Groei

Dennis Last bouwt fietsenhokken vanuit Curaçao

Dennis Last richtte in februari 2017 fietsenhokken.nl op, waarmee hij voor allerlei mensen en bedrijven fietsenhokken maakt. Deze zomer verhuist hij met zijn gezin naar Curaçao, maar zijn business gaat gewoon door – vooral in Nederland.

Clock 3 min

“Van werken voor andere bedrijven werd ik doodongelukkig”, vertelt Dennis. Hij besloot te stoppen bij het bedrijf waarvoor hij werkte en probeerde daarna van alles uit, van docent Spaans tot online vertaler. “Mijn vriendin vroeg op een gegeven moment wat ik echt graag deed. Daar hoefde ik niet lang over na te denken: klussen, dingen maken van hout, zoals fietsenhokken.”

Fietsenhokken op maat

In 2013 schreef Dennis zich in bij de Kamer van Koophandel en waagde hij zich aan allerlei hout op maat-klussen. In eerste instantie vanuit een gedeelde werkplaats in het centrum van Rotterdam, maar toen vooral de fietsenhokken die hij bij mensen thuis in elkaar zette populair werden, was die ruimte ook niet meer nodig. Inmiddels draait zijn Fietsenhokken als een zonnetje.

Dennis werkt samen met een groep ervaren en kundige zzp’ers. Ze reizen naar klanten, die zitten verspreid door het hele land. “We werken vooral voor particulieren, maar ook woningbouwverenigingen, of opdrachtgevers zoals hoveniers.”

Digitaal contact

Voor zijn site ging Dennis zelf aan de slag met WordPress en daar heeft hij nog geen moment spijt van gehad. Op zijn website staat uiteraard een contactformulier. “Mensen kunnen er kiezen uit acht verschillende versies van fietsenhokken, dat is overzichtelijk”, voegt hij toe.

“Mensen laten hun gegevens achter, wat ze precies nodig hebben en kunnen via iDeal een aanbetaling doen. Op die manier heb ik meteen alle gegevens en wensen die ik nodig heb en komen ze automatisch in mijn klantenbestand. Zo hoeven we niet telkens heen en weer te mailen. Maar contact is ook geen probleem, ik sta erom bekend dat ik meteen terugmail, bel of via Whatsapp contact houd. Handig en het gaat erg snel.”

Is het door dergelijk contact dan niet moeilijk werk en privé gescheiden te houden? “Juist doordat ik mijn eigen bedrijf run, kan ik veel vanuit thuis doen en zijn de kinderen gewend dat ik er vaak ben. Ik kan mijn eigen tijd indelen en ik zit niet veertig uur per week op kantoor. Dat ik af en toe wat app of bel, heb ik er graag voor over.”

Bijna al zijn klantcontact loopt via zijn smartphone. “Pas toen ik met mijn bedrijf begon, heb ik een smartphone aangeschaft, ik moest er wel even aan wennen. Inmiddels heb ik nauwelijks meer een laptop nodig.”

Emigreren

Deze zomer verhuist Dennis met zijn vrouw en hun twee kinderen naar Curaçao. “In 1990 en 1992 reisde ik al met een goede vriend naar het land, ik liep voor mijn studie een halfjaar daar stage. Een tijd terug was ik er ook met mijn vrouw Anouk en toen werden we echt verliefd op het eiland. Anderhalf jaar geleden hakten we de knoop door en besloten we te emigreren. Dankzij de zzp’ers die voor mij werken, blijf ik in heel Nederland actief met mijn bedrijf. Vanuit Curaçao regel ik het contact met de klanten en zij zetten de fietsenhokken in elkaar.”

Wonen op Curaçao heeft meer voordelen dan alleen het lekkere weer. Al geeft Dennis eerlijk toe dat hij daar ook gaat genieten. “Een groot deel van mijn geld ga ik via Nederland verdienen zonder amper iets te hoeven doen. De marge die ik verdien op de fietsenhokken, is daar veel meer waard en de omzetbelasting is er ook minder hoog.”

Onder een palmboom

“Maar Ik ga niet alleen maar stilzitten of onder een palmboom zitten appen. Ik heb al wat klusjes op de planning bij vrienden die daar wonen en ik wil workshops opzetten waarin ik kinderen leer klussen. Ook leg ik ze uit dat ze voorzichtig te werk moeten gaan. Ik heb nog een mooie röntgenfoto van toen ik eens door mijn vinger heen boorde. Die zal wel indruk maken”, lacht hij.

Dennis heeft geen moment spijt van het opzeggen van zijn oude baan en het oprichten van zijn eigen bedrijf WOODY-WOODY en later fietsenhokken.nl, maar ziet wel valkuilen voor startende ondernemers. “Mijn motto is: start before you’re ready. Ik ben gewoon begonnen met zagen en heb zo mijn naam opgebouwd.”

“Mensen bereiden zich tot in detail voor wanneer ze een bedrijf willen beginnen, omdat ze heilig geloven in wat ze willen leveren. Maar daardoor zijn ze niet altijd flexibel genoeg om bij te draaien als blijkt dat ze toch iets anders moeten gaan doen. Fietsenhokken.nl is ook heel organisch ontstaan. Een paar jaar geleden had ik dit echt niet verwacht.” Met die avontuurlijke instelling vinden Dennis en zijn gezin ongetwijfeld ook hun draai op Curaçao.

Beeld: Shutterstock