Connectiviteit

T-Mobile verbetert dekking op de Noordzee met behulp van windmolens

T-Mobile en netbeheerder Tennet slaan de handen ineen voor een sterke netwerkdekking en bereikbaarheid in de drukste en meest bevaren gebieden van de Noordzee. Een belangrijke verbetering in de connectiviteit van pleziervaart, visserij, transportvaart en reddingsbrigade.

Clock 2 min

Om deze verbeteringen te realiseren zal T-Mobile gebruik gaan maken van de TenneT AC platformen. Deze platformen zijn feitelijk de stekkerdozen waar de windmolens op de Noordzee op aangesloten worden om hun energie af te leveren. TenneT is op dit moment druk bezig om deze platformen buiten de kust te bouwen en zal deze de komende jaren ook gaan uitbreiden.

De nieuwe sterke dekking op de Noordzee heeft gevolgen voor zowel bellen als mobiel data gebruik en de inzet van het Internet of Things. Het levert bijvoorbeeld een grote verbetering van de bereikbaarheid van calamiteitsdiensten als 112 op voor iedereen op zee. Maar ook standaarden als LTE-M, NB-IoT als MC-PTT (Push-To-Talk over 4G) zullen voordeel hebben van de dekkingsuitbreiding.

5G op de Noordzee

Na de spectrumveiling in 2020 zal T-Mobile naast 3G en 4G ook direct 5G aanbieden, in ieder geval op de 700Mhz-band. Hoewel de platformen van Tennet officieel in internationale wateren liggen, vallen zij wel binnen de economische ruimte van Nederland. Daardoor zijn de vergunningen ook daar nog geldig.

Richard Marijs, netwerkstrateeg bij T-Mobile: “We zijn verheugd dat wij de offshore infrastructuur voor het aansluiten van windparken kunnen gebruiken voor de verbetering van mobiele bereikbaarheid op zee. Veel mensen hebben hier straks voordeel van, zowel particulier als zakelijk.

Zij zijn straks allemaal nog gemakkelijker, sneller en beter verbonden met elkaar en met het vasteland. Momenteel werken we aan het eerste opstelpunt bij het windmolenpark Borssele, deze wordt ook voorbereid om straks 5G diensten mogelijk te maken.”

Uitgestrekt gebied

Het Nederlandse deel van de Noordzee is enorm uitgestrekt. T-Mobile zal daarom in fases de dekking in het gebied verbeteren, te beginnen aan het zuid-westelijke deel van Nederland. Via windmolenpark Borselle (2020) zal het project uitbreiden naar de Zuid-Hollandse kust in 2021 en het noordelijke deel van de  Zuid-Hollandse kust in 2022.

Verdere uitrol van de verbetering aan de noordelijke zijde van de Nederlandse Noordzee wordt op dit moment nog onderzocht.

Lees meer over onze oplossingen voor zakelijk internet en bellen. Ben je zzp’er? Ontdek dan ook de voordelen van zakelijk internet voor zzp.

Beeld: Shutterstock