Groei

Deepfake detectie: hoe Parya Lotfi van DuckDuckGoose een wereld zonder deepfakes nastreeft

Maandelijks zetten we inspirerende ondernemers in de spotlight. Founders die een mooi verhaal hebben waarbij ze technologie en connectiviteit op een bijzondere manier inzetten. Deze maand spraken we Parya Lotfi van DuckDuckGoose. Met haar jonge startup helpt ze ondernemers fraude via deepfakes te herkennen. Deepfake valt onder synthetische media: content die niet door mensen is gemaakt, maar door computers wordt gecreëerd. Of content die wel door mensen is gemaakt en later (door een mens) is gemanipuleerd met computers. Benieuwd hoe deze deepfakes worden opgespoord? Lees dan snel verder.

Clock 4 min

“Sinds mijn zevende wil ik al een eigen bedrijf hebben en gaan ondernemen”, vertelt Lotfi. “De vrijheid om te experimenteren, nieuwe dingen te ontdekken en uit te vinden misschien. En dan op mijn eigen manier een bijdrage leveren aan de maatschappij”. Vandaar dat ze tijdens de opleiding Technische Bestuurskunde koos voor de minor Technology-Based Entrepreneurship aan de TU Delft. Hierdoor leerde zij vanuit de theorie te ondernemen. Met een team van vier medestudenten bedacht ze oplossingen voor diverse problemen, waarvan deepfake detectie als winnaar overbleef. Na het afronden van de minor besloot Lotfi samen met twee van de vier medestudenten de oplossing te verfijnen en een bedrijf op te zetten. Inmiddels is DuckDuckGoose twee jaar verder en ‘still going strong’.

Wat is deepfake?

Deepfake is een samenvoeging van deeplearning en fake. Deep learning is een vorm van artificial intelligence (AI) dat ervoor zorgt dat computers nieuwe dingen leren van grote hoeveelheden data. Deepfake-software gebruikt deze AI om nieuwe digitale content te maken dat bestaat uit video’s, stemmen en afbeeldingen. Goede deepfakes zijn bijna niet van echt te onderscheiden. Grofweg zijn er  drie soorten deepfakes:

  1. FaceSwap: een gezicht wordt op het gezicht van iemand anders geplakt.
  2. StyleGANs: dit kan worden gebruikt bij het maken van een neppaspoort. Door AI worden nieuwe unieke gezichten gemaakt op basis van een analyse van portretten.
  3. Deep Puppetry: het synchroniseren van iemands gezicht. De maker kan zijn emoties en bewegingen ook door een ander laten doen. Zo kan hij iemand allerlei dingen laten zeggen.

Oplossingen voor deepfake bedreigingen

Met hun software wil DuckDuckGoose een digitale omgeving creëren waarin we nog kunnen geloven dat wat we waarnemen echt is. De DeepDetector is hun belangrijkste product waarmee ze deepfakes detecteert. Maar daarnaast biedt ze ook een extra diensten voor het maken van deepfakes.

DeepDetector

Hiermee spoor je binnen één seconde deepfake-gezichten in video’s en afbeeldingen op met een nauwkeurigheid van ongeveer 93 procent. Eerst worden alle zichtbare gezichten in de afbeelding of video er uitgelicht. Dan worden de deepfake-detectietechnologie geactiveerd en de gezichten geanalyseerd om deepfake sporen te vinden. Uit de analyse blijkt dan of het inderdaad om een deepfake gaat. En het laat ook zien waar de afbeelding of video is gemanipuleerd.

Replicant
Replicant maakt deepfakes voor het testen van bestaande systemen. Denk aan het identificatiesysteem van een bank. Rekeninghouders worden met een foto van hun identiteitsbewijs en een selfie geïdentificeerd. DuckDuckGoose test dit identificatiesysteem door het aan te vallen met zelfgemaakte deepfakes. Om zo vast te kunnen stellen of het systeem in staat is deepfakes te herkennen. Replicant wordt als een dienst aangeboden, maar gebruikers kunnen ook zelf testen met voor hen op maat gemaakte deepfakes.

