Connectiviteit

Terugblik 2022: hoe het ‘nieuwe normaal’ de werkvloer veranderde

Terugkijkend op 2022 kunnen we wel stellen dat we een intens jaar achter de rug hebben. In het post-corona-tijdperk was de rode draad toch wel hoe we weer ‘terug naar normaal’ zouden gaan. Of beter gezegd: óf we wel terug zouden gaan. Want het hybride werken bleek tegen de verwachtingen in here to stay. En zo was ‘het nieuwe normaal’ geboren. We blikken graag samen met je terug op een aantal hoogtepunten van het jaar 2022.

Clock 4 min

De hybride werkcultuur

2022 werd het jaar waarin we massaal het hybride werken omarmden. Een trend die afstamt van een heel andere vorm van werken: Het Nieuwe Werken (HNW), dat al in 2005 werd geïntroduceerd. Tijdens de coronapandemie kwam deze beweging – noodgedwongen – in een sneltreinvaart terecht. We kwamen erachter dat we prima in staat zijn om op afstand te werken. Hoewel het voor veel mensen een verademing was om eindelijk weer naar kantoor te kunnen, ervaarden anderen de voordelen van plaatsonafhankelijk werken. De cultuurverschuiving was een feit.

Het vereiste wél wat aanpassingsvermogen. Van iedereen. En ook learning on the go. Hybride vergaderen, hoe pak je dat bijvoorbeeld het beste aan? Fun fact: er ontstond zelfs een nieuwe etiquette voor virtuele vergaderingen!

Founders_Hybride werken voor IT-managers_web

Maar ook voor werkgevers lag er een flinke taak: waar moet je bijvoorbeeld op letten bij een goed hybride werken beleid? En hoe creëer je samen met je personeel een prettige werkplek?

Gelukkig zijn er allerlei innovatieve manieren om op afstand met elkaar samen te werken. Deze groeiden gigantisch door de coronacrisis. Want ja, ‘ouderwets’ vergaderen of brainstormen in een vergaderzaal – of even bij de koffieautomaat – was er niet meer bij. Ook nu we weer naar kantoor kunnen zie je dat veel van deze tools nog gretig worden gebruikt. Een Teams-vergadering, een Miro-bord of een Zoom-call: het maakt niet meer uit wie er fysiek op kantoor is of wie vanaf een andere locatie meedoet.

Webinars: informatie en inspiratie op je scherm

Nog een ontwikkeling die tijdens de coronacrisis aan populariteit won: webinars. Fysieke evenementen zoals lezingen, congressen en conferenties waren opeens geen optie meer. Een handig alternatief: online gaan met bijvoorbeeld een presentatie, waarbij je vanuit huis kunt inschakelen. Daarbij is zelfs interactie mogelijk door een chat of poll. Hartstikke leuk!

Ook T-Mobile organiseerde afgelopen jaar een hele rits aan webinars. Zo gaven we antwoord op vragen als: hoe zorg je voor een optimale hybride werkcultuur? En: hoe beveilig je je bedrijfsnetwerk zo goed mogelijk? Bijkomend voordeel van webinars: je kunt ze later rustig terugkijken!

De wereld weer open – kansen voor digital nomads

In 2022 ging de wereld weer van het slot. Voor het eerst in twee jaar tijd konden we de wijde wereld weer in trekken. En dat is dan ook wat veel digital nomads deden. Tijdelijk in het buitenland wonen en werken, of rondtrekken in een camper: het leven van een digital nomad neemt vele kleuren en vormen aan. Founders sprak met verschillende mensen die hun spullen oppakten en gingen werken én ondernemen over de hele wereld. Denk aan digital nomad van het eerste uur, Esther Jacobs, Agnes Nederhof (zie foto) of de uitgever van het magazine Koffie-Tcacao, Marc Kluijver.

