Connectiviteit

500.000 euro subsidie voor mkb’ers die hun 5G-innovaties willen testen

Vanaf 10 mei is er voor € 500.000,- aan vouchers beschikbaar voor Zuid-Hollandse technologiebedrijven om hun 5G-innovaties in fieldlabs te testen. Hiermee kun je dus met je bedrijf nu al experimenteren met technologie die pas over een paar jaar beschikbaar komt. Hoe je aanspraak kunt maken op deze vouchers, lees je in dit Founders artikel.

Clock 2 min

Nergens ter wereld is er zo’n uitgebreid netwerk van samenwerkende 5G-testfaciliteiten als in Zuid-Holland. Er zijn zeven fieldlabs met ieder een eigen focus, dus bedrijven kunnen testen in een voor hen relevante eindmarkt.

Betrouwbaar netwerk essentieel

Voor nieuwe toepassingen, zoals autonoom rijdende auto’s, kasrobots die zelf de rijpe vruchten plukken en specialisten die ambulancepersoneel op afstand begeleiden, is een betrouwbaar netwerk essentieel. 5G maakt dat mogelijk: er kunnen tot 100x meer verbindingen worden gemaakt, met een extreem hoge snelheid en betrouwbaarheid. Via de voucherregeling kunnen technologiebedrijven tussen de € 10.000,- en € 50.000,- ontvangen om in deelnemende 5G-fieldlabs in Zuid-Holland te testen.

50 mkb’ers al interesse getoond, een “gouden kans”

Veel grote bedrijven bereiden zich al voor op de komst van 5G, vaak samen met een van de aanbieders van 5G-infrastructuur. Voor het mkb is dit lastiger. Via de mkb-regeling ‘Do IoT Vouchers voor 5G-innovatie’ in het EFRO-programma Kansen voor West, wordt vanaf 10 mei € 500.000,- extra beschikbaar gesteld voor Zuid-Hollandse innovatieprojecten. Technologiebedrijven kunnen tussen de € 10.000,- en € 50.000,- ontvangen om hun innovatieproject in een van de deelnemende fieldlabs uit te voeren. De fieldlabs werken daarbij met de stand-alone 5G-infrastructuur van de TU Delft en worden actief gesteund door de provincie Zuid-Holland, InnovationQuarter, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, de Economic Board Zuid-Holland, KPN en T-Mobile. Zo’n 50 mkb-bedrijven hebben al interesse getoond om van de regeling gebruik te maken.

“Een gouden kans voor bedrijven,” noemt gedeputeerde Meindert Stolk (provincie Zuid-Holland) de regeling. “Je kunt als het ware gratis gebruikmaken van de 5G-faciliteiten van de TU Delft en kunt nú al experimenteren met technologie die pas over een paar jaar beschikbaar komt.”

Experimenteren met hoge snelheid

De grootschalige uitrol van 5G door telecombedrijven zorgt voor een toename van € 46 miljard aan het BBP en 970.000 extra banen in Nederland in 2025, becijfert Accenture Strategy in een recent rapport. Vanaf 2022 zal een snellere 3.5 GHz-infrastructuur beschikbaar zijn, later ook de snelste 26 GHz-infrastructuur. Door deze gefaseerde ontwikkeling van het 5G netwerk kunnen bedrijven momenteel nauwelijks experimenteren met toepassingen op hogere frequenties. In zeven fieldlabs in Zuid-Holland is dit wel mogelijk en doordat alle topsectoren in deze regio aanwezig zijn kan er in verschillende eindmarkten getest worden.

5G essentieel bij realiseren maatschappelijke opgaven

Of het nu gaat om de energietransitie, toegankelijke zorg of slimmer gebruik van grond- en brandstoffen: bij al deze maatschappelijke opgaven speelt digitalisering een essentiële rol. Betrouwbare en snelle mobiele verbindingen zijn dus onontbeerlijk. Zuid-Holland werkt daarom intensief samen om nieuwe innovaties vanuit het mkb mogelijk te maken. Het uitgebreide netwerk van samenwerkende 5G-fieldlabs in Zuid-Holland is uniek in de wereld.

Beeld: SenseGlove