Groei

7 Netflix series die elke ondernemer gezien moet hebben

Netflix bingen is een hele fijne vrijetijdsbesteding, maar er valt ook heel veel inspiratie uit te halen. Mooie verhalen, merken, ervaringen van andere ondernemers – dit kan allemaal bijdragen aan je eigen succes. Neem plaats op de bank, pak er een kladblok bij, en wie weet kom jij tijdens het kijken van de volgende series wel op de beste ideeën.

Clock 4 min

1. Mad Men

De tv-serie Mad Men werd bijna meteen een daverend succes en dat is niet alleen te danken aan de liefdesperikelen van Don Draper. Adverteren gaat om één ding, het overbrengen van een geluksgevoel. Het is aan Draper en de mannen van zijn reclamebureau om mensen te overtuigen de producten van zijn klanten te kopen, zelfs als het product in eerste instantie onverkoopbaar lijkt.

Als je verder kijkt dan de gladgestroken kapsels, de overmatige alcoholconsumptie en antieke communicatiemiddelen van de jaren ’60, zie je dat er vele lessen uit de serie te halen zijn. Draper denkt altijd buiten de lijntjes en weet zijn klanten te verbazen met vernieuwende invalshoeken. Het is dit creatieve denkvermogen dat hem apart zet van de rest. Naast dit neemt de ondernemer constant risico’s, weet hij het talent van zijn secretaresse Penny in te zetten en ziet hij overal nieuwe kansen liggen.

https://www.youtube.com/watch?v=xUHlMgJxF30

2. Abstract 

Binnen elke onderneming komt het belang van ontwerp om de hoek kijken. Het ontwerp van een product, website of dienst – je kan het beste idee hebben maar de uitdaging zit hem juist in het overbrengen van dit idee. Welk verhaal wil je vertellen, wie wil je bereiken, welk gevoel wil jij aan je doelgroep overbrengen? Dit alles ligt ten grondslag aan ontwerp.

In de documentaire serie Abstract word je meegenomen in de verhalen van acht verschillende ondernemingen of ondernemers. Van illustrator Christoff Niemann tot auto-ontwerper Ralph Gilles, deze topmensen uit de design wereld worden elke dag uitgedaagd om net dat stapje verder te gaan. Na het zien van Abstract stuiter je ongetwijfeld van de adrenaline en inspiratie.

3. Chef’s Table

Je doet het elke dag en je leven is ervan afhankelijk: eten. Maar achter deze primaire levensbehoefte schuilt een wereld aan wetenschap, vaardigheid en kunst. De grootste chef koks in de wereld zijn misschien wel de beste ondernemers. Je belandt namelijk niet zomaar in een Michelin restaurant. Hier gaan jaren aan voorbereiding, ervaring, bloed, zweet en tranen aan vooraf – net zoals bij elke topfunctie.

Chef’s Table neemt je drie seizoenen lang mee in de culinaire werelden van ’s werelds meest creatieve en gedreven chefs. Magnus Nilsson kreeg het voor elkaar om culinaire kenners uit alle hoeken van de wereld naar zijn restaurant in het afgelegen Zweedse Järpen toe te trekken. Hoe? Met een continue vernieuwing van technieken en producten en een ijzersterk doorzettingsvermogen. Kwaliteiten die elke ondernemer ongetwijfeld moet bezitten.

4. Girlboss

Met de juiste aanpak kan je zomaar een succesvolle onderneming starten. De situatie van hoofdrolspeelster Sophia lijkt onmogelijk: zij is net haar baan en huis verloren en shopt regelmatig in kringloopwinkels. Toch slaagt zij erin geld te verdienen met haar grote passie voor vintage kleding.

Ook al heeft ze geen geld of onderdak, toch weet Sophia haar situatie om te zetten in iets vruchtbaars. Het eigenzinnige karakter van Sophia en haar ijzeren wil zorgen er uiteindelijk voor dat zij alsnog op haar pootjes terecht komt. Zo zie je maar: jouw huidige situatie hoeft niet de rest van je leven of carrière te bepalen.

https://www.youtube.com/watch?v=g-U2G280kmI

5. Hip Hop Evolution

Muziek is veel meer dan die paar deuntjes die uit je koptelefoon klinken terwijl je in de trein zit naar je werk. Achter muziek schuilt een hele business waar mensen moeten vechten om hun dromen waar te maken. Dit lijkt geen vergelijk met het gemiddelde kantoorbaantje maar van de muziekindustrie kan je een aantal belangrijke ondernemerslessen leren.

In de documentairereeks Hip Hop Evolution krijg je een kijkje achter de schermen van de opkomst van dit veelzijdige muziekgenre. Rapper Shad Kabango belt aan bij de meest invloedrijke dj’s en muzikanten die een rol speelden in de opkomst van hip hop tussen de jaren ’70 en ’90. Bij alle grote ondernemingen speelt één aspect de grootste rol: passie voor het vak. En die passie spat er in deze reeks aan alle kanten vanaf. Een heerlijke oppepper na een baaldag op kantoor, zodat je de volgende dag met een creatieve boost weer volop aan de bak kan.

6. Breaking Bad

Nee, het is niet de bedoeling dat jij je gaat verwikkelen in ondergrondse criminele praktijken. De serie Breaking Bad draait voornamelijk om het verhaal van Walter White en zijn handel in de drug methamfetamine. Toch kan je veel ondernemerslessen halen uit het verhaal van de voormalig scheikunde docent. Zoals het streven naar goede kwaliteit, of dit nu om een presentatie, applicatie of drugs gaat.

White laat niets hem weerhouden op zijn pad naar succes in de drugswereld. Dit gaat in zijn geval ten koste van vrienden en familie. Hieruit blijkt dat de weg naar succes hobbelig is en dit zijn tol op je privé-leven kan eisen. Laat de serie een waarschuwing zijn voor je eigen onderneming en leven, maar laat het je ook inspireren om nooit op te geven.

7. The Beginning of Life

Alles is terug te brengen naar je kindertijd. Tijdens je jeugd ontwikkel je je nieuwsgierigheid en het is in die eerste jaren van je leven dat je ware passies naar voren komen. Dit zie je als je kijkt naar de carrières van topsporters en musici, bij hen speelde muziek of sport altijd een belangrijke rol en vormde het hen tot wie zij nu zijn.

Het is belangrijk dat je nooit die drang naar ontdekken verliest, zeker als ondernemer. The Beginning of Life is een documentaire reeks dat laat zien hoe de omgeving jonge kinderen beïnvloedt en hoe kinderen een kenmerkende rol in onze toekomst spelen. Het gevolg is een gezonde dosis zelfreflectie en het besef dat het soms goed is om net zo ruimdenkend en nieuwsgierig te zijn als toen je kind was.

Foto: Shutterstock.com

Beeld: Shutterstock