Een voertuig is tegenwoordig immers niets meer dan een computer op wielen. ,,In een auto zitten wel 800 sensoren, die samen 20.000 datapunten opleveren”, vertelt Erik Kamps van de Tilburgse startup Crossyn. In een wereld waarin waardevolle informatie uit data een steeds belangrijkere rol gaat spelen, moeten we daar wel iets mee kunnen, toch?
Dat is precies wat Crossyn doet. Het bedrijf biedt een platform waarin al die datapunten geanalyseerd worden, zodat je veel nauwkeuriger kunt berekenen wat de kans op pech is. ,,Het knappe van Crossyn is dat zij heel goed hebben nagedacht welke gegevens je uit een auto kan halen”, zegt Robin van de Merbel, business developer bij T-Mobile.
Samen met T-Mobile
Van de Merbel zag het idee van Crossyn wel zitten. Daardoor wilde T-Mobile graag met de startup samenwerken. ,,Er zijn heel veel bedrijven die heel leuke dingen doen, maar nog in de beginfase zitten”, zegt Van de Merbel. ,,Als business developer breng ik deze bedrijven in contact met T-Mobile, om ze te helpen bij de ontwikkeling van hun product.”
Om de data uit een auto te halen, gebruikt Crossyn een dongel die je in je auto kunt steken. ,,Met ons netwerk zorgen we er vervolgens voor dat die data naar het analyse-platform wordt gestuurd”, zegt Van de Merbel. Inmiddels werken Crossyn en T-Mobile al een jaar samen.
Wat kun je eigenlijk met de analyse van die data? Kamps legt het uit aan de hand van het voorbeeld rond het starten van je auto. ,,Wij verzamelen bijvoorbeeld data over de accu. Die halen we via het netwerk van T-Mobile naar ons platform. Daar kunnen we dus zien hoe een accu laadt en ontlaadt.”
De bezitter van de auto is altijd eigenaar van de data uit zijn voertuig.Share
Als dat maar 2 procent is, kunnen we die persoon de dag van tevoren al aanbieden om een bedrijf er naartoe te sturen met twee startkabels, zodat je de volgende dag gewoon op pad kunt.”
De bezitter van de auto is bovendien altijd eigenaar van de data uit zijn voertuig. ,,Dat is voor ons heel erg belangrijk”, zegt Kamps. ,,Auto-eigenaren kunnen zelf kiezen welke data ze met welk bedrijf, zoals een verzekeraar of garage, willen delen. Ook kan hij daarbij aangeven voor welke service hij die data wil delen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen om een verzekeraar wel toegang te geven tot data over het onderhoud van de wagen, maar niet tot data over het rijgedrag.
Netwerk
Het netwerk van T-Mobile is daarbij belangrijk: zo komen de data immers bij het analyse-platform van Crossyn terecht. ,,Daarnaast hebben wij als T-Mobile natuurlijk veel relaties met andere bedrijven”, zegt Van de Merbel. ,,Zo kunnen we Crossyn helpen om bij andere organisaties binnen te komen.”
Als uit de data bijvoorbeeld blijkt dat op een bepaalde GPS-coördinaat heel vaak een schokdemper kapot gaat, kan er iets mis zijn met de weg. Dat is heel waardevol voor Rijkswaterstaat.Share
,,Toen we een jaar geleden het contract met T-Mobile sloten, merkten we dat gelijk. Er werden twee mensen aan onze startup gekoppeld, waaronder Robin van de Merbel. En als we een vraag hadden, dan helpen ze ons daar meteen mee. Een netwerk is natuurlijk constant in ontwikkeling, kijk naar 5G. En wij moeten constant weten wat er gebeurt, om de leverancier van de dongel ook weer op de hoogte te stellen.”
,,Uiteindelijk is het doel om zoveel mogelijk auto’s met dit systeem te voorzien”, zegt Van de Merbel. ,,Daar kunnen we dan mooie dingen omheen bouwen. Zo’n dongel in je auto is ook een stukje community-building. Als uit de data bijvoorbeeld blijkt dat op een bepaalde GPS-coördinaat heel vaak een schokdemper kapot gaat, kan er iets mis zijn met de weg. Dat is heel waardevol voor Rijkswaterstaat. Die weet dan dat er een gat in de weg zit dat gemaakt moet worden.”
Foto: Shutterstock