Groei

5 Netflix-series waar je als ondernemer wat van kunt opsteken dit najaar

Hoe korter de dagen, hoe minder we ’s avonds de behoefte kunnen weerstaan om lekker op de bank te gaan Netflixen. Van deze vijf series steek je als ondernemer nog wat op ook. 

Clock 3 min

Netflix kijk je natuurlijk vooral voor je plezier en ontspanning, maar soms kun je uit Netflix series ook een aantal belangrijke ondernemerslessen halen. We geven je vijf kijktips waar je als ondernemer of professional zeker weten iets van opsteekt.

1. Ozark: voor een goede samenwerking zet je je verschillen opzij

Je kan veel zeggen van hoofdpersonage Marty Byrde – zijn business is natuurlijk verre van legaal – de beste man weet wel het nodige van ondernemen. Jason Bateman speelt in Ozark een schimmige financieel adviseur die geld witwast voor een Mexicaans drugskartel en met zijn gezin naar een gehucht in Missouri moet verhuizen om een miljoenenklus te doen wanneer het kartel ontdekt dat zijn compagnon een hoop geld in zijn eigen zak heeft gestoken.

Waardevolle lessen (naast: laat je niet in met Mexicaanse drugskartels) uit de serie zijn onder meer: je hoeft mensen niet aardig te vinden om zaken met ze te kunnen doen. Marty en zijn vrouw hebben op z’n zachtst gezegd geen denderend huwelijk, maar vinden toch een manier om de business samen draaiende te houden. Om nog maar te zwijgen van de andere zakenpartners van Marty.

Seizoen 2 is nu te zien op Netflix.

https://www.youtube.com/watch?v=0vHziRrCYqA

2. Better Call Saul: wees creatief

Jimmy ‘Saul’ Goodman, de louche advocaat die we leerden kennen in Breaking Bad, is in ‘prequel’ Better Call Saul nog een ordinaire hosselaar. Maar wel eentje die zichzelf weet op te werken vanaf de bodem, een selfmade man met ambitie. Wat we van hem kunnen leren? Wees creatief, denk buiten de box en vind je niche. Zoals wanneer Saul de oudere bewoners van een verzorgingstehuis gaat helpen met hun testamenten en op die manier zijn noodlijdende advocatenkantoor van de ondergang redt. Wat branding betreft kunnen veel ondernemers een voorbeeld aan hem nemen. Het gezicht van Saul duikt overal op, van bingokaarten tot luciferdoosjes en medicijnverpakkingen. Wees als Saul en zorg dat je zichtbaar bent in je doelgroep.

Seizoen 4 is nu te zien op Netflix.

3. Cable Girls (Las chicas del cable): samen sta je sterker

Madrid, 1928. In een tijd dat vrouwen nog geacht worden het huishouden draaiende en hun mening voor zich te houden, vechten vier telefonistes voor gelijkheid en onafhankelijkheid. Veel van die thema’s zijn nu nog steeds relevant, ook voor (vrouwelijke) ondernemers die hun plek moeten veroveren. De Cable Girls worden in de serie hechte bondgenoten en ontdekken gaandeweg dat ze samen dingen gedaan kunnen krijgen. En als ze worden tegengewerkt, laten ze zich er niet onder krijgen. Zoals de hoofdpersoon Alba Romero (later Lidia Aguilar) het verwoordt: ‘Alleen wie vecht voor zijn dromen, kan ze waarmaken.’

Seizoen 3 is nu te zien op Netflix.

https://www.youtube.com/watch?v=cSBa8u_oEQM

4. House of Cards: netwerken is van levensbelang

Frank Underwood (Kevin Spacey) maakt in House of Cards sluw gebruik van zijn connecties om steeds machtiger te worden binnen de politieke elite. Hij weet precies wat mensen nodig hebben en hoe hij zijn invloed kan aanwenden om hen dat te geven, maar daar moet uiteindelijk wel iets tegenover staan. Hij zorgt er altijd voor dat mensen bij hem in het krijt staan of dat hij iets heeft om ze mee te chanteren.

Inspirerend? Niet direct, maar Frank is naast een bekwame netwerker ook een meester in het ombuigen van tegenslagen in mogelijkheden. Wat doorzettingsvermogen en probleemoplossend vermogen betreft, bezit Frank toch wat capaciteiten die ook een goede ondernemer niet misstaan. En zijn vrouw Claire (Robin Wright) is precies zo. Geen wonder dat zij na het ontslag van Spacey in het zesde seizoen het stokje feilloos overneemt.

Inspirerende Frank-quote: ‘That’s how you devour a whale, Doug. One bite at a time.’ Met andere woorden: ‘Wees niet te gretig, wil niet meteen te veel. Geduld is een schone zaak, maar houd wel je doel voor ogen.’

Het zesde en laatste seizoen (zonder Kevin Spacey) is vanaf 2 november te zien op Netflix.

5. Follow This: voor alles is een markt

Als er één medium weet hoe het internet werkt, is het BuzzFeed wel. Alles wat de Amerikaanse nieuwsorganisatie aanraakt gaat viral en ze zijn het lijstjesstadium waar ze bekend mee werden inmiddels allang ontgroeid. Ze hebben regelmatig primeurs van belang, zoals over het wangedrag van eerdergenoemde Kevin Spacey en de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

De documentairereeks Follow This volgt BuzzFeed-reporters bij hun werk. Daar steken we onder meer van op wat zich voor opmerkelijks afspeelt in de krochten van het web. En wat je daar vooral van leert, is dat er voor elk product wel een markt is. Zelfs voor een op het eerste gezicht bizar fenomeen als ASMR-YouTubers – mensen die bepaalde geluiden opnemen die een aangename sensatie teweegbrengen bij hun fans. Kijk vooral de eerste aflevering om te zien wat we bedoelen.

Deel 2 is vanaf 27 september te zien op Netflix.

3 maanden Netflix bij T-Mobile

Heb je thuis nog geen Netflix en wil je het graag een keer uitproberen? Sluit dan nu een abonnement af bij T-Mobile, dan krijg je nu namelijk tijdelijk 3 maanden Netflix van ons cadeau! Ook als je al wel Netflix klant bent kun je gebruik maken van dit aanbod. Zakelijke en prepaid klanten zijn helaas uitgesloten van deelname.

Beeld: Shutterstock