DeepfakeProof

Met deze browser plugin scan je realtime elke webpagina die je bezoekt om zo deepfakes op te sporen. Is er sprake van een deepfake, dan krijgt de gebruiker een waarschuwing. “Deze plugin is nog in ontwikkeling en in eerste instantie bedoeld voor journalisten”, zo vertelt Lotfi. “We zijn van plan het uit te breiden en voor iedereen beschikbaar te maken. Consumenten surfen ook op het web en krijgen misschien ook wel te maken met deepfakes.” Alle deepfakes die gebruikers online tegenkomen slaat DuckDuckGoose op in een database, die in de toekomst openbaar wordt. In deze database zie je dan wat voor deepfakes er worden gemaakt, met wat voor doel en waar ze online staan.

Blijven innoveren

“De ontwikkeling van deepfakes staat niet stil”, aldus Lotfi. “Er komen steeds nieuwe soorten deepfakes bij. Om bij te blijven maken we zo snel mogelijk een deepfake van alles wat we tegenkomen en nog niet kunnen herkennen. Dat voegen we toe aan het AI-systeem, zodat het ook nieuwe deepfakes herkent. We houden ons continu bezig met nieuwe manieren van deepfakes maken en voegen er ook nieuwe voorwaarden aan toe.” DuckDuckGoose is onderdeel van Futurelab, het innovatielab van
T-Mobile. Op dit moment brengt Lotfi samen met T-Mobile in kaart welke industrieën het meest door deepfakes worden geschaad. En hoe DuckDuckGoose deze industrieën kan helpen.

Ondernemersdromen van DuckDuckGoose

“Wat we uiteindelijk willen bereiken is dat we onszelf kunnen vergelijken met een antivirusprogramma”, vertelt Lotfi glunderend. “Onze software staat op je computer en alles wat daarop binnenkomt wordt dan gescand op deepfakes. Uiteindelijk willen we iedereen op de juiste manier kunnen voorzien in hun behoeften voor wat betreft deepfakes. Dat moeten we eerst goed onderzoeken, voordat we met een goed beleid komen voor elke groep die wordt benadeeld door deepfakes. Ik zie onszelf over 10 jaar als een leverancier van producten die de maatschappij nodig heeft om online te kunnen onderscheiden wat echt is en wat niet.” Een andere droom is niet alleen te focussen op fraude binnen bedrijven maar ook op social media. “Daar zijn we nog niet aan toe. We moeten dat verder onderzoeken en kijken hoe we dat strategisch gaan aanpakken. Het begint bij een individu en eindigt wellicht ook met een tool.” Genoeg mooie dromen dus voor Lotfi als vrouw in de tech wereld.

Tips voor vrouwen die in de tech wereld werken

Het is niet vanzelfsprekend dat vrouwen in de tech wereld werken. Het is een wereld die wordt gedomineerd door mannen, waardoor vrouwen zich geïntimideerd kunnen voelen. Niet nodig volgens Lotfi. “Mannen zijn ook gewoon mensen. Het helpt door jezelf niet anders te zien dan een man”, adviseert Lotfi. “Dan gaan ze je respecteren en wordt je bijvoorbeeld niet meer onderbroken in een meeting. Sta ook open voor hun feedback. Je kan er altijd iets positiefs uit halen. En ‘never stop learning’. Het gaat helemaal niet om de biologische verschillen tussen mannen en vrouwen naar mijn mening. Het gaat erom dat je een hoog niveau van kennis hebt, die je op de juiste manier gebruikt om te communiceren met anderen.” Ook adviseert Lotfi  om je netwerk uit te breiden om zo ‘win-win relaties’ te bouwen. Een goed netwerk bestaande uit bijvoorbeeld mentoren en ‘industry experts’ biedt veel voordelen, want je wordt dan op de juiste manier geholpen. De laatste tip: zorg voor een goed team van mensen die hetzelfde denken als jou, maar je ook aanvullen. Lotfi: “Zonder mijn co-founders zou ik niet zo snel zijn begonnen aan ondernemen, denk ik.”

Meer ondernemersverhalen

Benieuwd naar andere ondernemersdromen van ondernemers? Bekijk dan eens deze ondernemersportretten:

  • Minder elektronisch afval door slim papier en IoT van Tapp.online
  • Orbisk strijdt met AI tegen voedselverspilling in restaurants
  • Fairphone: hoe deze smartphone uit Nederland aan een betere wereld bijdraagt
  • Hoe deze Nederlandse bloemen en kunstplanten ‘uitbloeiden’ tot een wereldwijd succes
  • Niet te filmen: waarom deze studio scenes creëert die niet direct gefilmd kunnen worden
Beeld: T-Mobile