Naast zijn twee masters aan de Vrije Universiteit Amsterdam, econometrie en filosofie, werkt Wouter van der Meij ook aan zijn eigen bedrijf: Ohnana Tents. Op Kickstarter probeert hij voor zijn festivaltent 25.000 euro op te halen.
Wat voor product bied je aan?
,,Ohnana is een festivaltent die de zon buiten houdt. In de zomer warmt een tent al snel op tot 40 graden en er komt ook veel licht binnen. Ohnana heeft aan de buitenkant een reflectieve laag die de hitte en het licht tegenhoudt. Daardoor is het binnen veel koeler dan een normale tent en kun je ’s ochtends wat langer slapen. Dat is op een festival natuurlijk een groot genoegen.”
Waarom ben je gaan ondernemen?
,,Voor mij begon het vorig jaar op het muziekfestival Balaton Sound in Hongarije. Ik zag dat iedereen aan het lijden was onder de hitte en vond dat een groot probleem. Zelf had ik wat aluminiumfolie meegenomen, dat ik over mijn tent legde. Ik merkte dat het veel koeler was. Later ging ik mijn hypothese testen. Ik heb meerdere temperatuurmeters en tenten aangeschaft en ben naar de lokale camping gegaan. Daar ontdekte ik dat er dertien graden verschil zit tussen het gebruik van aluminiumfolie of niet. Als het buiten 25 graden is, wordt het in een tent 40 graden. Met aluminiumfolie warmt de tent op tot ongeveer 27 graden. Toen dacht ik: dit moet gewoon een werkbaar product zijn. Daarna heb ik een producent gezocht en zijn we de Ohnana gaan ontwikkelen.”
Waarom heb je voor crowdfunding gekozen?
,,Crowdfunding is voor startende ondernemers makkelijker omdat je geen grote voorraad hoeft te hebben. Je kunt dus eerst zien of er voldoende animo is voor het product. Zo loop je veel minder financieel risico. Op dit moment heb ik geen voorraad. De tenten worden nu wel geproduceerd, maar je kunt je product al verkopen voordat het af is. En: crowdfunding is hip. Iedereen kan zien hoeveel geld je ophaalt. Dat trekt de aandacht.”
Is dat tegelijkertijd niet een heel groot risico?
,,Ja, het is zeker een groot risico. Omdat we de tent nog moesten perfectioneren, begon de crowdfunding later dan gepland. Ik verwacht de eerste tenten pas eind deze maand te gaan leveren, maar het festivalseizoen is natuurlijk al in volle gang. Als we eerder waren begonnen, hadden we denk ik al meer opgehaald. Een ander risico: Kickstarter is alles of niets. Als we ons doel niet halen, krijgen we helemaal niets. Dat is niet alleen een financiële tegenvaller, het is ook een soort public shaming. De Kickstarter-pagina blijft altijd bestaan. Dat kan een grote reputatieschade opleveren. Maar het zorgt er wel voor dat je harder werkt om je doel te halen.”
Als we ons doel niet halen is dat niet alleen een financiële tegenvaller, het is ook een soort public shamingTweet
Wat doe je om je streefbedrag binnen te halen?
,,Ik heb eerst een mailinglijst gemaakt. Daarvoor hadden 3.000 mensen zich ingeschreven. Dat betekent dat zij in principe al geïnteresseerd zijn in de tent. Toen we de Kickstarter-campagne startten hebben we ze allemaal een mail gestuurd, waarop we ze hebben geattendeerd op de super-early-bird-korting. Om mensen direct te bereiken plaats ik advertenties op Facebook. Op dit moment hebben we meer dan 22.000 euro opgehaald. De actie loopt nog een aantal dagen, dus ik denk dat we 25.000 euro wel gaan redden.”
Hoe zie je de toekomst voor je?
,,Ik zou de komende paar jaar wel aan dit project willen werken, om van dit idee een groot bedrijf te maken. Ik denk dat dit product iets is wat veel mensen willen hebben. Maar als de Kickstarter niet lukt, betekent het misschien het einde van het bedrijf. Daar word ik wel zenuwachtig van. Gelukkig is de crowdfunding de eerste dagen heel goed ontvangen. Dat maakt me zelfverzekerd. Ik denk dat het succes wordt, maar je moet er zelf een succes van maken. Je krijgt heel weinig cadeau. Als ondernemer moet je het zelf in gang zetten.”