Groei

De beste TED Talks voor ondernemers

En toen stond je onderneming abrupt stil. Door de uitbraak van COVID-19 is een onzekere tijd aangebroken. Opdrachten lopen terug of worden zelfs stopgezet. Dit is ontzettend vervelend. Maar je bent ondernemer en pakt ‘gewoon’ door. Gebruik deze tijd om inspiratie op te doen en te reflecteren: waar sta ikzelf op dit moment en waar sta ik met mijn onderneming? TED Talks kunnen je hierbij helpen.

Clock 4 min

Gratis eBook: Team Effort

Wat kun jij als manager van Steve Jobs, Elizabeth Warren, Johan Cruijff en Michelle Obama leren? In dit gratis e-book leer je hoe je succesvolle teams opbouwt.

Download gratis
Om je op weg te helpen hebben wij een aantal van de best bekeken Ted Talks voor je op een rijtje gezet. Laat je inspireren om wellicht een andere of nieuwe richting te geven aan jezelf of je onderneming. Perfect voor tijdens het thuiswerken.

1. Simon Sinek- Start with why

Heb jij wel eens goed nagedacht over wat je doet en waarom je dit doet? Het is goed om hier een moment bij stil te staan. Simon Sinek legt uit dat we meestal van buiten naar binnen denken. Hij gebruikt daarvoor de Gouden Cirkel, bestaande uit drie lagen: de buitenste ring (wat), de middelste ring (hoe) en de kern (waarom). Je weet als ondernemer wat je doet en vaak weet je ook hoe je dat doet. Maar weet je ook waarom je doet wat je doet? Het is belangrijk om je waarom helder te hebben. Mensen kopen namelijk niet wat je doet, maar waarom je het doet. Sinek zegt dat, als jij vertelt over wat je gelooft, je mensen aantrekt die dat ook geloven. Je zult mensen inspireren. Mensen volgen degene die leidt. Dat doen we niet omdat we dat moeten, maar omdat we dat willen. We volgen de leider niet voor hem, maar voor onszelf.

Bekijk de Ted Talk van Simon Sinek

2. Dan Pink – The Puzzle of Motivation

In het bedrijfsleven wordt je beloond met bonussen en commissies als je meer presteert. Deze voorwaardelijke motiverende factoren – als je dit doet, krijg je dat – werken goed voor het werk wat we vroeger deden. Voor het werk wat we nu doen, werkt deze benadering van belonen en straffen vaak niet meer. Dan Pink zegt dat, als we in de toekomst goed willen presteren, we de focus moeten leggen op intrinsieke motivatie. Hier ligt namelijk het geheim van hoge prestatie. We willen dingen doen die ertoe doen, die we leuk vinden, omdat ze een onderdeel zijn van iets belangrijks. Volgens Pink zijn dit de bouwstenen van een geheel nieuw besturingssysteem voor onze bedrijven: autonomie, meesterschap en een zinvol

doel. Autonomie, de drang om het leven te sturen. Meesterschap, de wens om steeds beter te worden in iets belangrijks. En een zinvol doel, het verlangen om te doen wat we doen dat bijdraagt aan iets dat groter is dan onszelf.

Bekijk de Ted Talk van Dan Pink

3. Susan Cain – The Power of Introverts

Als introvert heb je waarschijnlijk vaak gehoord dat je introverte gedrag niet goed is. En dat je moet proberen meer extravert te zijn. Je gaat toch naar dat drukke café, terwijl je liever met vrienden uit eten was gegaan. In een extraverte wereld maken we dit soort keuzes automatisch – we zijn ons er niet eens van bewust dat we ze maken. Susan Caine vindt dat een verlies: voor onszelf, onze collega’s en voor onze samenleving. Als het gaat om creativiteit en leiderschap, moeten introverte mensen kunnen doen waar ze goed in zijn. Uit onderzoek naar het leven van de meest creatieve mensen, blijkt dat zij vaak introverte karaktereigenschappen hebben. Cain vindt dat introverte en extraverte mensen juist moeten samenwerken. Tegenwoordig hebben we met complexe problemen te maken waar de eigenschappen van zowel introverte als extraverte professionals voor nodig zijn. Cain hoopt dat introverte mensen de vrijheid en ruimte krijgen zichzelf te zijn. Dan is de kans groter dat ze met hun eigen unieke oplossingen komen voor de problemen van vandaag.

Bekijk de Ted Talk van Susan Cain

4. Amy Cuddy – Your body language may shape who you are

Onze lichaamstaal beïnvloedt hoe andere mensen ons zien, maar het kan ook de manier waarop wij onszelf zien veranderen. Sociaal psycholoog Amy Cuddy laat zien hoe ‘krachtig poseren’ onze hersenen kan beïnvloeden en misschien zelfs onze kansen op succes kan beïnvloeden. Ze ontdekte dat als je twee minuten een krachthouding aanneemt, de hormonen in onze hersenen enorm veranderden en daardoor het gedrag beïnvloedde. Maar werkt dit ook in het echt leven? Kun je een tijdje een krachthouding aannemen en zo je gedrag veranderen zodat je krachtiger overkomt? Tijdens een sollicitatiegesprek werd dit getest. De kandidaten die een krachthouding hadden aangenomen werden als succesvol beschouwd. Ze straalden meer zelfvertrouwen uit. Volgens Cuddy kunnen kleine aanpassingen tot grote veranderingen leiden. Dus, voordat je naar je volgende pitch gaat: zoek een rustige plek op, neem twee minuten een krachthouding aan om je hersenen opnieuw te configureren en houd daarna de beste pitch ever.

Bekijk de Ted Talk van Amy Cuddy

5. Elon Musk- The Future we’re Building – and boring

In deze Ted Talk uit 2017 gaat Elon Musk in gesprek met Ted’s hoofdcurator Chris Anderson. Hij neemt je mee in zijn visie op hoe de toekomst eruit zou kunnen zien. Hij begint met een mogelijke oplossing voor het fileprobleem. Met zijn nieuwe bedrijf The Boring company wil hij auto’s ondergronds laten rijden in 3D-tunnels waar een snelheid gehaald kan worden van wel 200 kilometer per uur. Ook vertelt hij over het nieuwe rijden. Binnen twee jaar moet het mogelijk zijn dat je in je auto slaapt, terwijl je naar je werk rijdt. Hij schetst ook een beeld van hoe wij in de toekomst gaan wonen in een huis dat zichzelf oplaadt met Powerwalls en een glazen zonnedak. Zijn missie naar Mars komt natuurlijk ook aan bod. Binnen 20 jaar wil hij het mogelijk maken dat mensen naar Mars kunnen. Volgens Musk zullen we ook op meerdere planeten gaan wonen. Dit gaat niet vanzelf. Daarvoor moet de mens wel keihard werken om die technologische stap vooruit te kunnen zetten.

Bekijk de Ted Talk met Elon Musk

 

Inspiratie voor de toekomst

We hopen je met deze Talks te hebben geïnspireerd. En dat dit jou kan helpen bij het verder ontwikkelen van jezelf en je onderneming.

Gratis eBook: Team Effort

Wat kun jij als manager van Steve Jobs, Elizabeth Warren, Johan Cruijff en Michelle Obama leren? In dit gratis e-book leer je hoe je succesvolle teams opbouwt.

Download gratis
Beeld: T-Mobile