Founders_werken-in-het-buitenland-digital-nomads_Agnes_web

Wereldwijde pool van werknemers

Een groot issue dat we zagen ontstaan in 2022, was de krapte op de arbeidsmarkt. Veel organisaties hebben inmiddels de grootste moeite om de juiste nieuwe mensen te vinden en kampen zelfs met tekorten. Goed personeel is dan ook nog waardevoller geworden dan het al was. Wat we hierin vooral zagen gebeuren? Dat een goed hybride werken beleid bij het aantrekken van personeel een grote rol ging spelen. Je mensen hierin voorzien geeft jou als werkgever een streepje voor op de rest. Dat vraagt aanpassingsvermogen, maar biedt ook onwijs veel voordelen. Een ideale kandidaat die (tijdelijk) in het buitenland woont? Een digital nomad aan de andere kant van de wereld, maar met de perfecte eigenschappen? Geen probleem. Zo kun je voorbij de landsgrenzen kijken voor het vinden van personeel en is de vijver waaruit je kunt vissen opeens een stuk groter.

Op afstand werken, maar wel veilig

In de nieuwe realiteit van het hybride werken moesten plotseling allerlei zaken op de schop, en verdienden andere zaken juist meer aandacht. Want het ‘iedere dag naar kantoor en aan het einde van de dag weer naar huis’ was verleden tijd. Het thuiskantoor moest opeens aan dezelfde standaarden voldoen als kantoor, met een ergonomische stoel, een extra beeldscherm. En een noise cancelling koptelefoon was eigenlijk ook wel handig, om het geklets van de kinderen buiten te sluiten tijdens een Teams-vergadering. En om de rest van het gezin niet te storen natuurlijk… En het belangrijkste: een supersnelle internetverbinding thuis was opeens geen luxe meer, maar hoognodig.

Nog een vereiste was een infrastructuur voor bedrijven om plaatsonafhankelijk te kunnen werken. Bedrijfsgevoelige informatie delen in de cloud, online documenten opslaan en bewerken en inloggen op afstand. Met alle risico’s van dien. Dat zorgde ervoor dat we onze data en systemen nog beter moesten gaan beschermen. De beveiliging moest onder de loep. Wie mag er bij onze data en systemen komen – en vooral: wie niet? Is het bedrijfsnetwerk nog wel optimaal beschermd? We konden niet meer om cybersecurity heen.

15 jaar iPhone: altijd verbonden

Misschien wel dé reden dat we in staat zijn om te werken op afstand, is de ontwikkeling van de technologie. We zijn inmiddels vergroeid met onze smartphone, maar het is bijvoorbeeld nog maar 15 jaar geleden dat de iPhone werd geïntroduceerd. Het is moeilijk meer voor te stellen, maar weet je nog hoe er in 1999 over mobiele telefoons werd gedacht? We frissen graag je herinnering even op:

“Een revolutionaire mobiele telefoon”, zo omschreef Steve Jobs de allereerste iPhone. Apple zette in 2007 de wereld compleet op zijn kop door een toestel te lanceren met muziekspeler, belfuncties én internet. Een historisch moment dat de toekomst van mobiele telefoons compleet veranderde. Dit jaar alweer – en ook ‘pas’ – 15 jaar geleden dus. Apple groeide al snel uit tot een revolutionair platform met hardware, software en diensten die vandaag de dag onmisbaar zijn voor miljoenen mensen ter wereld. Hiermee hebben ze zelfs de toon gezet voor andere spelers in markt: smartphones werden de nieuwe standaard. In de afgelopen 15 jaar zijn er maar liefst 33 modellen uitgebracht, met als meest recente aanwinst de iPhone 14.

De innovatie gaat door

Al met al kunnen we wel stellen dat 2022 een bewogen jaar is geweest, waarin we leerden hoe we de hybride werkcultuur het beste konden omarmen. Het hybride werken is meer dan een trend: het is een verandering in mindset. Het gaat niet meer om waar je werkt, maar hoe je werkt. En in 2023 zullen we er alleen maar nog beter mee leren omgaan. We zien ernaar uit! Zin in tips en inspirerende verhalen over hoe jij komend jaar bovenop de trends kunt zien en zo je innovatiekracht kunt vergoten? Check dan zeker onze webinar over dit onderwerp!

Beeld: Shutterstock