Connectiviteit

Openbare Wifi of 4G: Wat is sneller, veiliger en beter?

Maak je voor je werk nog gebruik van een (openbare) wifi verbinding? De voordelen van 4G zijn de afgelopen jaren steeds groter geworden. Met een (eigen) 4G verbinding ben je nu over het algemeen zelfs sneller, veiliger en goedkoper online.

Clock 4 min

Met je laptop, smartphone of tablet werk je tegenwoordig overal. Thuis, op kantoor, bij een klant, op vakantie of naast de speeltuin van je kinderen. Het enige wat je nodig hebt is een goede dataverbinding. Maar wat is sneller, veiliger en beter? Een openbare Wifi verbinding of 4G?

Kosten van 4G of wifi

Nog niet zo lang geleden kostte een mobiele dataverbinding veel geld. “Zet je data uit als je naar het buitenland gaat” gaven mensen elkaar als advies. En lang niet iedereen had een mobiel data-abonnement binnen Nederland.

Download het e-book ‘Mobiel van de zaak of prive’

Ben je ZZP’er en twijfel je of je voor een abonnement van de zaak of privé moet gaan? Download dan nu ons gratis e-book met alle voor- en nadelen op een rijtje.

Download gratis
Maar dat is nu verandert. De meeste zakelijke klanten bij T-Mobile kiezen namelijk voor een tweejarig Unlimited @Work abonnement. Dat betekent onbeperkt bellen, sms-en en data verbruiken voor een vast bedrag van €25 per maand. En daarvoor kun je dus zoveel internetten als je maar wilt. Ook op je laptop of tablet.

Maar ook in het buitenland kun je met een Unlimited @Work abonnement gewoon online. Binnen Europa en Amerika krijg je maandelijks namelijk 25GB data. Dat is meer dan genoeg om ook op locatie je werk te kunnen doen net als thuis.

Het bespaart je trouwens ook de extra kosten van een dure wifi-verbinding in hotels of andere openbare gelegenheden. Natuurlijk wordt op heel veel plekken tegenwoordig ook gratis Wifi aangeboden. Dat heeft echter weer andere nadelen, waarop we hieronder dieper ingaan.

Veiligheid van 4G of Wifi

Op openbare plekken zoals restaurants of cafés is vaak een openbaar wifi-netwerk aanwezig. Maar het is niet aan te raden hier gebruik van te maken. In de praktijk is namelijk gebleken dat hackers op dit soort plekken proberen misbruik te maken van jouw gegevens, doordat ze via deze slecht beveiligde wifi-verbinding toegang kunnen krijgen tot je privé- of bedrijfsgegevens.

Hackers maken bijvoorbeeld gebruik van valse hotspots. Je denkt dan verbinding te maken met de wifi-verbinding van een restaurant, maar in werkelijkheid ben je gekoppeld aan de laptop van een hacker. Deze kan vervolgens vrij meekijken op jouw devices, gegevens stelen of aanpassen.

Juist op openbare locaties zoals restaurants of luchthavens slaan hackers toe via gratis wifi-netwerken.

Met een eigen 4G verbinding loop je geen risico dat dit gebeurt, omdat jouw devices alleen een verbinding met dit eigen besloten netwerk aangaan. Je kunt alle dubieuze Wifi-netwerken in hotels en andere openbare plekken dus gewoon links laten liggen. Wel zo veilig. En om de snelheid hoef je het al helemaal niet te laten.

Snelheid van 4G of wifi

T-Mobile heeft al vier jaar op rij het snelste netwerk van Nederland blijkt uit alle onderzoeken. Wat dat nou echt betekent? Dat je met een mobiel abonnement van T-Mobile over het algemeen hogere snelheden haalt dan via openbare wifi. Op veel plekken in Nederland kan onze snelheid oplopen tot wel 225 Mbps. Test het zelf maar eens, met de Ookla speedtest!

4G is in veel gevallen sneller dan een wifi verbinding
Tweet
Twitter
In 2020 begint T-Mobile met de uitrol van een landelijk dekkend 5G netwerk, met snelheden tot wel 850 Mbps. Dat heeft tal van voordelen, onder andere voor de verdere ontwikkeling van IoT. Maar een belangrijke bijkomstigheid is ook dat 5G nóg sneller zal zijn dan 4G. Dat zul je vooral merken als je veel grote bestanden verstuurt, media streamt of in de cloud werkt.

Stabiliteit van 4G of wifi

Stabiliteit van je verbinding is minstens net zo belangrijk als de snelheid er van. Een 4G verbinding heeft als groot voordeel dat er amper haperingen of onderbrekingen optreden. Oók als jij je ineens verplaatst. Bijvoorbeeld als je in de trein zit te werken, of voor een afspraak even de deur uit moet.

Een upload, download, telefoon- of videogesprek gaat gewoon verder als jij het kantoor uitloopt. Werken kan met 4G echt op iedere plek.

Met een wifi verbinding zit je altijd gebonden aan een vaste locatie. Een 4G netwerk neem je overal mee naar toe.

Gemak van 4G of wifi

De voordelen van 4G ten opzichte van publieke wifi zijn legio, maar één van de belangrijkste is wellicht gewoon het gemak. Als je bij een klant of leverancier een presentatie geeft hoef je niet eerst te vragen om het wifi-wachtwoord. Jij bent altijd online, zonder dat je daarin afhankelijk bent van een ander.

Beveiligde netwerken, trage verbindingen en extra kosten voor een betaalde wifi-hotspot behoren tot het verleden als je altijd je eigen 4G hotspot bij je hebt in je eigen smartphone. Binnen Nederland, maar met T-Mobile @Work ook in Europa, Zwitserland en de VS. Nog even en het is zo gewoon, dat je er niet eens meer bij nadenkt.

Toch gebruik maken van openbare wifi?

Geef je om wat voor reden dan ook toch de voorkeur aan een wifi-verbinding? Maak dan op openbare locaties in ieder geval altijd gebruik van een goed beveiligde VPN-verbinding, bijvoorbeeld via Nord VPN. Een verbinding via VPN zorgt ervoor dat jouw devices en gegevens altijd goed beschermd zijn.

Download het e-book ‘Mobiel van de zaak of prive’

Ben je ZZP’er en twijfel je of je voor een abonnement van de zaak of privé moet gaan? Download dan nu ons gratis e-book met alle voor- en nadelen op een rijtje.

Download gratis
Beeld: Shutterstock