Naar een IoT-businesscase in 5 stappen

Hoe zet je IoT om in een businesscase voor je bedrijf? In deze whitepaper geven we een concreet stappenplan om je op weg te helpen.
De ondernemer snappen
Léon Toet vermijdt het woord ‘zakelijk’ liever en houdt het graag op T-Mobile Ondernemen: een ondernemende tak voor bedrijvig Nederland. “Wie een bedrijf leidt, praat namelijk veel liever met mede-ondernemers dan met een corporate. Als marktuitdager doen we het op veel vlakken net even anders.”
“Bij T-Mobile snappen we de ondernemer,” vult Jan-Willem van den Bos aan. Hij ziet dagelijks waartoe dit leidt. Kleine ‘power teams’ krijgen de ruimte om de verantwoordelijkheid te nemen voor het klantgeluk. Er wordt veel energie gestoken in het aanmoedigen daarvan. “Denk jij dat dit goed is voor de klant? Ga ervoor.” Door de medewerkers te stimuleren, krijgen zij het vertrouwen zich in anderen te verplaatsen en bedrijven te laten ervaren dat ze, bij wijze van, wakker liggen van een vraag of probleem.
Drietrapsraket: technologie, product en mentaliteit
Bijzonder is hoe T-Mobile reageerde op de COVID-19 pandemie. Zorginstellingen kregen simkaarten en tablets geleverd om patiënten ontspanning te bieden. En door de lockdown werd het volledige uitgifteproces van simkaarten in korte tijd gedigitaliseerd. Ook stelde T-Mobile reclameruimte beschikbaar aan bedrijven die, geraakt door de lockdown, weer ‘back in business’ kwamen. “We keken verder dan onze producten: we ondersteunden anderen in de bedrijfsvoering.”
Met deze instelling lukt het T-Mobile om te groeien in een krimpende markt en zich bij zakelijke klanten in de kijker te spelen. “Gekscherend zeggen we intern dat je van een pak de mouwen niet kunt opstropen”, merkt Toet lachend op. Hij omschrijft het succes als een resultaat van de drietrapsraket technologie, product en mentaliteit. Waarbij alle factoren elkaar positief stimuleren.
Mindset onderdeel van DNA
T-Mobile is erin geslaagd om het beste mobiele netwerk van Nederland te ontwikkelen. Met de unlimited proposities is er vervolgens voor gekozen om grenzen weg te nemen en onbeperkt gebruik aan te bieden. “Bedrijven hoeven zich dus niet meer bezig te houden met hun contract, maar kunnen zich richten op de eigen onderneming.”
Waar anderen in theorie de netwerktechnologie kunnen overnemen of proposities kopiëren, is de unieke mentaliteit onderdeel van het DNA geworden. De geprezen klantgerichtheid valt en staat bij het besef dat connectiviteit voor iedereen van levensbelang is. Hoe groot een bedrijf ook is: zonder connectiviteit geen business. “Die mindset zorgt er automatisch voor dat we ook in technologie en producten willen innoveren.”
Opvallend is dat zowel Toet als Van den Bos er niet in geloven elk wiel zelf te moeten uitvinden. Ondernemen is ook slimme partnerships aangaan. Door de toename van het aantal thuiswerkers zou een andere telecomoperator bijvoorbeeld kunnen besluiten om eigen thuiswerksoftware aan te bieden. T-Mobile kiest er juist voor om samen met specialisten en het toch al populaire Microsoft 365 een totaalpakket rondom connectiviteit te ontwikkelen. “Anderen hebben niet voor niets een expertise. Ze voelen eerder aan wat er speelt. Daar maken we graag gebruik van.”
Platform van connectiviteit
De open partnerbenadering maakt dat T-Mobile sneller reageert op veranderende behoeften. Gezien de groeiende populariteit van Internet of Things (IoT) paste ze hetzelfde principe toe en bracht samen met relaties IoT Easy Connect op de markt.
“Voordat bedrijven massaal hun apparaten voorzien van slimme sensoren, willen ze op een laagdrempelige manier experimenteren”, vertelt Toet. De oplossing bevat daarom één of meerdere simkaarten waarmee ze een eerste stap kunnen zetten. Voor de sensoren zelf en de daaropvolgende dataverwerking zocht het samenwerkingen op. Omdat elke partner een eigen specialisme inbrengt, is het mogelijk om in een veel hoger tempo ideeën om te zetten in diensten. “Bedrijven kunnen dus gemakkelijker aan innovaties proeven.”
T-Mobile is tot op zekere hoogte steeds minder de leverancier van een eindoplossing. Toet ziet het mobiele netwerk als een platform van connectiviteit. Daar bovenop zijn samen met partners nieuwe oplossingen voor ondernemers te bedenken en te leveren. Die omslag in denken heeft medewerkers nodig die passie hebben voor ondernemerschap en naar voren durven te stappen. “Het vliegwiel draait en vertaalt zich nu in een meetbaar hogere klanttevredenheid. Financiële groei is één ding, veel belangrijker is de klantloyaliteit. Tot op het hoogste niveau in de board is dat het uitgangspunt.”
Ervaringen basis voor MT1000
MT1000 is een onderzoek door Management Team (MT) onder zakelijke beslissers naar de kwaliteit en populariteit van zakelijke dienstverleners in Nederland. Sinds 2001 publiceert MT jaarlijks onderzoek naar de meest gewaardeerde leveranciers van financiële diensten (MT Finance) op de Nederlandse markt. Later kwamen daar de professionele dienstverleners (MT 100) en de digitale dienstverleners (MT Digital) bij. In 2017 zijn deze drie ranglijsten samengevoegd tot de MT1000.
Een panel van zakelijke beslissers werd uitgenodigd om hun ervaringen te delen. In totaal beoordeelden 5.665 respondenten 2.042 verschillende bedrijven. Zij beoordeelden alleen bedrijven waar zij in de laatste drie jaar zakelijk contact mee hadden. Recente ervaringen, niet slechts reputaties, vormen dus de basis voor de MT1000.

Naar een IoT-businesscase in 5 stappen
Hoe zet je IoT om in een businesscase voor je bedrijf? In deze whitepaper geven we een concreet stappenplan om je op weg te helpen.