Groei

Dit zijn de hoogste freelance uurtarieven van Nederland

Als zelfstandige regel je alles zelf. Ook wat je verdient. Wie verdienen het meest als ZZP’er? We gingen op zoek en stelden een top tien samen van de hoogste freelance tarieven van Nederland. 

Clock 2 min

Een half uurtje Jan Smit: 14.000 euro

Exclusiviteit betaalt. Heb je iets unieks te bieden aan een opdrachtgever, dan kun je een hoog tarief vragen. Bekende Nederlanders voeren dan ook de lijst aan. “Een BN’er kan zomaar 5.000 euro vragen voor een half uurtje optreden. Ben je een bekende spreker, dan kun je ook een hoge gage vragen. Dat zie je wel bij ex-bestuursleden, die komen voor een paar duizend euro een praatje geven. Advocaten, echte superspecialisten, kunnen wel tot 450 euro per uur rekenen. Dan heb je het echt over mensen die gespecialiseerd zijn in fusies, overnames en patentrechten.” Aldus Peter Bosman, samensteller en uitgever van de jaarlijkse Prijzen en Tarievengids. Hier staat een lange lijst van beroepen in, met de tarieven die zelfstandigen doorgaans vragen. De gegevens haalt hij uit enquêtes. Samen met Bosman kwamen we tot een lijst van de tien best betaalde freelancers.

Top 10 hoogste freelance uurtarieven

  1. Artiest half uur optreden: € 14.000 (Jan Smit)
  2. Topmodel: € 20.000 p/u
  3. Presentator / bekende spreker: per dagdeel €.4.950 (Anita Witzier)
  4. Blockchainspecialist: € 500 – 1000 p/u
  5. Fiscalist (internationaal): € 450 p/u
  6. Specialist-advocaat: € 450 p/u
  7. Topadvocaat: € 360 p/u
  8. Voice-over stem: € 350 p/u
  9. Diepzeeduiker: € 350 p/u
  10. Consultant: € 175 p/u
met dank aan Peter Bosman

 

Een blockchainspecialist kan vragen wat hij wil

Een nieuw beroep is de blockchainspecialist, een programmeur die een blockchain-netwerk kan opzetten, onderhouden en door ontwikkelen. De blockchainspecialist is een zeldzaamheid. Bosman is er nog geen tegengekomen. “Maar ik geloof dat zo’n specialist best 500 euro per uur kan verdienen. Dit soort experts zijn erg gewild, zeker als banken iets willen met blockchain. Dan kan een specialist in principe vragen wat hij wil.”

Maar hoe bepaalt die programmeur dan zo’n extreem hoog tarief? Bosman: “Een blockchain-programmeur neemt niet alleen de kosten van zijn opleiding mee en een basistarief dat hij wil verdienen, maar ook zijn uniciteit en ervaring. Ik kijk niet meer op van bedragen van 500 tot 1.000 euro per uur.”

 

De hoofdfoto bij dit artikel is beschikbaar gesteld door Richard Broekhuijzen onder Creative Commons licentie CC-BY-SA-4.0
Beeld: Shutterstock