1. Wat zit er in je abonnement?
Sinds vorig jaar betaal je geen extra kosten meer voor dataroaming als je internet, belt of sms’t binnen de EU en enkele andere landen. Daarom lijkt het verleidelijk nergens op te letten als je de Nederlandse grens bent overgestoken. In tegenstelling tot vroeger, toen je in de buurt van Maastricht misschien al nerveus je mobiele data op ‘uit’ zette.
Zo nauw komt het dus niet meer, maar realiseer je dat in de vakantiemodus je data er misschien wat sneller doorheen vliegen dan thuis. Je maakt meer gebruik van routeplanners en het streamen van muziek tijdens lange autoritten, zit wat minder snel op een wifi-netwerk en stuurt nét even wat meer foto’s of filmpjes door naar het thuisfront.
Heb je een T-Mobile @Work-abonnement, dan scheelt het dataverbruik per pakket. Bij @Work mag je in de EU inclusief Nederland 2 of 8 GB verbruiken.
Bij een Unlimited-abonnement is de hoeveelheid data in Nederland ongelimiteerd en in de rest van de EU maximaal 10 GB per maand. Verder varieert de hoeveelheid belminuten per abonnement vanuit Nederland naar de EU. Bellen in de EU is voor elk abonnement onbeperkt.
Natuurlijk kun je op My T-Mobile elk moment zien hoeveel belminuten of data je al hebt verbruikt, maar het kan nooit kwaad om voor je gaat nog even te checken hoe je (zakelijke) abonnement ook alweer in elkaar zit. Dat geldt natuurlijk ook voor een Go-abonnement.
2. Hoeveel data kost Netflix streamen?
Binnen de EU (en als je een T-Mobile-abonnement hebt komen daar Noorwegen, IJsland, Liechtenstein én de VS nog bij) kun je in het buitenland net zoveel internetten, bellen en sms’en als in Nederland met je huidige T-Mobile abonnement.Heb je een Unlimited abonnement, dan is dat 10 GB per maand. Geen extra kosten voor dataroaming meer zoals vroeger dus. Maar data vliegen er op vakantie snel doorheen, dus mocht je voor de zekerheid toch zuinig aan willen doen, zorg dan in elk geval dat:
• Je niet volcontinu YouTube en Netflix aan het streamen bent. In goede kwaliteit kost je dat al gauw van 0,5 tot 3 GB per uur, dus is het verstandiger om series van tevoren te downloaden of deze via een veilig wifi-punt offline op te slaan. Let er op dat openbare wifi niet altijd veilig is, hackers kunnen makkelijk toegang krijgen tot je device als je er gebruik van maakt. Zorg dus dat je nooit bankzaken of belangrijke logins gebruikt via publieke wifi. Je eigen 4G verbinding is hier het veilige (en vaak snellere) alternatief voor.
• Hetzelfde geldt voor het streamen van muziek op Deezer of andere platforms; dat kost ongeveer de helft aan data vergeleken met video.
• Zet op social media het automatisch afspelen van video uit.
• Mocht je tóch nog willen conference callen: Skype, Facetime of videobellen op een andere manier kost ook aardig wat MB’s: zo’n 4 of 5 per minuut (en 1 GB is ruim 1000 MB).
• Bij mails is het handig om attachments niet automatisch te laten downloaden.
3. In Amerika: lekker veel bellen
Goed nieuws als je naar de VS op vakantie gaat en een zakelijk T-Mobile-abonnement hebt: voor bellen, internetten en sms’en gelden daar dezelfde voorwaarden als binnen de EU. Met één klein verschil: je moet in Amerika wel gebruikmaken van het T-Mobile-netwerk. Even goed de aanbieder checken dus.
4. In welke zone zit je?
De duurste telefoontjes pleeg je vanuit een vliegtuig of vanaf een (cruise)schip. Je communiceert dan via een maritiem netwerk of via de satelliet. Die twee maken samen zone 4 uit, oftewel de zone met de hoogste bel- en dataverbruikskosten. Het hele gebied buiten de EU is verdeeld in 4 zones, die verschillen in prijs wat betreft GB’s, bellen en gebeld worden. Hier zie je per zone wat je telefoonkosten zijn.
Een slimme manier om je datakosten laag te houden, zijn de Travel & Surf-bundels van T-Mobile. Deze zijn met ingang van deze zomer verdubbeld in data, je krijgt dus in de meeste zones twee keer zoveel data voor hetzelfde bedrag.Nog een laatste advies: reis je per schip, kijk dan altijd uit dat je niet ongemerkt dataroaming toepast over het maritieme netwerk, want dan lopen de kosten snel op.
5. Gebruik de My T-Mobile app
In de meeste gevallen maak je geen kosten buiten de bundel zónder dat je op de hoogte wordt gebracht via een sms. Bij T-Mobile is dat in elk geval de standaard: je krijgt bericht als de bundel voor 80 procent op is én wanneer alle data zijn verbruikt. Ook ontvang je een sms bij aankomst over de zone waarin je je bevindt. Daarin staat wat je mogelijkheden en kosten op die plek zijn.
De status van je databundel en kosten is bij de meeste telefoonaanbieders makkelijk online of via een app te vinden, bijvoorbeeld de My T-Mobile app. Daar worden je kosten en dataverbruik realtime bijgehouden.
Prettig: de app verbruikt weinig data bij gebruik, en ook als je data op is kun je in de app je gebruiksstatus zien en een nieuwe databundel toevoegen. Zorg dus dat je de app installeert op je iOS of Android toestel voor je in de auto / het vliegtuig stapt!
Lees meer over de oplossingen voor zakelijk internet en bellen, en voor zakelijk internet voor zzp’ers. Benieuwd hoe snel jouw internet op dit moment is? Check dan onze zakelijke speedtest.