Groei

Deze tips helpen je beter uit een crisis te komen

Hoe kom je zakelijk door een crisis heen? Diverse adviseurs op het gebied van onder andere organisatiekunde, marketing, leiderschap en innovatie bundelden hun adviezen in de strijd tegen de coronacrisis. In het boek Never waste a good crisis helpen ze managers en ondernemers met praktische tips. De tien waardevolle wetten beschrijven welke maatregelen je moet nemen om een crisis te overleven, en hoe je voorkomt dat je nog een keer getroffen wordt.

Clock 3 min

Gratis e-book 'Je eigen bedrijf starten'

cta-je-eigen-bedrijf-starten

Wat heb je allemaal nodig om je nieuwe bedrijf succesvol op de kaart te zetten? Download ons gratis e-book vol praktische tips, uitleg, links en tools.

Download gratis eBook
Iedereen gaat verschillend met een crisis om. Een recessie komt namelijk in vele vormen en altijd onverwachts. Het is slim om na te denken over een toekomstbestendige strategie, maar hoe begin je? Never waste a good crisis zit vol tips en inspiratie en geeft direct een belangrijk advies: als je getroffen wordt, kom dan zo snel mogelijk in actie. De 10 voorgeschotelde wetten helpen je daarbij. In dit artikel lichten we er vier uit.

Tip 1: investeer altijd in je cultuur

Trainer en adviseur Marcel van Wiggen van Per4mance wijst op het belang van een goede bedrijfscultuur. Juist nu zijn bedrijven met mensen die bereid zijn samen te werken en elkaar te helpen, in het voordeel. Zoals IKEA bijvoorbeeld. Er heerst een groot saamhorigheidsgevoel, dat bijdraagt aan de crisisbestendigheid van het bedrijf. Het familiegevoel van IKEA staat door goed leiderschap. Het goede voorbeeld geven, naar je medewerkers luisteren en proberen hen te motiveren is de reden dat IKEA al menige crisis heeft doorstaan.

Tip 2: Verover de wereld vanuit je achtertuin

Een crisis als de huidige pandemie of de kredietcrisis zijn mede het gevolg van de toenemende globalisering. Diezelfde globalisering biedt niettemin nog steeds kansen, schrijft economisch-geograaf Gert-Jan Hospers, hoogleraar aan de Radboud Universiteit. Hij beschrijft hoe een bedrijf als TenCate zich keer op keer wist te wapenen tegen de globalisering, juist door regionaal oplossingen te zoeken. Zo fuseerde het met lokale bedrijven en ging het hoogwaardige vezels ontwikkelen met de Universiteit Twente, als gevolg waarvan het nu tot de wereldtop behoort. ‘Globalisering verminderen is een illusie,’ waarschuwt Hospers, maar dat wil niet zeggen dat de oplossing altijd in het buitenland ligt: ‘Juist in een crisis kan je directe omgeving een voedingsbodem voor vernieuwing zijn.’

Tip 3: Laat je leiden door een sterke leider

Debatdeskundige Gijs Weenink stelt in het boek het belang van leiderschap ter discussie. Moet je tijdens een crisis openstaan voor discussie, of moet je rücksichtlos knopen doorhakken? Weenink zoekt de oplossing in het midden, en wijst op de zachte hand van Nelson Mandela en het belang van het organiseren van tegenspraak. Aan de leider die niet weet welke kant het op zal gaan, wijst hij op de successen die bedrijven als Shell hebben behaald met scenarioplanning: ‘De Amerikaanse regering maakt gebruik van scenarioschrijvers uit Hollywood die voor haar de meest krankzinnige manieren bedenken waarop terroristen kunnen toeslaan. Beter goed voorbereid dan slecht verrast.’

Tip 4: Maak je businessmodel recessieproof

Wil je een crisis overleven? Dan zou je je transactiemodel moeten herzien. Adviseur Arjan Yspeert heeft dat zelf aan den lijve ondervonden toen hij tijdens de kredietcrisis in 2009 bij een onderhoudsbedrijf werkte. Een succesvol transactiemodel is het gebruik van abonnementen.  Het grote voordeel is dat die je verzekeren van een vaste bodem qua omzet. Een van de populairste abonnementsvormen is het all you can eat-model van Netflix. Dat wil zeggen: als abonnee kun je zoveel films en series via internet kijken als je maar wilt en waar je maar wilt. Door je proces te automatiseren kun je meer klanten gaan bedienen en daardoor je winstgevendheid vergroten. Je bedrijf wordt meer waard doordat een deel van je toekomstige omzet al bekend is.

Een crisisboek voor managers en ondernemers

De belangrijkste learning na het lezen van dit boek? Durf in te grijpen als het misgaat. Dat geldt zowel voor de kansen op het gebied van omzet en innovatie als voor bedreigingen op het gebied van kosten en liquiditeit. Wees rolvast als leider, en schiet niet door: schakel vaak en vrijmoedig. De eerste fout bij elke crisis is zogenaamd kalm blijven en te lang wachten. Ken je positie, de scenario’s en je opties. ‘Neem besluiten, voer geen debatten’ zegt mede-auteur en organisatie-adviseur Jacques Pijl. Of, zoals Lee Iacocca (voormalig topman Chrysler zei: ‘Zelfs de juiste beslissing is verkeerd wanneer die te laat is genomen.’ De tips in het boek zijn praktisch toepasbaar in diverse crises. Als startende ondernemer, maar ook als je een ervaren zelfstandige bent, haal je voldoende input uit de 10 beschreven wetten. De elfde wet is een waardevolle bonus-wet/toevoeging. Een echte aanrader om de juiste koers te bepalen. Voor nu en in de toekomst.

cta-je-eigen-bedrijf-starten

Gratis e-book 'Je eigen bedrijf starten'

Wat heb je allemaal nodig om je nieuwe bedrijf succesvol op de kaart te zetten? Download ons gratis e-book vol praktische tips, uitleg, links en tools.

Download gratis eBook
Beeld: Shutterstock