Tien jaar geleden begonnen de broers Tim en Luuk Oerle met Natuurhuisje.nl. Toen ze naar Spanje wilden gaan om vogels te spotten, konden ze eigenlijk geen natuurhuisje vinden waar dit mogelijk was. “We vonden alleen maar huisjes op van die vakantieparken, maar dat is niet wat we wilden. Luuk riep toen: natuurhuisje.nl! En vanaf daar zijn we begonnen”, vertelt Tim.
Het is in dezelfde periode ontstaan als Airbnb, maar dat is vooral toeval, laat Tim weten: “Het is los daarvan ontstaan.” Over de naam hadden de twee broers geen twijfel, alhoewel hun omgeving dat wel had. “In het begin werden we door onze vrienden uitgelachen om de naam. Het klinkt ook een beetje kneuzig, of schattig. Veel vrienden zeiden dat het toch niets ging worden, maar dat zorgde bij ons juist alleen maar voor motivatie.”
Naast de studie
De eerste drie tot vier jaar besteedden de broers vooral tijd aan Natuurhuisje.nl naast hun studies. Luuk studeerde toen nog aan Tilburg University en Tim aan de Universiteit van Wageningen. “We hebben ons een stuk minder op de studie gericht, omdat we al onze tijd in Natuurhuisje.nl wilden stoppen. Als we een 5,5 haalden, was dat prima”, vertelt Tim.
Toen beide broers hun studie hadden afgerond, stonden ze voor de keus: gaan we in een corporate organisatie werken, of de droom uitbouwen? “We hebben ons vooral verdiept in wat er al was en gekeken naar de verdienmodellen. We besloten het gewoon te proberen.”
In hun ouderlijk huis in Prinsenbeek hadden ze hun eigen kantoortje. Daar werd het een jaar lang knallen. “We stelden doelen voor onszelf en zeiden tegen elkaar dat als we dat doel niet zouden halen, we iets erbij moesten vinden om ernaast te doen. Maar gelukkig is dat nooit nodig geweest, want vanaf moment één ging het goed.”Tim vertelt dat hij vooral op zoek ging naar de natuurhuisjes. “Vanaf mijn kamer zat ik met een headset al die verhuurders van huisjes in de natuur te bellen. Iedereen was gelijk enthousiast!”
De jongens beseften maar al te goed dat wanneer je groot wilt worden, je aan een organisatie moet werken. “Inmiddels werken we met een team van vijftien man. Nog steeds komen er dagelijks tientallen nieuwe aanmeldingen van mensen die hun huisje of cabin willen verhuren. Inmiddels zitten we al op ruim 8.000 natuurhuisjes.”
Social media
Ook op social media doen de natuurhuisjes het goed. “Op Facebook en Instagram delen we vooral de vetste natuurhuisjes die we voorbij zien komen op de website. Op de een of andere manier werkt dat gewoon heel goed. We hoeven hier bijna geen advertentiekosten achter te zetten”, vertelt Tim.
De interactie op Facebook is daardoor heel goed. “Mensen taggen elkaar onder de berichten en zo krijg je vanzelf het sneeuwbaleffect. Steeds meer mensen krijgen het te zien en dat is voor ons natuurlijk perfect.”
Zelf is Tim niet heel actief op social media. “Op mijn telefoon kijk ik vooral veel naar onze website. Alles moet het wel goed blijven doen natuurlijk, dat is heel belangrijk. Op die manier zie ik ook welke nieuwe huisjes erop staan en blijf ik goed op de hoogte.” Daarnaast maakt hij gebruik van Google Analytics om alle cijfers bij te houden. Binnen het bedrijf wordt voornamelijk gecommuniceerd via Slack, WhatsApp of Gmail.Van al die drukte op kantoor moeten de broers natuurlijk ook zo nu en dan even bijkomen. Tim vertelt dat hij een grootgebruiker is van zijn eigen platform. “Ik maak wel tussen de vijf en tien keer per jaar gebruik van Natuurhuisje.nl. Je krijgt in je dagelijks leven zoveel prikkels binnen, dan is het fijn om soms even te disconnecten. Geen wifi en middenin de natuur, dat is voor mij echt genieten.”
Als vogelaar maakt Tim wel gebruik van verschillende apps voor zijn hobby. “Ik ben erg fanatiek met het spotten van vogels en houd alles bij. Daar gebruik ik de apps Observado en waarneming.nl voor. Dat vind ik gewoon mooi om te doen.”
Voor elke boeking die wordt gedaan, planten we een boom op MadagascarTweet
Duurzaamheid
Duurzaamheid is belangrijk voor de broers. “Je merkt echt dat de doelgroep van natuur houdt. We maken gebruik van duurzame schoonmaakproducten in de huisjes en voor elke boeking die wordt gedaan, planten we een boom op Madagascar. Inmiddels zijn er 223.000 bomen geplant. Het is echt heel vet om te zien dat je zoiets kunt waarmaken met je platform. De klant maakt gebruik van ons platform, en wij doen hier iets voor terug.”
Tot slot heeft Tim nog een mooie tip voor iedereen die wil beginnen met ondernemen: “Gewoon doen. Dat is het uiteindelijk. Iedereen heeft altijd mooie plannen, maar begin gewoon. Wacht niet te lang met het lanceren van jouw idee.”