer dan 5.000 masten staan, meer dan welke andere operator ook. Dat is belangrijk omdat de kwaliteit van het signaal dat je ontvangt sterk afhankelijk is van je fysieke afstand tot een mast.

Ook het diverse pakket aan frequenties draagt bij aan de kwaliteit van het T-Mobile netwerk. T-Mobile heeft tijdens de frequentieveiling van 2012 gekozen voor een frequentiepakket dat uitermate geschikt is voor grote hoeveelheden data. De combinatie van veel masten en de inzet van deze verschillende frequenties zorgt er voor dat T-Mobile nu de meeste capaciteit heeft.

Beste mobiele netwerk en de snelste

Behalve dat T-Mobile volgens P3 connect Mobile Benchmark 2018 het beste mobiele netwerk biedt, hebben we momenteel ook het snelste netwerk van Nederland. Dat komt omdat T-Mobile zich al in een zeer vroeg stadium is gaan voorbereiden op de toename in de hoeveelheid dataverbruik op mobiele telefoons. Met behulp van zogenaamde ‘3-band carrier aggregatie’ zorgen we ervoor dat data nog sneller getransporteerd kan worden. Dat is essentieel voor bijvoorbeeld het (live)streamen van video’s.

Op een kwart van ons netwerk is inmiddels ook een vierde frequentie in gebruik voor ‘4-band carrier aggregatie’. Daarbij worden 4G-signalen over verschillende frequenties (radiosignalen) door de lucht getransporteerd. Momenteel maakt T-Mobile gebruik van de 900MHz, 1800MHz, 2100MHz en 2600MHz frequentie.

Internet of Things

Van den Branden: “Essentieel voor het doorontwikkelen van ons netwerk zijn onze partnerships met andere technologiebedrijven. In 2013 hebben we er samen met Huawei voor gekozen om ons mobiele netwerk van de grond af aan helemaal opnieuw op te bouwen met innovatieve Single RAN (SRAN)-techniek. Daardoor kun je techniek en diensten in één box zetten en deze op afstand aansturen en (her)programmeren. Nieuwe toepassingen – bijvoorbeeld updates aan Internet of Things projecten – kunnen daardoor heel snel geïmplementeerd worden.”

Klaar voor 5G

Volgens Johan van den Branden houdt de ontwikkeling van het netwerk hier nog lang niet op. “We blijven innoveren en bouwen aan het 5G-netwerk van de toekomst. In 2017 zijn we al gestart met de inzet van een Massive MIMO-antenne op drukke locaties tijdens events. Daarmee was T-Mobile de eerste die een dergelijke antenne voor haar klanten beschikbaar stelde. Een belangrijke stap richting de introductie van 5G-technologie.”

Van den Branden: “Door deze antennes te gebruiken op drukke gebieden en samen te laten werken met ons huidige netwerk leren wij al veel over de inzet van deze technieken. Ons netwerk is ook geschikt voor IoT- toepassingen met NB, een Low Power Wide Area (LPWA) netwerktechniek. Deze techniek vormt de basis van 5G LPWA NB-IoT en maakt communicatie van kleine hoeveelheden data over grote afstand mogelijk.”

Dit soort ontwikkelingen zijn belangrijk, omdat het ook het verzenden van data op moeilijk bereikbare plekken mogelijk maakt, bijvoorbeeld onder de grond. En dat is weer belangrijk bij de ontwikkeling van diverse smart city-projecten, denk bijvoorbeeld aan slimme parkeersensoren die onder het wegdek zitten. Maar ook voor het snelle transport van grote hoeveelheden data – denk aan bedrijfskritische processen zoals de realtime monitoring van apparatuur en processen bijvoorbeeld op een raffinaderij – is 5G een essentiële volgende stap. “En zo houdt ons streven om het beste mobiele netwerk neer te willen zetten nooit op”, aldus Van den Branden. “En dat is maar goed ook!”

Lees het complete P3 rapport hier.

Beeld: Shutterstock