Groei

8 tips voor ondernemers om het nieuwe jaar goed te beginnen

Het is de week van de goede voornemens, heb jij ze al gemaakt? Zeker als je een eigen bedrijf hebt, schiet het er vaak bij in om hier lang over na te denken. Maar wie nu even uitzoomt en plannen maakt, kan daarna veel gerichter aan de slag.

Clock 5 min

Na al die feestdagen wil je vooral zo snel mogelijk weer aan de slag met al het werk dat is blijven liggen. Maar wist je dat het de moeite waard is om even goed na te denken over een aantal zaken die je in 2020 graag wilt bereiken? Even uitzoomen maakt dat je meer overzicht krijgt en daardoor gerichter aan de slag kunt gaan. Vergelijk het maar met dat uitgeruste gevoel dat je vaak na de zomervakantie hebt: allemaal het gevolg van even naar het grotere plaatje kijken.

Wanneer je deze doelstellingen ‘SMART’ (meetbaar en concreet) maakt hebben ze bovendien de grootste kans van slagen. Neem jezelf dus niet voor ‘om meer te gaan sporten’, maar schrijf op ‘1x in de week 10 kilometer wandelen’. Zo kun je het resultaat zelf bijhouden en wordt het stukken makkelijker om je doelen te bereiken. Dus neem vandaag even de tijd om een lijstje van dingen te maken die je in 2020 graag wilt realiseren. Om je alvast op weg te helpen hebben we acht actiepunten verzameld die je zelf SMART zou kunnen invullen om dit jaar nog meer uit jezelf te halen.

1. Schrijf op wat je dit jaar wilt verdienen

Hoeveel gaat jouw bedrijf dit jaar omzetten? Dat klinkt als een logische vraag, maar niet elke ondernemer staat hier aan het begin van een nieuw jaar bij stil. Kijk eens terug op 2019 en de jaren daarvoor: zag je je omzet groeien of juist dalen? Met welke zaken verdiende je verhoudingsgewijs het meeste of wat gaf je de meeste voldoening? Dit zijn de werkzaamheden die je komend jaar verder kunt ontwikkelen.

Met welke taken zou je liever stoppen? Kun je deze afstoten of uitbesteden zodat je meer tijd hebt voor je core business? Schrijf ten slotte een (realistisch) getal op van het resultaat dat je in 2020 wilt realiseren. Deel dit door 12 en je weet precies wat je elke maand moet omzetten om je doel te behalen. Zelfs al lukt dit niet, een duidelijke doelstelling maakt je meer gefocust in je plan van aanpak.

2. Ga sporten

De succesvolste ondernemers ter wereld zweren bij een dagelijkse workout. Gaat een uurtje hardlopen voor je naar kantoor gaat je net iets te ver, dan kun je het ook makkelijker maken voor jezelf. Neem je bijvoorbeeld voor om elke zaterdag 10 kilometer te gaan fietsen of wandelen. Dat kan namelijk ook met je gezin. Een vaste dag (of dagen) waarop je naar de sportschool wilt gaan is ook een mooie eerste stap. Vraag een vriend(in) of collega voor een wekelijks uurtje squashen en zet het ook echt in je agenda. Wanneer de routine is ingesleten kun je niet meer zonder, en niet alleen je lijf maar ook je hoofd zal je dankbaar zijn.

3. Refresh je look

You never get a second chance to make a first impression. Maar niet alleen je klanten, collega’s of opdrachtgevers waarderen het als je er goed uitziet. Wie zich goed voelt, presteert ook beter. En dus is januari het uitgelezen moment om te investeren in jezelf. Ga naar de kapper of tik een nieuwe outfit op de kop in de uitverkoop deze maand. Juist in deze sombere tijd van het jaar kom jij overal stralend voor de dag.

4. Refresh je netwerk

In een tijd van economische groei is het soms automatisme dat je je sociale netwerk wat verwaarloost. Je hebt het simpelweg veel te druk! Neem daarom deze maand de tijd om daar juist in te investeren. Duik op LinkedIn om oud-collega’s of zakenrelaties te feliciteren met een nieuwe baan of carrièreswitch. Bezoek een nieuwjaarsborrel binnen je branche. Of bel je relaties op met een nieuwjaarsgroet en een afspraak om weer eens bij te kletsen. Juist in deze periode wordt het fundament gelegd voor nieuwe opdrachten en klussen in het voorjaar.

5. School jezelf bij

Goede voornemens zijn ook investeren in wat er tussen je oren zit. Wat wil jij dit jaar leren? Neem even de tijd om te onderzoeken wat er allemaal speelt in jouw vakgebied. Wat zijn de laatste trends en ontwikkelingen? Wordt daar misschien een cursus over georganiseerd of heeft iemand hier een relevant boek over uitgebracht? Zet deze op je to-do-lijst en schrijf ook op welke kennis je dit jaar graag wilt opdoen.

6. Schrijf een not-to-do-list

Een to-do-lijst maken we allemaal wel eens. Maar heb je wel eens nagedacht over een not-to-do-list? Dingen waarvan je weet dat je ze doet, maar die je eigenlijk het liefst uit je leven zou bannen? Schrijf deze dan op. Dat kunnen ongezonde gewoontes als roken of drinken zijn. Maar ook iets als ‘te veel meetings hebben om mijn werk goed te kunnen doen’. Spreek met jezelf af dat je bijvoorbeeld één werkdag in de week nooit afspraken inplant. Dan weet je nu al dat je je op deze dag volledig op je ‘focuswerk’ kunt storten.

7. Automatiseer je administratie

Bijna elke ondernemer geeft aan de administratie het minst leuke deel van zijn of haar werk te vinden. Maar kun je dat voor jezelf niet een stuk makkelijker maken zodat het je minder tijd kost? Het begin van het jaar is hét moment om dat te doen. Alles begint namelijk op 1 januari met een schone lei. Een nieuw boekjaar, dat betekent bijvoorbeeld dat je de manier waarop je je facturen verstuurt eens kunt herzien: Doe je dat nog met de hand of is een tool als Moneybird of Facturensturen.nl daarvoor wellicht meer geschikt? En hoe declareer je je BTW-bonnen? In een oude schoenendoos of met een handige app als Harvest of Scannable? Je er nu even in verdiepen, bespaart je een hoop tijd het komende jaar.

8. Maak een lijst met 10 doelstellingen

Formuleer 10 doelstellingen voor 2020. Maak deze zo concreet mogelijk. Bijvoorbeeld ’10 boeken lezen’ of ‘3 nieuwe klanten binnenhalen’. Lees het lijstje komend jaar minstens één keer per maand nog eens terug, of hang het ergens op waar je het goed kunt zien. Zelfs als je deze doelstellingen niet haalt in januari, is er nog tijd genoeg om er later in het jaar mee aan de slag te gaan.

Foto’s: Shutterstock

Beeld: Shutterstock