Groei

Podcast 100% Inspiratie leert ondernemers over succes en persoonlijk geluk

Hij is duurzaam ondernemer, inspirator én theaterdier: Thijs Lindhout zit niet stil. In zijn 100% Inspiratie-podcast interviewt hij wekelijks prominente figuren, over het geheim achter hun succes.

Clock 4 min

Download het e-book ‘Mobiel van de zaak of prive’

Ben je ZZP’er en twijfel je of je voor een abonnement van de zaak of privé moet gaan? Download dan nu ons gratis e-book met alle voor- en nadelen op een rijtje.

Download gratis
Na een seminar van inspirator Remco Claassen gooide Lindhout zijn eigen leven acht jaar geleden rigoureus om. Hij vloog de hele wereld over om cursussen en seminars te volgen: over zakelijk succes én persoonlijk geluk. Lindhout wilde zijn inzichten graag combineren met zijn ándere passie: mensen inspireren in het theater.

Na een paar optredens met teleurstellende opkomst (Lindhout: “Ik stond in zaaltjes op te treden voor familie en vrienden.”), begon hij de 100% Inspiratie-podcast, in eerste instantie om aandacht voor zijn shows te genereren.

De podcast is begonnen als personal branding
Tweet
Twitter

“De podcast is begonnen als ‘personal branding’ om mijn theatershows bekender te maken. Tijdens een seminar heb ik de microfoon gepakt, en en plein public een nieuwe podcast aangekondigd. Toen moest ik natuurlijk ook doorzetten!”

In beweging blijven

Bijna drie jaar later wordt Lindhouts 100% Inspiratie-podcast wekelijks door zo’n 15.000 mensen beluisterd. “Soms was het heel erg pittig om elke week een interessante nieuwe gast te regelen, maar ik ben ervan overtuigd dat je antwoorden vindt door in beweging te blijven.”

“Ik heb ook een eigen bedrijf, De Duurzame Adviseurs; de podcast en de theatershows doe ik er nog naast. Als ik terugkijk is het een klein wonder dat de podcast al bijna drie jaar loopt. De laatste tijd lukt het gelukkig steeds beter om het bedrijf onafhankelijk van mij te maken, dus heb ik tegenwoordig wat meer lucht.”

De weg naar succes

In zijn podcast ontvangt Lindhout wekelijks een succesvolle, interessante gast om te spreken over levensgeluk en succes. In de ruim honderd afleveringen trekt een indrukwekkende stoet gesprekspartners voorbij. Wetenschappers zoals André Kuipers, atleten als Rico Verhoeven en Erben Wennemars, auteurs, lifecoaches én artiesten als Guido Weijers en Maaike Ouboter. Lindhout bespreekt hun succes, maar vooral de weg er naartoe.

Prominente rol

De oorspronkelijke opzet van 100% Inspiratie lijkt geslaagd: Lindhouts toernee met de 100% Inspiratie Show was eind 2018 volledig uitverkocht, en krijgt binnenkort een vervolg. Sommige interviews uit de podcast spelen ook een prominente rol tijdens de theatershows.

“Ik vertel altijd het verhaal van Wouter Duinisveld. Hij leeft met een donorhart, en heeft dus helaas een beperkte levensverwachting. Hoe hij tóch positief leeft, en misschien nog wel gelukkiger is dan andere mensen, inspireert me enorm. Van tevoren had ik niet bedacht dat de podcast en mijn theaterwerk zo in elkaar zouden overlopen.”

Een beetje lef

Maakt het succes van 100% Inspiratie het ook makkelijker om succesvolle figuren te strikken? “Enerzijds wel, omdat de show mijn netwerk steeds groter maakt. Via-via kom ik dus sneller in contact met nieuwe gasten. Het is níet zo dat ze per se sneller toezeggen. Ik ben bijvoorbeeld erg trots op de podcast met wereldkampioen kickboksen Rico Verhoeven, maar het heeft maanden geduurd voordat het mogelijk was.

Aan de andere kant zijn sommige BN’ers juist verrassend benaderbaar: cabaretier Guido Weijers was na één mailtje al enthousiast. Ander voorbeeld: het was te gek dat André Kuipers mee wilde doen; echt een unieke kans. M’n bedrijf boekte hem als spreker, en op de aansluitende borrel heb ik toen heel brutaal zijn telefoonnummer gevraagd. Soms moet je ook nét een beetje lef tonen.”

Rustmomenten

Op welke aflevering is Thijs zélf het meest trots? “Ik heb heel veel interessante mensen gesproken, maar het meest verrassend vond ik de aflevering met schrijver Jan Geurtz. Hij gebruikt zó’n andere definitie van ‘geluk’. Veel mensen plaatsen het buiten zichzelf, of halen het uit externe zaken, zoals hun carrière, geld of een nieuwe auto.

Geurtz ziet dit juist als iets dat van bínnenuit komt, zodat je zelfs gelukkig kunt zijn als je bijna niets hebt. Persoonlijk vond ik dit één van de mooiste uitzendingen, en ik merk ook dat deze episode veel beluisterd wordt.”

Droomgast Eva Jinek

Zijn eigen droomgast is momenteel Eva Jinek. “Ik vind het ongelooflijk knap dat ze als Amerikaanse naar Nederland kwam, en hier haar droom, een eigen talkshow, heeft gerealiseerd. We zien op televisie het topje van de ijsberg, maar ik zou érg graag met haar willen praten over hoe ze dit gedaan heeft. Heeft ze een beetje geluk gehad? Welke keuzes zijn doorslaggevend geweest, of heeft ze op belangrijke momenten nét wat meer durf getoond dan anderen?”

Wat kunnen ondernemers opsteken van de podcast? “Het mooie aan ondernemers vind ik dat ze zeggen: ik neem mijn eigen verantwoordelijkheid. Dan ben je al automatisch bezig met jezelf ontwikkelen; steeds beter willen worden. Het is belangrijk om niet alleen positief te dénken, maar vooral ook positief te handelen; als je stilzit gebeurt er niets. Tegelijkertijd, en ik spreek uit ervaring, moet je jezelf niet voorbij jakkeren: plan rustmomenten in, dat is goed voor jezelf én je omgeving. Dwing jezelf ertoe, als het moet!”

De 100% Inspiratie-podcast is o.a. te luisteren via:

Foto’s: LINK Fotografie

Download het e-book ‘Mobiel van de zaak of prive’

Ben je ZZP’er en twijfel je of je voor een abonnement van de zaak of privé moet gaan? Download dan nu ons gratis e-book met alle voor- en nadelen op een rijtje.

Download gratis
Beeld: Shutterstock