Connectiviteit

Telecom trends 2021: versnelde digitalisering, IoT, cybersecurity en edge computing

Wat zijn de belangrijkste telecom trends in 2021 op het gebied van zakelijke telecommunicatie? We vroegen het Egbert Kroon, Director B2B Development & Innovations bij T-Mobile. Hij deelt belangrijke telecom trends voor 2021 voor de kleinzakelijke markt en mkb’ers. Lees snel verder.

Clock 4 min

Naar een IoT-businesscase in 5 stappen

Founders_CTA_KANSEN PAKKEN MET 5G en IOT

Hoe zet je IoT om in een businesscase voor je bedrijf? In deze whitepaper geven we een concreet stappenplan om je op weg te helpen.

DOWNLOAD GRATIS
De wereld van de telecom staat nooit stil: een wereld waarin we continu te maken hebben met ontwikkelingen, innovaties en nieuwe technologieën. Als ondernemer is dit ook van invloed op je business. In 2021 kun je de volgende telecom trends verwachten:

Telecom trend 1: Versnelde digitalisering

Door de COVID-19 pandemie waren bedrijven genoodzaakt om versneld te digitaliseren. Kroon vertelt over een voorbeeld in de horeca: “Bij mij op de hoek zit een restaurant en daar kon je ook online reserveren, maar daarmee hield het op. Het restaurant heeft hun businessmodel omgegooid en is nu helemaal overgestapt naar online bestellen en afhalen. Zo zie je dat veel bedrijven hun businessmodel moesten veranderen aan de hand van digitale transformatie. Hierdoor zijn ze niet meer afhankelijk van toevallige potentiële klanten die langs hun winkel lopen.”

Aansluiten bij online platforms

Fysieke winkels zijn webwinkels geworden en sluiten zich aan bij al bestaande online platforms zoals een Bol.com of Amazon, zodat ze ook daar hun producten kunnen verkopen – volledig in de omgeving van het platform. Ook restaurants sluiten zich aan bij dit soort platforms zoals Thuisbezorgd.nl, Deliveroo en Uber Eats. Deze platforms brengen producenten, zoals een restaurant, winkel of fabriek, en klanten bij elkaar. De benodigde digitale infrastructuur tussen de producent en de klant wordt dan door het online platform gefaciliteerd. Hiervoor worden per bestelling of reservering kosten in rekening gebracht. “Als relatief klein bedrijf kun je hierdoor versneld digitaliseren”, aldus Kroon.

Telecom trend 2: IoT

Een van de belangrijkste telecom trends in het komende jaar zal IoT zijn. IoT kan bedrijven helpen om sneller te digitaliseren, door te kijken naar hoe hun bedrijfsprocessen zijn ingericht. Kroon vertelt: “Zo verzorgt een bedrijf dat elektromotoren verkoopt ook het onderhoud van de motoren. Deze motoren zijn in eigen beheer en om de zoveel tijd moet een monteur bij de klant langs voor een onderhoudsbeurt. Met IoT kan de monteur dit op afstand doen, zodat hij minder vaak naar de klant hoeft. Een andere klant van T-Mobile heeft een sensor in een cv-ketel gebouwd. De installateur kan dan op afstand de kwaliteit van de cv-ketel lezen. En hoeft hierdoor maar een keer in de twee jaar langs te komen in plaats van elk jaar.” Met IoT kunnen kleinere bedrijven hun bedrijfsprocessen automatiseren, zodat zij niet meer op locatie maar op afstand dingen kunnen doen.

Behoefte aan geïntegreerde en gestandaardiseerde oplossingen

Voor kleine bedrijven is het vaak lastig om erachter te komen waar ze de oplossing op hun probleem kunnen vinden. De behoefte aan een geïntegreerde oplossing voor een probleem wordt daarom steeds groter. “Je ziet dan ook steeds meer specifieke toepassingen van IoT-sensor bouwers voorbij komen, die klanten daarbij helpen”, stelt Kroon. Het gaat vaak wel om een specifieke business: een elektromotor is geen cv-ketel. Er is dan ook behoefte aan een soort standaardisering van IoT-oplossingen en een marktplaats voor slimmere IoT-oplossingen. “Helaas bestaan zulke marktplaatsen nog niet in Nederland, maar ik denk dat bedrijven dat echt kan gaan helpen.”

