Groei

Groenontwerpers van Roets zetten je kantoor boordevol prachtige bloemen en planten

Roets ritselt zijn klanten al lang niet meer in de kroeg. De specialist in groenconcepten – denk moswanden en urban jungles – wordt vooral online en op social media gevonden.

Clock 3 min

De laatste tijd nog een wand vol met prachtig diepgroen mos gezien? Een horecazaak vol planten? Of een grote bloesem-kunstboom? Dan is er een aardige kans dat die is geleverd door het Brabantse familiebedrijf Roets, dat wordt gerund door de zussen Marloes en Judith en broer Jeroen Verhoeven.  Het grootste deel van Roets’ omzet is afkomstig van zakelijke klanten. Interieurdesigners ontwerpen de groene elementen in een kantoor- of winkelruimte, en Roets voert ze uit.

“We hebben pas voor een farmaceutisch bedrijf een moswand geleverd van 6 bij 20 meter. Dat is best uitzonderlijk, zó’n grote klus maken we maar een keer of twee per jaar mee”, aldus Jeroen. Mos- en schorswanden zijn de afgelopen jaren steeds populairder aan het worden. Ongetwijfeld spelen de praktische voordelen daarin een rol, bijvoorbeeld dat het mos geluiddempend werkt. Maar het past ook in de bredere beweging van vergroening en duurzaamheid, denkt Jeroen.

Instagram

Voordeel in een tijd van social media is natuurlijk dat zulke spectaculaire ontwerpen fraaie plaatjes opleveren. En die plaatjes zorgen op Instagram, andere social media én op de Roets-website voor nieuwe klanten. “We waren sowieso een van de eersten die gingen adverteren met deze producten en hadden daarmee een voorsprong. Bedrijven en interieurdesigners weten ons daarom nog steeds goed te vinden”, vertelt Jeroen.

De verkoop van Roets-producten vindt sinds een jaar of tien vooral online plaats. Een verandering die Jeroen teweeg heeft gebracht. Marloes en Judith waren toen al een jaar of tien bezig als bedrijfsbloemisten. Ze hadden zich gevestigd in een oude koeienstal op het voormalige boerenbedrijf van hun ouders. Roets zit daar nu nog steeds. “Bij potentiële klanten gingen we gewoon naar binnen, een praatje maken en voorstellen of we een groenplan voor hen konden maken. Of we spraken ze aan in de kroeg, als we gingen stappen.”

Broer Jeroen zag die manier van klantenwerving minder zitten toen hij erbij kwam. Hij maakte een nieuw marketingplan, opperde het idee om de naam te veranderen en om voortaan te focussen op online. “We zijn toen volle bak gaan adverteren en hebben heel bewust voor een bepaalde uitstraling gekozen: niet die van de bloemist op de hoek, maar van een creatieve onderneming die bijzondere projecten maakt. We zitten ook in het hogere segment met ons aanbod. Die strategie werkte, en we begonnen klanten aan te trekken door het hele land.”

Het is niet alleen een kwestie van zelf adverteren
Tweet
Twitter
Het is niet alleen een kwestie van zelf adverteren voor Roets. Het bedrijf heeft zich inmiddels ook op de influencermarkt begeven. “Succesvolle Instagrammers als wonen_bij_chantal en Hanneke Tsujimaru hebben al posts gedeeld met onze producten.” Het Roets-team heeft net een project afgerond bij het Amsterdamse pr-bureau Glasnost. En onlangs plaatsten ze een bloemenwand bij de hippe pannenkoekentent Mook Pancakes.

Hippe boeketten

Naast dat soort grote projecten levert Roets ook nog steeds stijlvolle bossen bloemen. Vaak hebben klanten daar een abonnement op. “Dat hoort ook echt bij ons”, verzekert Marloes. “We doen dat voor bedrijven, maar ook voor particulieren. Wat dat betreft heeft een bedrijf als Bloomon een grote invloed gehad. Stijlvolle, hip uitziende boeketten met lange stelen; tien, twintig jaar geleden durfden mensen daar niet aan. Maar vooral door hen hebben bloemen echt een serieuze plek gekregen in het interieur. Dat succes stimuleerde ons ook weer in onze overtuiging dat we goed bezig zijn.”

Met zoveel verschillende projecten en een achtkoppig team is onderlinge communicatie van het grootste belang. De Roets’ers appen veel, maar het belangrijkst blijft toch het wekelijkse overleg op maandagochtend, als iedereen bij elkaar aan tafel zit. “Alle medewerkers beslissen mee over belangrijke zaken. Zo is bijvoorbeeld ook de naam Roets democratisch gekozen.” Het goede overleg en de gedeelde verantwoordelijkheid zorgt er ook voor dat de eigenaren alle drie niet fulltime hoeven te werken en een deel van de tijd aan hun gezin kunnen besteden.

Toch zijn ze ook buiten werktijd veel met Roets bezig. Judith: “Ik ga ermee naar bed en sta ermee op. Ik lees om half 11 ’s avonds nog mijn laatste mails op mijn telefoon, dan kijk ik bijvoorbeeld of er online nog bestellingen zijn binnengekomen. Soms maakt dat me even onrustig – ‘kunnen we dat wel leveren?’ -, maar over het algemeen vind ik het juist fijn om voor ik ga slapen helemaal op de hoogte te zijn.”

Beeld: Shutterstock