Groei

Raar maar waar: Deze boekenzaak in Venetië staat het liefst onder water

Retail- en horecazaken zoeken de uitersten op. Ze bedenken de gekste concepten en die slaan aan! Deze maand nemen we een kijkje in een boekenzaak die leeft van overstromingen: Libreria Acqua Alta.

Clock 3 min

Boeken staan vooral bekend om hun fantastische kaften, prachtige inhoud en het feit dat de bladzijden van papier zijn gemaakt. Met dat laatste houdt de zaak van deze maand geen rekening. De boekenwinkel in Venetië met de gepaste naam Libreria Acqua Alta – Hoog Water Boekenzaak – staat namelijk een groot deel van het jaar onder water.

Libreria Acqua Alta

In de boeken duiken

De stad van het water, Venetië, wordt niet alleen omringd door water, maar staat vaak ook letterlijk onder water. Van vier tot soms wel tien keer per jaar kan het water meer dan een meter stijgen in de stad. Hierdoor komen duizenden woningen, hotels en ondernemingen onder water te staan. Vooral in het winterseizoen moet je je voorbereiden op natte voeten.

Waar de meeste ondernemingen dit als reden zien om hun zaak te af te sluiten met houten planken, blijft één winkel altijd open en dat is de Libreria Acqua Alta. Je kunt misschien nog wel beter zeggen dat deze fascinerende boekenzaak juíst open gaat met hoog water – het is namelijk haar belangrijkste kenmerk.

Bootje

Maar hoe houd je boeken intact als ze meerdere keren per jaar onder water komen te staan? Dat wordt heel makkelijk opgelost. Meerdere stapels boeken dobberen rond in een bootje of badkuip, terwijl andere literaire werken hoog bovenin een kast staan. Sommige boeken hebben zich zelfs overgegeven aan de natuur en fungeren als meubels. Voor de rest is een overstroming voor de boekenzaak meer dan normaal. De zaak is zelfs vernoemd naar het hoge water, en dat is wat het zo bijzonder maakt.

Bezoeker Justine Kibler waardeert vooral de rustige, zorgeloze instelling van de eigenaren. Naast het feit dat ze kaplaarzen dragen om hun voeten droog te houden, zou je niet eens door hebben dat er iets bijzonders aan de hand is. Het is voor de eigenaren ook gewoon een dag zoals elke andere en zijn te allen tijden voorbereid op een overstroming.

Libreria Acqua Alta

Georganiseerde chaos

Het eerste wat in je opkomt als je het ‘interieur’ van de winkel ziet is ‘georganiseerde chaos’, omdat je overal wordt omringd door stapels papier, boeken, rekken met ansichtkaarten, tassen en souvenirtjes. Vooral de prachtige, typisch Venetiaanse gondelboot trekt meteen je aandacht. Het rieten hoedje aan de punt maakt het helemaal af.

De boekenwinkel wordt bij elkaar gehouden door houten planken en kastjes van alle soorten en maten. Er staan ook antieke stoelen verspreid over de hele winkel. Vooral de boogopening met prachtige turquoise houten deuren geven de entree van de zaak extra allure. Zo zie je maar dat een winkel niet per se de nieuwste foefjes en een modern interieur nodig heeft om je te overdonderen. In dit geval geeft het antieke, afgebrokkelde interieur een winkel juist een unieke atmosfeer die je niet snel ergens anders zult vinden.

Binnenkort weer eens op stedentrip in de Italiaanse stad der liefde? Laat je dan inspireren door het zorgeloze ondernemerschap van Libreria Acqua Alta en de romantiek van al die mooie boeken!

Foto’s: Justine Kibler

Beeld: Shutterstock