Groei

APK voor ondernemers is een boek over keihard onderuitgaan en weer opstaan

Elke maand kiezen we het meest spraakmakende managementboek van het moment. Deze maand: APK voor ondernemers: hoe je onder druk gezond en succesvol blijft.

Clock 3 min

Voor: Rasechte ondernemers en iedereen die in de top van de ladder wilt komen of wilt voorkomen er vanaf te vallen. Het boek biedt concrete stappen om gelukkig en gebalanceerd te ondernemen met behulp van de Vijf Pijlers van Duurzaam Ondernemerschap: idee, team, planning, resources, gezondheid.

De auteur: Sebastiaan Hooft is dj, veelgevraagd spreker en start-up mentor en was jarenlang een van de machtigste techondernemers van Nederland. Hij richtte twintig bedrijven op en stond in de Quote 500 Junior.

Opgebrand

APK voor ondernemers neemt je vanaf bladzijde één mee in het turbulente leven van Sebastiaan Hooft. Hij, een hardwerkende topondernemer, schrijft beeldend over zijn brandende ambitie en over het grote kantelpunt in zijn leven: het moment dat hij wakker wordt in een ziekenhuisbed, volledig opgebrand.

Sebastiaans leven is opgedeeld in één deel voor en één deel na zijn bijna-doodervaring. In zijn boek vertelt hij zonder in zwaarte te verzakken over zijn jaren als topondernemer waarin hij werd gelauwerd om zijn prestaties maar zelf vooral bezig was met vooruitkomen. Kenmerkend voor zijn werkmentaliteit: hij keek nooit naar wat hij had bereikt in de afgelopen 15 jaar, iets wat hij ondernemers nu juist adviseert te doen.

Succes als vernislaagje

In diezelfde jaren staat Sebastiaan in de Quote 500 junior als selfmade man onder de veertig. Hij is dan inmiddels berucht om zijn notoire onderhandelingsmethoden waarmee hij productleveranciers aan het huilen krijgt. Zijn werk neemt steeds meer de overhand tot hij niet meer eet, drinkt en slaapt. Over een stadium eerder schrijft hij. “Ik was zo’n man geworden wiens vriendin hem niet meer meenam naar feestjes omdat hij dan alleen over werk praatte”

Ik was zo’n man geworden wiens vriendin hem niet meer meenam naar feestjes omdat hij dan alleen over werk praatte
Tweet
Twitter
.

Tijdens zijn onafwendbare opname in een psychiatrische inrichting overdenkt hij zijn stappen.Voor het eerst ziet hij het leven niet als een mal waar een businessconcept in past, maar stelt hij zich de vraag: waarom leven leeuwen?

Dat thema – de leeuwin die alleen op jacht gaat als de kudde honger heeft en de rest van de tijd slaapt in de zon – komt her en der terug in het levensverhaal van de rockster-ondernemer die sinds zijn grandioze burn-out als mentor en spreker andere mensen helpt met zijn inzichten. Volgens Hooft zijn we op deze planeet om een comfortabel en kwalitatief hoogwaardig leven te leiden. Dus waarom jagen mensen ook buiten etenstijd? De belangrijkste les: vraag jezelf af waar jij gelukkig van wordt en of dit in overeenstemming is met je bedrijfsvoering. Ziehier de spreekwoordelijke APK voor ondernemers.

Menswaardig ondernemen

Voor Sebastiaan betekende zijn noodgedwongen APK teruggaan naar een van zijn eerste grote liefdes als ondernemer: muziek. Als DJ timmert hij inmiddels goed aan de weg. Niet omdat hij uniek is, schrijft hij, maar vanwege zijn netwerk. Hij onderstreept hiermee dat slechts een idee niet voldoende is. Er zijn randvoorwaarden waardoor het ene businessplan lukt en het andere verdwijnt in de vergetelheid, schrijft hij.

In zijn boek doet Sebastiaan wat ondernemingsmythes in de prullenbak. Zo is ondernemen geen martelpad waarin je of succesvol bent en nonstop keihard werkt of helemaal niet: het kan allebei. Voor het pad daar naartoe gelden verschillende stappen die elkaar afwisselen naar gelang de omstandigheden. Hiervoor bedacht Sebastiaan de Vijf Pijlers van Duurzaam Ondernemerschap. Het is nadrukkelijk geen methode, schrijft Sebastiaan, maar een denkwijze die je eraan herinnert dat jij bepaalt hoe je je leven inricht.

De Vijf Pijlers

APK voor ondernemers is makkelijk leesbaar en biedt vijf pijlers van duurzaam ondernemerschap waarmee het iedereen moet lukken gezond en vitaal zijn onderneming te runnen. Sebastiaan reisde de wereld over en sprak met honderden ondernemers om deze pijlers vast te stellen. Stappen variëren van: een scherp idee, tot: breed netwerk en de resources om het uit te voeren.

Wat veel ondernemers links laten liggen in hun road to success, is hun persoonlijke gezondheid. Ook voor Sebastiaan was dit lange tijd een laatste prioriteit. In zijn boek besteedt hij  aandacht aan welzijn, zowel fysiek als psychisch. Kundig opgeschreven, zoals verwacht van een topondernemer die zegt niet te zijn ‘herrezen uit zijn as’ maar tools biedt waarmee jij vooruitkomt.

 

APK voor ondernemers, Sebastiaan Hooft, Atlas Contact €15,00

 

 

 

Beeld: Shutterstock