Connectiviteit

Kunnen slimme sensoren het parkeerprobleem oplossen? Dat gaan we onderzoeken!

Kunnen slimme parkeersensoren helpen om het parkeerprobleem op te lossen? Dat gaan we met T-Mobile IoT onderzoeken.

Clock 2 min

Vorige week hebben we namelijk samen met technologiebedrijf Nedap en bouwbedrijf Dura Vermeer een aantal parkeerplekken in Den Bosch voorzien van sensoren.

Het gaat om tien parkeerplekken bij het bedrijfsverzamelgebouw De Gruyter Fabriek. Die sensoren weten of een parkeerplek vrij of bezet is. Die data worden verstuurd over het NarrowBand-netwerk. Dit is een landelijk dekkend netwerk netwerk van T-Mobile voor het Internet of Things. De doelstelling hierbij is om zoveel mogelijk verschillende apparaten te verbinden met het internet, om zo de wereld om ons heen slimmer en effectiever te maken.

“Tijdens deze proef gaan die data naar Nedap, die de sensoren ontwikkelt”, zegt Robert de Vries, zakelijk ontwikkelaar bij T-Mobile IoT. “In een later stadium willen we kijken waar de gebruikers, bijvoorbeeld de bedrijven van de De Gruyter Fabriek, behoefte aan hebben. Mensen zouden via een app bijvoorbeeld een parkeerplek kunnen reserveren.”

De IoT-sensoren in het asfalt bij de De Gruyter Fabriek.

Bij T-Mobile hebben we voor de NarrowBand-standaard gekozen omdat die heel weinig energie verbruikt, zonder dat dit ten koste gaat van het bereik. De sensoren zitten namelijk in het asfalt. Met deze proef kunnen we dus direct testen of het NarrowBand-netwerk in de praktijk qua verbinding en stabiliteit net zo goed werkt als verwacht. De Vries: “Ik begreep dat alle data goed bij Nedap binnenkomen. Wat dat betreft zijn de eerste signalen dus goed.”

Proef

De proef bij de De Gruyter Fabriek duurt een aantal maanden. Naast het bereik wil T-Mobile IoT ook onderzoeken of de batterij van de sensoren lang genoeg meegaat. “Het Internet of Things is voor iedereen nieuw. Ook wij zijn pas net begonnen”, zegt De Vries. “Met deze proef willen we leren hoe we de sensoren en het netwerk van T-Mobile kunnen verbeteren. Uiteindelijk belooft de NarrowBand-standaard dat de batterijen van de sensoren zo’n 5 tot 10 jaar meegaan.”

Na de proef willen T-Mobile, Nedap en Dura Vermeer onderzoeken of de parkeersensoren grootschaliger ingezet kunnen worden. Als alles goed gaat, kunnen in potentie hele straten of wijken van sensoren worden voorzien. Er is overigens ruimte om nog meer projecten met parkeersensoren op te zetten. T-Mobile roept geïnteresseerde gemeenten daarom op om zich te melden.

Het oplossen van het parkeerprobleem is één van de projecten waar we aan werken. Denk je dat je zelf een probleem met behulp van het Internet of Things kunt oplossen? Klop dan vooral aan bij T-Mobile IoT. Met ons NarrowBand-netwerk en een groot netwerk aan mensen en bedrijven helpen wij om goede ideeën om te zetten in praktijktests.

Beeld: Shutterstock