Met IoT kun je ook bestaande problemen oplossen. Een bedrijf had last van een muizenplaag en zocht daar een oplossing voor. Je mag geen muizenvallen neerzetten, omdat de kans dat de muis te lang in de val blijft zitten te groot is. Toen is er een ‘IoT muizenval’ ontwikkeld dat een berichtje stuurt als er een muis is gevangen.

Telecom trend 3: Cybersecurity blijft een speerpunt

“Doordat er op kantoor steeds meer IoT-sensoren komen, is het risico dat deze gehackt worden ook groter. Hoe meer verbindingen je met het internet maakt, via wifi of IoT, hoe meer risico je loopt”, vertelt Kroon. Zo was er een klant van T-Mobile met 20 man personeel in dienst, die 168 apparaten heeft die met het internet zijn verbonden. Hierdoor wordt de kans dat deze onveilig worden steeds groter.” Cybersecurity in je bedrijf is een continu doorlopend proces. “Of het nou gaat om je wifi of je mobiele netwerk, als ondernemer wil je ook zeker weten dat je netwerkverbinding veilig is. Zodat je apparaten niet gehackt kunnen worden en als ze dan gehackt worden er verder niks mee gedaan kan worden.” Door het thuiswerken worden medewerkers ook nog meer verspreid. “Ze werken niet meer allemaal veilig op kantoor, maar werken overal: op de camping, een vakantiepark of gewoon thuis. Hoe zorg je er dan voor dat de medewerkers veilig zijn verbonden met de bedrijfstoepassingen zoals op kantoor. Nieuwe technologieën zoals SASE, wat in feite een moderne variant van VPN is, bieden daar complete oplossingen voor vanuit de cloud.”

Telecom trend 4: Edge computing

Een andere telecom trend is de trend rondom edge computing. Edge computing is een manier om dataverkeer van IoT-apparaten te stroomlijnen om zo belangrijke data analyses in real-time aan te bieden. Kroon geeft een voorbeeld van hoe dit in een distributiecentrum eruit kan zien: “Een drone scant de voorraad en verwerkt deze real-time. Hierdoor kan de medewerker dan zien dat de gescande voorraad bijvoorbeeld niet klopt met wat er in het ERP-systeem staat. De medewerker bestelt dan nieuwe voorraad of past online de voorraad aan. Hierdoor kun je continu zien wat je actuele voorraad is en daarop anticiperen. En zo kun je bedrijfsprocessen optimaliseren richting de klant, leverancier of inkooppartner.”

Telecom trend 5: Toenemende vraag naar capaciteit

De laatste telecom trend die Kroon noemt draait om de toenemende vraag naar capaciteit. Door het thuiswerken en de opmars van in de cloud werken, zal de vraag naar capaciteit de komende jaren in een snel tempo toenemen. Wanneer je online werkt, is het van belang dat je een up-to-date internetverbinding hebt en alle bedrijfsapplicaties goed werken. “Je wilt altijd je business kunnen laten draaien, ongeacht wat de rest van je omgeving doet”, vertelt Kroon. “Dat je wel thuis in Teams kunt vergaderen, terwijl je kind naar Netflix zit te kijken of dat je wel in Salesforce kunt, terwijl je partner iets op YouTube aan het kijken is.” Zo sprak Kroon een reisorganisatie die kan blijven bestaan doordat ze is overgestapt naar een beleving: rijke content en minder brochures. “Er wordt veel gebruik gemaakt van video- en beeldmateriaal om de klant mee te nemen in die beleving. Dit vergt ook wel wat van je infrastructuur. Dat betekent dat je een veel hogere internetverbinding nodig hebt om al die content te kunnen plaatsen en te delen.”

Lees meer over onze oplossingen voor zakelijk internet en bellen, ook voor zzp. Benieuwd hoe snel jouw internet op dit moment is? Check dan onze zakelijke speedtest.

Founders_CTA_KANSEN PAKKEN MET 5G en IOT

Naar een IoT-businesscase in 5 stappen

Hoe zet je IoT om in een businesscase voor je bedrijf? In deze whitepaper geven we een concreet stappenplan om je op weg te helpen.

DOWNLOAD GRATIS
Beeld: Shutterstock