Groei

De 8 beste managementboeken van 2019 voor op vakantie

Welke managementboeken neem jij dit jaar mee op vakantie? Wij zochten er alvast 8 voor je uit die je dit jaar niet mag missen.

Clock 6 min

De zomervakantie is traditioneel bezien de tijd om op te laden, tijd door te brengen met familie of vrienden maar ook om nieuwe inspiratie op te doen. Even weg van de waan van de dag op je werk heb je ineens de tijd (en mentale ruimte) om complexe situaties van een afstandje te beschouwen en nieuwe oplossingen te bedenken.

Wat daarbij helpt is een tas vol met goede boeken – al dan niet digitaal op de e-reader – die je laten kennis maken met trends, nieuwe ontwikkelingen of inzichten die de koers van je bedrijf drastisch kunnen veranderen. Onze redactie maakte een selectie van de meest inspirerende managementboeken van dit moment. Laat ons vooral weten hoe het jouw werk of bedrijf na de zomer verandert heeft!

1. Digitaal minimalisme – Cal Newport

Speelt de smartphone ook een té grote rol in jouw dagelijks leven? Laat jij je snel afleiden en heb je daardoor het gevoel dat je niet toekomt aan het werk dat je echt zou willen doen? Tijd voor een nieuwe mindset van digitaal minimalisme.

In dit boek worden je de tools aangereikt om nieuwe gewoontes te creëren. Gebruik je smartphone bewust en voor de zaken die je echt verder helpen, niet al zinloos tijdverdrijf. Wie deze werkwijze na de vakantie adopteert zal merken meer energie over te houden en beter resultaat te boeken.

Digitaal minimalisme kost €24,99 en is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com en Managementboek

2. Algoritmisering, wen er maar aan! – Jim Stolze

Is jouw bedrijf al datagedreven? Het is misschien wel het meest gebruikte buzzword van dit moment. Want met (big) data maak je je bedrijf slimmer, (kosten)efficiënter en beter presterend. Ten minste, als je de juiste algoritmes in plaats hebt om betekenis te geven aan al die data. Precies daarover gaat dit boek van de Nederlandse ondernemer Jim Stolze.

Per branche beschrijft Stolze hoe algoritmes in het bedrijfsleven precies werken, welke impact ze hebben en welke kansen of bedreigingen ze kunnen bieden. Interessant is met name hoe hij de brug slaat tussen de data die computers (en sensoren) kunnen verzamelen en menselijke intelligentie. Want niet alle data is zinvol. En dus komen er altijd mensen aan te pas om er de juiste waarde aan toe te kennen.

Lees ook onze uitgebreide interview met Jim Stolze over Algoritmisering.

Algoritmisering kost €24,99 en is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com en Managementboek

3. The making of a manager – Julie Zhuo

Julie Zhuo is vice president product design bij Facebook en werd op haar 25e voor het eerst manager. Over die ervaring schreef ze een inspirerend boek vol tips voor mensen die ook hun eerste stappen zetten op gebied van management. Het boek staat vol praktische tips en is in het bijzonder gericht op jonge managers.

Aan de hand van anekdotes over totaal verkeerd gelopen sollicitatiegesprekken tot het succesvol motiveren van je team legt Zhuo ook uit hoe management de afgelopen jaren veranderd is. “Toen ik begon waren er amper boeken voor jonge managers, laat staan jonge vrouwelijke managers. Nu juist die doelgroep de snelst groeiende groep managers in de VS is, leek het me zinvol om mijn eigen ervaringen op te schrijven, zodat zij er van kunnen leren”.

The making of a manager kost €12,99 bij Bol.com

4. Grip, het geheim van slim werken – Rick Pastoor

Hoe ben jij ooit in je eerste baan gerold? Zo van de schoolbanken de praktijk in? En heeft iemand je toen uitgelegd hoe je om moest gaan met email, agenda’s, meetings en andere zaken die bij het dagelijkse kantoorleven komen kijken? Waarschijnlijk niet. En zo zijn er de afgelopen jaren allerlei gewoontes in je werkroutine geslopen die misschien verre van ideaal zijn.

