De stille vijand van het Internet of Things is haar ecosysteem

Afzal Mangal – IoT Explorer T-Mobile – neemt je mee in de wereld van IoT. Dit keer: wat is de stille vijand van het Internet of Things?

Vorige maand schreef ik in mijn column over het Internet of Things over een ‘groot IoT-ecosysteem’. Dat klonk óf interessant óf overdreven. Ik moet eerlijk bekennen dat de laatste keer dat ik het woord ‘ecosysteem’ hoorde, op school was – tijdens biologieles. Lang geleden! Het is tijd voor verdieping.

Meer chaos dan balans

IoT is revolutionair. Een nieuw en groot ecosysteem? Ja, ik ben ervan overtuigd dat er inderdaad een IoT- ecosysteem is. Bijna net zoals we dat op school hebben geleerd: een geheel aan organisaties, dingen, mensen en hun wisselwerkingen. Het verschil met een ‘echt’ ecosysteem is dat die van IoT meer voor chaos dan voor balans zorgt.

Dat komt omdat we vooral goed zijn in het uitvergroten van zaken. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als jij een steengoed idee hebt? Je overlegt het met een paar stakeholders en die overleggen het weer met anderen. Eindstand: iedereen heeft er een andere beleving bij, waardoor het jouw oorspronkelijke plan plots heel groot is geworden en allerlei risico’s heeft.

Je had jouw idee in twee dagen kunnen bouwen, maar hebt je laten afleiden en bent nu twee maanden, veel frustratie en geen oplossing verder. Of je werd in die gesprekken juist geïnspireerd door nieuwe kansen waardoor je jouw eerste doel uit het zicht verloor. Zo is ook het grote IoT-ecosysteem ontstaan.

Internet of things oplossingen

Een IoT-oplossing bestaat uit veel onderdelen en organisaties. In het voorbeeld van een connected vuilcontainer (zodat er geen vuilniswagens naar lege containers worden gestuurd) zijn o.a. de volgende organisaties betrokken: de gemeente, de helden die het vuil ophalen, een bedrijf dat sensoren maakt, de fabrikant van de containers, een connectivity provider, een softwareontwikkelaar en een bewoner.

Die laatste wordt overigens bijna altijd vergeten. Ook een reden waarom het ecosysteem nog niet goed werkt, maar daarover later meer.

We staan met z’n allen stil

Behalve de bewoner zijn alle genoemde partijen met IoT bezig. Met elkaar en ook afzonderlijk. Ze praten erover, ze denken erover na, ze proberen het uit en denken er weer over na. Er zijn ook tal van andere organisaties betrokken in het IoT ecosysteem.

Denk aan fabrikanten van elektronica. Of IT-bedrijven, bouwbedrijven en de energiesector. Waar zit die wisselwerking dan precies in? Ze praten met elkaar, ze kijken elkaar aan, ze wachten op elkaar, ze leiden elkaar af en vertellen elkaar vooral wat ze moeten doen om het ecosysteem in balans te krijgen.

Geen ramp natuurlijk. We gaan niet achteruit, we staan enkel een beetje stil.

Kennis en informatie verkopen

Het ecosysteem bevat ook blaadjes die de rupsen graag lusten. De consultancybedrijven van deze wereld vertellen je over digitalisering en risico’s. Terwijl jij je laat consulten, word je opgegeten door al die worst case scenario’s. Inmiddels is je proces te complex en je product te duur. Of je wordt opgegeten door nieuwe kansen die je eerder niet zag. Helaas!

Intussen is er ergens anders wel een mooi blaadje volgroeid. Dit hoort natuurlijk allemaal bij onze krachtige kenniseconomie. We hebben zo hard gestudeerd en zoveel kennis in huis. De situatie dat we kennis met elkaar uitwisselen en oplossingen verkopen, is niet meer. De oplossingen blijven achter, terwijl we kennis en informatie aan elkaar verkopen.

De stille vijand van IoT

In 1991 kwam de eerste website online en vijf jaar later ontstond er een forse groei van websites. In 2000 werd de eerste connected koelkast gelanceerd en achttien jaar later zijn de grootste bedrijven ter wereld nog aan het praten over IoT.

Ik heb me lang afgevraagd waarom we hier al achttien jaar mee bezig zijn en het in de jaren negentig zo snel ging. Wat is de vertragende factor voor IoT? Wie is die stille vijand? In de jaren negentig hadden we toch ook al een kenniseconomie met veel consultants en denkers? Maar terwijl ik dit schrijf komt het antwoord ineens naar boven… wat heeft er de afgelopen decennia voor gezorgd dat informatie en kennis overal en altijd beschikbaar is? Wat heeft er de afgelopen decennia voor gezorgd dat we makkelijker met elkaar communiceren? Wat heeft er de afgelopen decennia voor gezorgd dat afleiding zo makkelijk te vinden is? Shit. De oplossing is het probleem en vice versa.

Foto: Shutterstock

Beeld: Shutterstock
T-mobile
FOUNDERS
De stille vijand van het Internet of Things is haar ecosysteem