Groei

Beste documentaires Netflix: binge-watching voor ondernemers

Nog even en dan begint de zomervakantie! Tijd om op te laden en de nodige inspiratie op te doen. Ga je lang in het vliegtuig zitten? Of ben je door een plaatselijke regenbui gedwongen om een dagje binnen te blijven? Niet getreurd, deze goede documentaires en series op Netflix voor/over ondernemers móet je gezien hebben!

Clock 3 min

The Founder

Komt de naam Ray Kroc je bekend voor? Grote kans dat je hem kent als de man achter de McDonald’s franchise: de meest succesvolle fastfoodketen ter wereld. Maar weet je ook wat daaraan vooraf ging? ‘The Founder’ vertelt het verhaal van Ray vanaf zijn impactvolle ontmoeting met de broertjes McDonald. Een keerpunt, zowel in het leven van Ray Kroc als in de ontwikkeling van het bedrijf. Een inspirerend drama over de man die begon als verkoper van milkshake machines en eindigde als multimiljonair. Food for thought, toch?

7 Days Out – World’s biggest events

Heb je weleens een live-evenement georganiseerd? Dan ken je de hoeveelheid werk die daarbij komt kijken. ‘7 Days Out – World’s biggest events’ geeft een kijkje achter de schermen bij een aantal van de meest iconische evenementen ter wereld, tijdens de laatste zeven dagen voor het evenement. Van een Chanel modeshow tot NASA-missie, elk project bestaat uit een team van individuen die elk verantwoordelijk zijn voor een klein stukje van de voorbereiding. Deze documentaireserie geeft een perfecte weergave van de tijdsdruk die daarbij ontstaat. Gelukkig kun jij deze serie lekker ontspannen kijken vanaf je strandbedje!

White Hot: The Rise and Fall of Abercrombie & Fitch

Inclusiviteit: een onmisbaar thema in de huidige samenleving. Eind jaren ‘90 en begin ‘00 was dit wel anders. Modemerk Abercrombie & Fitch veroverde massaal de kledingkasten van de cool kids door het andere uiterste te promoten. Van de modellen tot het winkelpersoneel, bij A&F werkten alleen maar gespierde mannen en knappe vrouwen. ‘Populariteit is hier te koop’ was de boodschap, en het werkte. Totdat de discriminerende manier van marketing en werving aan het licht kwam en het tij keerde. Deze inspirerende documentaire bevat interviews met verschillende voormalig werknemers, leidinggevenden en modellen van het merk. Ervaar wat misschien wel het begin van de cancel culture was. Na het kijken van deze documentaire weet je in ieder geval wat je beter niet kunt doen.

Print the Legend

Tech-liefhebbers opgelet! Hebben we over een paar jaar allemaal een 3D-printer thuis staan? Ongetwijfeld, volgens de makers van ‘Print the Legend’. We doen tenslotte ook al onze aankopen online, via een mini-computer die we bij ons dragen in onze broekzak. Twee andere voorbeelden van technologische revoluties die alles veranderden. Deze Netflix Original documentaire geeft ons inzicht in de race om marktleiderschap op gebied van 3D-printen; wie lukt het om deze technologie naar de consument te brengen? Het verhaal wordt verteld vanuit een aantal hoofdrolspelers die niet alleen een bedrijf bouwen, maar ook de nieuwe technologie ontwikkelen. Creativiteit en business komen samen en luiden een nieuw tijdperk in. Wie wordt de nieuwe Steve Jobs?

Coded Bias

Wanneer je denkt dat technologie objectief is, think again. Netflix documentaire ‘Coded Bias’ begint bij MIT Media Lab researcher Joy Buolamwini. Joy heeft een passie voor technologie, volgens haar een tool om problemen in de samenleving te kunnen ontstijgen. Maar dan ontdekt ze een groot probleem veroorzaakt door diezelfde technologie. Gezichtsherkenningssoftware herkent haar Ghanees-Amerikaans-Canadese gezicht pas wanneer ze een wit masker opzet. Wat volgt is een uiteenzetting van menselijke gebreken ingemetseld in algoritmes die enorme impact hebben op ons dagelijks leven. Iedereen heeft vooroordelen, bewust of onbewust, zo ook de tech giganten – voornamelijk witte mannen – die software creëren. En daar zijn degenen die niet op hen lijken, de dupe van. ‘Coded Bias’ gaat nog een stap verder en laat ons zien hoeveel controle data science en kunstmatige intelligentie nu al hebben over ons leven. Iets om bij stil te staan de volgende keer dat je je smartphone ontgrendelt, misschien wel om deze razend interessante documentaire te kijken.

Meer inspiratie

Na je vakantie staan deze tips ongetwijfeld in jouw top 10 documentaires. Geen zin in Netflix? Natuurlijk kun je ook één van onze beste webinars terugkijken. Bijvoorbeeld Real Fake, waarin trendwatcher Sander Duivestein je meeneemt in de belevingswereld van nieuwe generaties die geen wereld zonder internet kennen. Plannen om in het buitenland te gaan werken deze zomer? Check dan zeker onze webinar Eerste hulp bij hybride werken.

Beeld: T-Mobile