In Grip introduceert Rick Pastoor (Blendle) een nieuwe werkmethode: GRIP. In een aantal stappen leert hij je hoe je rust, ruimte en richting in je werkweek krijgt. Het boek is opgedeeld in drie delen: grip op je werkweek, grip op je jaar en grip op je leven. Het gaat dus heus niet alleen over het slimmer omgaan met je email. Ook de grotere lijnen zoals “wat wil je nu eigenlijk bereiken in een jaar” komen aan bod.

Lees ook ons uitgebreide interview met Rick Pastoor over Grip.

Grip kost €18,99 en is verkrijgbaar bij Bol.com en Managementboek

5. Range: Why generalists triumph in a specialized world – David Epstein

Al van kinds af aan wordt ons bijgebracht dat het goed is om ergens in uit te blinken. De één is ‘goed in talen’, de ander ‘weet alles van techniek’. En dus focussen we vaak op het ontwikkelen van dat ene talent. Terwijl de generalist die van alles een beetje kan, misschien veel beter af is.

Daarover gaat Range, een New York Times Bestseller van David Epstein. In de stijl van Malcom Gladwell zoomt hij in op succesvolle sporters en nobel-prijswinnaars. Geldt de 10.000 uur-oefening-baart-kunst-regel voor hen allemaal? Of blijkt in de praktijk dat onder hen juist veel meer generalisten zijn dan specialisten?

Juist generalisten proberen veel dingen uit voor ze hun roeping gevonden hebben. Daardoor zijn ze creatiever, flexibeler en beter in staat tot het aangaan van relaties die hen verder helpen in het leven. Epstein voert talloze bewijzen aan voor zijn theorie, zowel aan de hand van praktijkvoorbeelden als wetenschappelijk onderzoek. Een openbaring om te lezen voor eenieder die tijdens de vakantie graag aan zijn of haar persoonlijke ontwikkeling werkt.

Range kost €17,99 en is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com

6. Begin met het waarom – Simon Sinek

Simon Sinek’s boek Start with Why is inmiddels al een paar jaar oud, maar sinds kort is er een nieuwe Nederlandse uitgave op de markt die het ook voor Nederlandse managers toegankelijke materie maakt. Begin met het waarom kwam voort uit een inspirerende TEDx-talk over leiderschap die Sinek in 2014 gaf.

In het boek gaat hij in op de vraag hoe je een succesvolle en inspirerende leider wordt. Veel managers laten zich namelijk leiden door de waan van de dag, zonder nog na te denken over het waarom achter de dingen die ze doen. Juist deze vraag zou centraal moeten staan voor een succesvolle leider. Veel lezers geven aan dat dit géén managementboek is dat achter in de boekenkast belandt, maar je bij blijft en echt iets kan veranderen.

Begin met het Waarom kost €15 en is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com

7. Instaproof – Kirsten Jassies

Heb je een eigen bedrijf dat mooie producten verkoopt? En ben je nog niet actief op Instagram? Hoog tijd om daar na deze zomer verandering in te brengen! Met Instaproof van Kirsten Jassies heb je in elk geval een goede Handleiding Instagram te pakken. Ze legt precies uit welke foto’s het beste scoren, hoe je je publiek uitbreidt en wat een hashtag-strategie voor Instagram is. Dit boek is behoorlijk hands-on en daarom ideaal voor de ondernemer of social media manager die graag snel aan de slag wil.

Instaproof kost €17,50 en is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com en Managementboek

8. Corporate Jamming – Ewout Karel

Wil jouw bedrijf graag met IoT aan de slag maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Geen nood, het begint namelijk allemaal met jammen. Corporate jammen, wel te verstaan. Volgens onze eigen innovatiemanager Ewout Karel is innovatie in grote organisaties moeilijk en bereiken start-ups juist maar zelden hun kritische massa om tot een succes te komen.

De oplossing? Zet ze samen aan tafel en laat ze werken aan oplossingen die binnen silo’s nooit tot stand zouden zijn gekomen. Over deze methodiek gaat zijn eerste boek Corporate Jamming.

Het boek zelf is trouwens ook gelijk een collectief project: Er zijn slechts 100 exemplaren van Corporate Jamming in omloop die kunnen worden doorgegeven aan andere geïnteresseerden. Wil jij Corporate Jamming ook graag lezen? Geef je dan op voor de Boekzoekerslijst op de website.

Beeld: Shutterstock